Zuid-Afrika op de Veluwe

door Harry Muller

BRUMMEN - Na jarenlang touwtrekken om een bouwvergunning heeft hotelier Ton de Lange zijn droom om een Zuid-Afrikaans landhuis naast zijn kasteelhotel 'Engelenburg' in het dorp Brummen op de Veluwe te mogen bouwen, in vervulling zien gaan. Het is een kopie van het landhuis met wijngaarden 'Boschendael', dichtbij de plaats Stellenbosch in Zuid-Afrika. In het karakteristieke witte huis met klokgevels zijn acht luxe kamers, die helemaal in stijl zijn ingericht.

Ton en Anneke de Lange: "Met de bouw van dit landhuis is een droom in vervulling gegaan."

Ton de Lange woonde veertien jaar in Rhodesië en leerde zijn vrouw Anneke kennen in Kaapstad, waar zij de secretaresse was van de Nederlandse ambassadeur. In Nederland kochten zij het kasteel 'Engelenburg', dat in 1642 gebouwd werd en als voorbeeld diende voor de bouw van paleis 't Loo in Apeldoorn.

De hal met echte palmen en een bank, die gemaakt is van bananenbladeren.

Zeven jaar geleden begon Ton met de voorbereiding van de bouw van zijn landhuis, dat onlangs in gebruik werd genomen. Het heeft een plaats gekregen naast een van de koetshuizen. Bij de 'Engelenburg' heeft men ook een topkok uit Kaapstad in dienst genomen en daarom staan er heel wat gerechten als maïs- en koenjitsoep en tartaar van struisvogel op de menukaart. Bovendien heeft men wijnen van 192 wijnlandgoederen in Zuid-Afrika in de kelders opgeslagen. Ongeveer de helft heeft Ton de Lange zelf geïmporteerd.

INLICHTINGEN: Kasteel-landgoed 'Engelenburg', Brummen, telefoon 0575-563611.

Foto's: Will Dekkers.

Publicatiedatum = 13 februari 1999