Op een cruise-schip met Mickey, Pinokkio en Goofy naar de Bahama's

Disney Magic een varend pretpark

PORT CANAVERAL - Cruisen was vroeger iets voor oudere mensen die hun huis al hadden afbetaald en genoeg konden verteren om zich op een luxe schip in de watten te laten leggen. Nog niet zo lang geleden kwamen de eerste jongeren aan boord en boekten bijvoorbeeld als huwelijksreis een cruise-vakantie.

De 'Disney Magic' heeft voor een dag aangelegd bij het tropisch eiland Castaway Cay. Daar kunnen de gasten van het schip zwemmen, snorkelen, kanovaren of met een waterfiets erop uit.

Helemaal nieuw is een cruise met 600 tot 800 kleine kinderen, een nieuwe uitdaging voor Disney met familieparken verspreid over de hele wereld. Onlangs kwam het schip de 'Disney Magic' in de vaart met Mickey, Minnie, Goofy, Pluto en tal van andere figuren uit de bekende tekenfilms aan boord.

Wij reisden mee en kwamen ook terecht op Castaway Cay, een tropisch eiland dat speciaal voor deze cruise gekocht werd.

De start van de Disney-cruise was een beetje vals, omdat het eerste schip van dit pretparkenconcern veel te laat werd afgeleverd. De parkeerplaatsen met palmbomen en alle gebouwen in de haven Port Canaveral (dichtbij de plaats waar alle space-shuttles de lucht in worden geschoten) waren allang klaar, maar zonder een schip kun je nu eenmaal geen cruise maken.

Toen dit zeekasteel vanaf de werf in de buurt van de Italiaanse stad Venetië in Amerika aankwam, konden ze bij Disney best wel tevreden zijn. Vrijwel alle wensen van de ontwerpers van het schip waren vervuld tot zelfs de gele reddingsboten toe, die officieel volgens de internationale regels oranje moeten zijn. Geel, zwart en rood zijn nu eenmaal de Disney-kleuren, maar ook werd er een tweede schoorsteen op gebouwd om het schip wat ouderwetser te laten lijken. De voorste is net echt, maar er zal nooit een pluimpje rook uit komen. In deze schoorsteen kun je alles vinden wat met American football en basketbal te maken heeft. Er is een sportbar en zelfs kun je op een kleine tribune naar wedstrijden kijken, die op een groot scherm vertoond worden.

Nederlanders

De 'Disney Magic' is 294 meter lang en 34 meter breed en er kunnen maar liefst 2700 mensen mee. Er is bijna duizend man personeel uit 42 verschillende landen. Natuurlijk werken er ook enkele Nederlanders op het schip, zoals kapitein Hans Mateboer (deze reis met verlof), stuurman Rik Krombeen en kinderverzorgster Mirjam Bos.

Dit schip is eigenlijk een varend pretpark. Dat merk je al meteen bij het vertrek uit de haven Port Canaveral in Florida. Dan laat men vaak de scheepshoorn loeien, maar bij Disney komt er een melodietje uit verschillende hoorns. Vooral de kleine gasten krijgen veel aandacht, want als die plezier hebben dan zijn de ouders ook tevreden. De peuters kunnen spelen in een eigen zwembad in de vorm van het hoofd van Mickey Mouse. Je kunt lekker klimmen en spartelen in de grote zwarte oren en glijden vanaf een gele glijbaan. De vaders en moeders die vanaf de ligstoelen rond het bad een oogje in het zeil houden, hoeven niet bang te zijn dat hun kinderen verdrinken. Daarvoor staat er te weinig water in het zwembadje.

Mickey en Minnie Mouse in zeemansuniform op het schip.

Veel gezinnen hebben opa en oma meegenomen, want die kunnen af en toe mooi op de kleinkinderen passen. Overigens zijn er nog twee zwembaden op het schip en wel een voor ouders met kinderen en een bad, waar alleen volwassenen gebruik van mogen maken.

Af en toe komt een van de Disney-figuren langs. Vooral Mickey, ditmaal als kapitein verkleed, is populair. Zo'n figuur zegt nooit wat, maar wordt wel door de kleine passagiers geknuffeld. In een boekje kunnen de kinderen de handtekeningen van de beroemdheden van de tekenfilm laten zetten.

Computer

Er zijn heel wat ruimtes, waar de kinderen zich kunnen vermaken. Ze kunnen naar tekenfilms kijken, zich verkleden in mooie jurken en pakken of bijvoorbeeld spelen met de computer. Er is ook een compleet piratenhol en zelfs een laboratorium met allerlei wetenschappelijke spelletjes. Deze cruise is eigenlijk een compleet feest voor de kleine gasten, die bij Pluto's Dog House net zoveel hamburgers met patat kunnen halen als zij willen en bij Scoops Ice Cream krijgen ze helemaal gratis de lekkerste ijsjes. De kinderen eten de eerste dag van alles heel veel, maar als hun maag uiteindelijk protesteert, eten ze verder weer normaal.

Ook op het strand zorgt de Disneycruise voor de kinderen.

Onze cruise duurt maar drie dagen, dus veel kan er niet gevaren worden. Van Port Canaveral brengt het schip ons naar de stad Nassau op de Bahama's. Dit is echt een bestemming voor cruise-schepen, want er liggen maar liefst negen van deze luxe zeekastelen in de haven. Elk schip met meer dan duizend toeristen aan boord, die allemaal in het stadje even de benen willen strekken en vooral langs de winkels gaan slenteren.

's Morgens vroeg komen we daar aan en pas na middernacht is het vertrek. Tijd genoeg dus om het eiland te verkennen, maar de meeste gezinnen met kinderen blijven op het schip. Veel is er overigens in Nassau niet te zien. De excursie die als historisch wordt omschreven, valt tegen. Bij de overblijfselen van een fort vertelt een wat kreupele gids iets over de omgeving.

Dollars

Veel bijzonders is het niet. In de verte is het huis van de gouverneur, een nieuw ziekenhuis ligt wat dichterbij en ook het postkantoor is vanaf de heuvel te zien. De gids noemt zich een levende bandrecorder, maar wil voor zijn diensten wel een paar dollars hebben. Bij een ander fort staat een orkestje steeds hetzelfde nummer te spelen en ook daar kun je in een hoed wat geld doen. Mooi is natuurlijk dat je als inwoner van de Bahama's geen inkomstenbelasting hoeft te betalen en we krijgen ook nog te horen dat elke kazerne van de politie groen geschilderd is, de kleur van de vrede.

Kinderen spelen in hun eigen zwembad in de vorm van Mickey's gezicht. Hier spartelen ze in één van de oren.

De Bahama's is een groep van ongeveer 700 eilanden, waarvan er nog geen dertig bewoond zijn. Je kunt daar ook een eiland kopen en verschillende rijke families hebben er al gebruik van gemaakt. Ook Disney kocht een eiland, dat aanvankelijk Cordey Key heette, maar door de pretparken-gigant werd omgedoopt tot Castaway Cay.

Hier legt ons cruiseschip aan voor een dagje vermaak op dit tropische eiland. Het is niet zo groot, want je kunt er in een paar uur omheen wandelen. Hier vind je gelukkig geen adembenemende attracties van het pretpark. Heerlijk ontspannen in de zon is alleen maar mogelijk. Huizen staan er niet. Men heeft slechts een aantal open hutten gebouwd met roestige golfplaten om het allemaal wat echter te laten lijken.

Paradijs

Al het eten is door het schip naar het eiland meegenomen en tussen de middag staat iedereen geduldig in de zon op een gebakken visje, spare-ribs of een hamburger te wachten. Het lijkt hier net een paradijs, want er zijn ook kraampjes met fruit waar je zomaar wat mag afpakken. Geld is hier niet nodig, of het zou voor een drankje, een souvenir voor thuis of de zonnebrandolie moeten zijn.

Op Castaway Cay eet de jeugd aan lange tafels onder een afdak.

Een toeristentreintje zorgt voor het vervoer over het eiland met ook nog een kleine, vervallen landingsbaan met twee aftandse vliegtuigen en een hangar, die nu als bar is ingericht. De stranden zijn schitterend, je kunt heerlijk zwemmen in de diepblauwe zee en daar ook met een snorkeltje onder water naar de gekleurde vissen gaan kijken. Wie van de rust houdt, kan naar een speciaal strand dat alleen voor volwassenen bestemd is.

De kleine gasten aan boord van ons schip worden ook hier voortreffelijk opgevangen. Ze eten samen aan lange tafels onder een groot afdak en spelen het spel van de piraten en de smokkelaars. De allerkleinsten vermaken zich met een emmertje en een schepje in het zand, terwijl de ouders elders op het eiland liggen te zonnen.

Walvis

De wat grotere kinderen mogen in het zand botten van een walvis opgraven. Ook heeft men fossielen onder het zand verstopt. Anderen bouwen iets met gekleurde plastic pijpen en doen jongelui een spel, waarbij ze kletsnat worden.

In het zand kunnen de kleintjes botten van een walvis opgraven en daarna het skelet in elkaar zetten.

Voor een ieder is een dagje op het eiland Castaway Cay veel te snel voorbij. Nog eenmaal gaat men terug naar de 'Disney Magic' en duikt daar onder een wereld met schitterende restaurants, prachtige shows in het theater, een eigen bioscoop met de nieuwste Disney-films of een sportzaal met allerlei apparaten om de mens wat dunner te laten worden. Dat zaaltje is helemaal voorin het schip en al zwetend heb je daar het mooiste uitzicht over zee.

REISWIJZER

Arke Reizen heeft de Disney-cruise in haar reisprogramma opgenomen. Aangeboden wordt een arrangement van vier dagen in het familiepark Walt Disney World in Orlando inclusief hotel en toegangskaarten en de driedaagse cruise vol pension. Het vervoer van Orlando naar Port Canaveral wordt door bussen van de Disney Cruise Line verzorgd. Holland International zal de cruise in het zomerprogramma volgend jaar aanbieden.

Publicatiedatum = 19 december 1998