Tienduizenden plattegronden in handpalm

HOOFDDORP - Meer dan 30.000 plattegronden van evenzoveel plaatsen in Europa in de palm van een hand. Dat kan sinds kort met de Street Planner van (mini)computerfabrikant Psion. De kaarten tonen elke weg, straat of steeg in de gezochte plaats in Europa. Zelfs gehuchten zijn in het programma opgenomen.

Met de Street Planner kan niet alleen gemakkelijk een bepaalde bestemming worden opgevraagd, zoals met een gewone plattegrond, maar er worden ook duidelijke en gedetailleerde instructies gegeven, zegt Kirstin Hanssen van het Psion-kantoor in Hoofddorp.

Daarnaast ziet men volgens haar ook hoe lang de reis met de auto of te voet zal duren. Tevens kan een GPS-apparaat (een ontvanger die exact de positie bepaalt) op het computertje uit de Series 5 worden aangesloten. Zo laat de Street Planner de gebruiker zien waar deze zich bevindt en waar deze heen moet.

Geheugen

De plattegronden bevatten naast zo goed als alle wegen, straten en steegjes, ook belangrijke plaatsen zoals luchthavens en stations. Tevens kunnen in het geheugen door de gebruiker zelf locaties worden toegevoegd, zoals zakenrelaties, hotels of restaurants.

De hele plattegrond van Amsterdam en omgeving past met gemak in het geheugen van deze piepkleine computer.

Foto: Thijs Jansen

Met de zoekfunctie zijn alle straten en kruispunten in enkele seconden te vinden, zelfs als men niet precies weet hoe deze worden gespeld. Deze locatie kan vervolgens als vertrek- of eindpunt worden gemarkeerd.

Gebruik makend van recente informatie over eenrichtingsverkeer, privé-wegen en andere verkeersbepalingen zal het programma de snelste of kortste route berekenen. Het programma wordt geleverd op cd-rom.

Er zijn twee versies beschikbaar. De versie Europa bevat plattegronden van 30.000 steden in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De andere bevat kaarten van steden in Groot-Brittannië. Inlichtingen: 020-446 9444.

Publicatiedatum = 24 december 1998