" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Elektrahuisje verstopt in hooimijt

Van een onzer verslaggevers

AMERONGEN
Hert dorpje Amerongen, dat door het imposante kasteel Huis te Amerongen ooit een tijdelijke verblijfplaats voor de Franse koning Lodewijk XIIII en de Duitse keizer Wilhelm II de prachtige zestiende eeuwse kerktoren, gerestaureerde tabaksschuren en een schat aan monumentale centrumpandjes toch al veel toeristen trekt, is door puur toeval binnenkort weer een unieke trekpleister rijker.

Een stokoude klassieke tot instorten gedoemde hooiberg kan tot in de puntjes worden gerestaureerd door in het binnenste een gloednieuw transformatorhuisje te verstoppen. Vanwege de uitbreiding van een waterzuiveringsinstallatie in het buitengebied wilde de Regionale Energie Maatschappij Utrecht (REMU) in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het lommerrijke dorpje een trafogebouwtje optrekken. Voor het per traditie stijf en strakke brok metselwerk kregen de partners bij de gemeente geen poot aan de grond. De lokale overheid bleef bij haar standpunt dat een dergelijke blokkendoos het beschermde dorpsgezicht onherstelbaar aantastte.

Op de achtergrond de hooimijt waaronder het gebouwtje wordt geplaatst.
Foto: Oscar Flos.

Bij driftig rondneuzen viel bij de plannenmakers het oog op de in heel slechte staat verkerende hooimijt naast de historische herberg Den Rooden Leeuw in de Drostestraat. Na een gesprekje met een direct enthousiast gemeentebestuur kwamen de REMU en het Hoogheemraadschap met de herbergier overeen de hooiberg af te breken, op dezelfde plek het transformatorhuisje neer te poten en vervolgens de tot in detail op te knappen hooimijt er over heen te bouwen.

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart, waardoor rondkuierende toeristen zich al vanaf het begin van het nieuwe seizoen over de aparte hooiberg kunnen verwonderen.

Publicatiedatum = 31 oktober 1998