NS Travel: 175 bestemmingen in Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland

Wintersporters steeds
vaker tussen de rails

door HARRY MULLER

Steeds meer Nederlanders kiezen voor de trein om naar de wintersport te gaan. De spoorwegen verwachten een forse groei van het aantal passagiers bij de Alpen Expres. Voor het eerst rijdt de hoge snelheidstrein Thalys naar de populaire wintersportgebieden in Frankrijk.

Met de hoge snelheidstrein Thalys naar de wintersport in de Franse Alpen.

Voor alle wintersportbestemmingen is de stijging van het aantal treinreizen nu al 7 procent en voor Oostenrijk zelfs 15 procent. Vorig jaar vervoerde men met de Alpen Expres 30.000 wintersporters.

Bij NS Travel, de reisdochter van de Nederlandse Spoorwegen, heeft men de service voor de klanten fors uitgebreid. De komende winter rijdt de Alpen Expres naar maar liefst 175 bestemmingen in Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland. Dat is 25 meer dan tijdens het vorig seizoen. Voor Frankrijk is het aantal stations waar deze trein stopt, zelfs verdubbeld.

Files

Een woordvoerder van NS Travel: "Veel mensen die vroeger altijd met de auto naar de wintersport gingen, nemen nu de trein. Men heeft kennelijk genoeg van de kilometers lange files op de Duitse autosnelwegen tijdens de weekeinden en de vakantieperiodes. Ook is men niet gewend aan gladde wegen in een heuvelachtig gebied en daardoor ontstaan veel ongelukken.

Bij de trein hoeft men zich geen zorgen te maken wanneer de sneeuwkettingen gemonteerd moeten worden. Met de trein reizen de wintersporters zonder stress en komen lekker uitgerust op hun vakantiebestemming aan."

Onder de naam SnowRail hebben de spoorwegen een wintersportbrochure uitgebracht, waarbij vooral in Oostenrijk de service verbeterd is. Zo heeft men voor het eerst een grotere keus in het aantal vakantiedagen en wordt het vervoer tot voor de hoteldeur geregeld. Men verwacht vooral veel belangstelling voor de SneeuwWeekends, korte trips van vijf dagen met de Alpen Expres naar de wintersport in Oostenrijk. Op vrijdagavond vertrekt men uit Nederland en op dinsdagochtend is men terug.

Snel

Tijdens de wintermaanden rijdt voor het eerst de hoge snelheidstrein Thalys naar de wintersportgebieden in de Franse Alpen. Deze dienstregeling wordt uitgevoerd op zaterdagen van 19 december 1998 tot en met 13 maart 1999. De trein vertrekt 's morgens vroeg uit Rotterdam en stopt in het begin van de middag in de plaatsen Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice.

De Alpen Expres rijdt het komend winterseizoen naar 175 bestemmingen.

Vanaf deze stations zijn er busverbindingen naar de bekende wintersportgebieden als Les Trois Vallees, La Plagne, Val d'Isère en Les Arcs. De spoorwegen zetten extra nachttreinen in voor wintersporters, die met de Thalys naar Frankrijk willen reizen. Voor automobilisten is er een korting op het tarief in de parkeergarage naast het station Rotterdam-Centraal.

Groei

Ook tijdens de zomermaanden maken vakantiegangers meer gebruik van de trein. Zo kende de AutoSlaap Expres afgelopen zomer een groei van 13 procent ten opzichte van het vorig jaar. In totaal telde men 64.000 reizigers. De grootste stijging was bij de fietsreizigers naar Frankrijk.

Ook het aantal reizigers dat zonder auto deze trein koos, steeg fors. Het vervoer van auto's en motoren groeide met ruim 8 procent naar 17.500 stuks. Tijdens de winter blijft de AutoSlaap Expres tenminste een(accenten) keer per maand naar Avignon en Narbonne in Frankrijk rijden.

Foto's: NS Travel.

Publicatiedatum = 7 november 1998