Wegwijs op elektronische snelweg

door THIJS JANSEN
BRUSSEL - Een tocht op Internet, de elektronische snelweg, kan het reizen in Europa een stuk eenvoudiger maken. De bekende reiskaartenfabrikant Michelin heeft z'n routes nu ook uitgezet op het Internet. Tegen een vergoeding, die met behulp van een credit card kan worden voldaan, kan nu gebruik worden gemaakt van de Michelin-reisplanner.

Het virtuele Michelin-mannetje helpt de Internetsurfers met een uitgebreide reisplanner bij het voorbereiden van reizen en uitstapjes. Of men nu op zoek is naar de goedkoopste of de snelste route, of liever de pittoreske landweggetjes wil nemen om te genieten van het landschap, het staat allemaal op Internet.

Marie-Laure Romanski, die met de vingers op het toetsenbord het Michelin-mannetje over het beeldscherm stuurt, demonstreert het systeem. "Ook reizigers die zich gastronomisch willen laten verwennen kunnen aan hun trekken komen in een restaurant of hotel uit de Rode Michelingids. Het staat allemaal op de Internetsite."

Marie-Laure Romanski voor het scherm: "De informatie is klaar en duidelijk: prijs, aantal kamers, kwaliteit van de keuken, parkeren, comfort en natuurlijk de route."

FOTO: THIJS JANSEN

De Michelin-reisplanner bevat meer dan 21 landen in Europa, één miljoen kilometer wegen en 90.000 steden. De reisplanner helpt de Internetsurfers in zes talen (Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Portugees). De routes en andere informatie worden drie keer per week bijgewerkt.

Als een Europese bestemming is aangegeven, kan een keus worden gemaakt uit een aantal routes. Te beginnen bij de door Michelin aanbevolen route. Dat is doorgaans het beste evenwicht tussen tijd en afstand. Daarnaast wordt aangegeven de snelste route in tijd, de kortste route in afstand, de route via autosnelwegen en de route waarbij tol wordt vermeden.
Duur

Van vertrek tot aankomst verschijnen de volgende gegevens op het scherm: Het aantal kilometers en de totale duur van het traject; het aantal kilometers en de totale duur van het traject via autosnelwegen; het tolgeld per categorie en een Michelin-overzichtskaart op maat, die het traject in één oogopslag weergeeft. Het is ook mogelijk om (maximaal vijf) steden aan te geven waar langs het traject moet lopen.

En wie onderweg een hapje wil eten of een hotel zoekt, kan ook op Internet terecht. Met een eenvoudige klik met de muis vindt men meer dan 60.000 hotels en restaurants in heel Europa terug uit de acht rode Michelingidsen van het lopende jaar.

Marie-Laure Romanski: "Druk op de naam van een streek en men krijgt alle gegevens over hotels, restaurants, pensions, campings (voor Frankrijk), zoals ze gedrukt staan in de Rode Gids." Een naam van een hotel of een restaurant intikken kan volgens haar ook.

Publicatiedatum = 19 december 1998