" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Center Parcs: Avontuur in tropische bossen

De bungalowparken in ons land zullen in de toekomst steeds meer moeite moeten doen om hun vakantiehuisjes aan de man te brengen. Zo'n 350 bedrijven hebben er ruim 30.000 stuks in de aanbieding, maar in vergelijking met ruim vijf jaar geleden maken er tegenwoordig nauwelijks meer mensen gebruik van.

Vorig jaar was gemiddeld de helft bezet en het ziet ernaar uit dat de kleine parken die weinig kunnen investeren het eerst zullen afhaken. Intussen blijven de grote concerns als bijvoorbeeld Center Parcs, Gran Dorado en Landal GreenParcs miljoenen guldens uitgeven om hun parken nog mooier te maken en op die manier meer klanten te krijgen.

Center Parcs kwam met overdekte tropische bossen vol avontuur, terwijl Landal GreenParks in de reclame de bossen rond hun parken als 'Jungle Zone' aanprijst.

DE REISKRANT ging er een kijkje nemen.

Landal GreenParks: Voor je rust

Bungalowparken nog mooier

door Harry Muller

LOMMEL
De nieuwste attractie van Center Parcs is de 'Discovery Dome' in het park 'De Vossemeren' in het Belgische dorpje Lommel, slechts enkele honderden meters over de grens bij Eindhoven. In een lange, groen geschilderde hal met een oppervlakte van 2500 vierkante meter heeft men een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie op een tropisch eiland laten stranden.

Kinderen spelen in en rond het schip en aan de voet van hoge palmbomen in het zand. Met blote voeten stappen ze door een ondiepe plas en dat hun kleren een tikkeltje nat worden, zal ze een zorg zijn. Wij zijn hier namelijk in een stukje overdekte tropen met een heerlijke temperatuur en dat buiten de regen met bakken uit de lucht valt, hindert helemaal niets.

Stoere jongens klimmen langs een touw over een steile rots, hangen in de touwen van een scheepsmast en af en toe staan ze achter een 'antiek' waterkanon om een aantal piraten te verjagen of gewoon even lekker hun vriendjes nat te schieten. Elders in de hal trekken kinderen een pontje over een meertje.

Voor de hangbrug bovenin de hal heb je wel wat durf nodig.

Soms staan er te veel kleintjes aan dezelfde kant, helt het vlakke bootje een beetje over en glijdt onder veel gelach iemand met zijn kleren in het water. Hoog bovenin de hal hangt een touwladder die zo gemaakt is dat je er niet uit kunt vallen. Toch heb je wel een beetje durf nodig om aan dit avontuur te beginnen.

Veel eenvoudiger is het wandelen tussen een aantal waterstralen door, die uit een plafond komen. Het is de kunst om droog aan de overkant te komen, maar met spelende kinderen lukt dat meestal niet en worden ze opnieuw kletsnat.

De 'Discovery Dome' is de nieuwste attractie van Center Parcs. In een grote hal is op een tropisch eiland een schip gestrand.

De ouders van de kleintjes zitten op een terras of in een soort roeiboot. De mannen meestal achter een pul bier van een halve liter, de vrouwen achter een forse coupe ijs en vergeten zo even dat ze thuis meestal aan de lijn doen. Overigens hebben de ijsjes de namen gekregen van ontdekkingsreizigers als Columbus, Abel Tasman of Livingstone. De vaders en moeders genieten, want hun kinderen vervelen zich hier geen moment. Dat is nog eens wat anders dan spelen op een grasveldje tussen hoge flats. De meeste gasten van het bungalowpark komen immers uit de grote steden, waar moeder natuur zich maar spaarzaam laat zien.

De vakantiehuisjes van Landal GreenParks staan middenin de natuur, maar het park is eenvoudiger zonder allerlei toeters en bellen.

Foto's: Center Parcs en Landal GreenParks

Een ieder vergaapt zich aan de palmbomen en daarvan zijn er enkele tientallen verschillende soorten voorradig. In totaal heeft men in de hal een bos met 2500 bomen. Allemaal komen ze uit tropische gebieden over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de strelizias uit Latijns-Amerika met bladeren van vier tot zeven meter lang.

De zwaarste boom weegt 3550 kilo en de oudste werd ergens op deze aardbol al geplant in het jaar 1628. Bijzonder is ook de dadelpalm, die afkomstig is uit de botanische tuin van de vroegere Duitse keizer Wilhelm II. Regelmatig worden rondleidingen langs deze bijzondere bomen, struiken en planten gegeven. Men ziet dan ook hoe de banaan groeit, koffie en thee. En men krijgt dan ook te horen dat sommige soorten bamboe wel een meter per week groeien.

Inmiddels is men begonnen met het renoveren van bestaande bungalows. Nieuw zijn de huisjes die helemaal wit zijn ingericht door Jan des Bouvrie. In de naaste toekomst zal het ook mogelijk zijn een bungalow te reserveren met een Turks bad, een sauna of een verwarmd terras.


De reclame van Landal is bij Center Parcs wel wat in het verkeerde keelgat geschoten. Hier is de jungle geen tropisch bos, maar een gewoon bos met varens, de Climbing Wall een dikke boom en de Aqua Zone een vriendelijk kabbelend beekje.

Zowel Center Parcs als Landal GreenParks hechten veel waarde aan een natuurlijke omgeving bij hun bungalowparken, waar de gasten ver weg van de grote stad kunnen genieten van de rust. Bij Center Parcs bestaat zo'n 90 procent van de parken uit bos en water. Alle bungalowparken van Landal liggen ook middenin de natuur, maar bij het maken van reclame zet men zich een beetje af tegen de concurrentie. Een bos met varens is hun Jungle Zone, een dikke boom is hun Climbing Wall. Bij Center Parcs is men wat verdrietig dat op deze manier de klanten worden binnen gehaald.

Elk bungalowpark heeft z'n eigen karakter. Wie een zwemparadijs, een tropisch bos met palmen, veel sportfaciliteiten, een overdekte ski-baan, veel avontuur en nog meer vermaak wil, kan bij Center Parcs goed terecht. Wie alleen maar kiest voor een rustig verblijf te midden van veel natuur, kan beter bij Landal een huisje huren.

De accommodatie daar is wat eenvoudiger, maar toch compleet. Er is een overdekt zwembad, een restaurant en een bowlingbaan, maar zonder allerlei toeters en bellen. Ook zijn er speeltuintjes voor de kinderen en tennisbanen. In het zwembad is het overdag nooit druk, want de meeste gasten trekken erop uit en maken wandel- en fietstochten in de omgeving.

De bungalows worden steeds luxer. Deze is ontworpen door Jan des Bouvrie.

In het park 'De Miggelenberg' bij het dorp Hoenderloo op de Veluwe zijn de wandelingen met de boswachter erg populair. Dan kan het voorkomen dat je onderweg een wild zwijn, een hert of een ree ziet. En natuurlijk zijn er altijd konijntjes, die tegen de avond rond het vakantiehuisje huppelen.

De vakantieganger wil steeds meer luxe in de bungalow en daarom past ook Landal GreenParks haar huisjes regelmatig aan. Al haar parken beschikken over rookvrije bungalows en vakantiehuisjes, die geschikt zijn voor cara-patiënten.

Publicatiedatum = 14 november 1998