Tent huren:
geen gesjouw maar wel kampeerplezier

Van een onzer verslaggevers

Het fenomeen bestond tien jaar geleden nog nauwelijks maar nu gaan al tienduizenden gezinnen jaarlijks op deze manier op vakantie. Wel kamperen, geen gesjouw met tent of caravan. De methode: een kant-en-klaar opgezette tent huren, inclusief de kampeeruitrusting.

Een tent die al is opgezet en over alle gemakken beschikt. Het is eigenlijk dé oplossing voor veel gezinnen. De voordelen zijn duidelijk. De toerist hoeft geen tent of caravan mee te sleuren naar de vakantiegebieden. Ook het tijdrovende opzetten en inpakken van de tent of caravan is niet meer nodig.

Een ander voordeel is het feit dat er geen kampeeruitrusting gekocht hoeft te worden. Daarom is het huren van een tent ook uitermate geschikt voor gezinnen die het kamperen eens willen uitproberen. Ook zijn de tenten veelal uitgerust met luxe voorzieningen. Echte bedden en geen luchtbedden; en goede koelkast in plaats van koelelementen die nauwelijks koude afgeven; een goed en stabiel staand gasfornuis in plaats van een wankel gaspitje. Allemaal luxe die de tenthuurder krijgt en die de gewone kampeerder meestal moet missen.

Zo wordt een vijfde deel van de binnenlandse vakanties doorgebracht. Op de camping in de caravan. Vooral gezinnen met kinderen kiezen voor deze manier van vakantie vieren. Foto: Frans Jongen

Aan dat alles hangt wel een prijskaartje. Een tent huren is duur, erg duur zelfs. De meest luxe verhuurders vragen prijzen die zo hoog zijn dat ze in de buurt komen van de prijs van een vakantiehuisje of bungalow. Een kleine duizend gulden voor een week tent huren in het hoogseizoen is geen uitzondering. Daarvoor krijgt de huurder wél de beschikking over een goede tent waarin zes personen kunnen verblijven.

Bovendien verblijft de huurder op een camping en kan dus gebruik maken van alle faciliteiten die de camping biedt. Veel van de huurtenten zijn te vinden op de meer luxe en grotere campings. Dit soort campings beschikt meestal over uitgebreide recreatieve voorzieningen als zwembad en restaurant.

Over het aantal Nederlandse gezinnen dat de vakantie doorbrengt in een huurtent zijn geen getallen voorhanden. Het is echter duidelijk dat het er vele zijn. Er zijn al acht organisaties in ons land actief die overal in Europa huurtenten aanbieden. Omdat Frankrijk nog steeds veruit het populairste vakantieland is voor de kampeerder, staan ook de meeste huurtenten in Frankrijk. Er is keus uit letterlijk honderden campings, variërend van heel groot (met tientallen huurtenten strak in het gelid) tot kleine campings waar maar een handjevol huurtenten staat te midden van de natuur.

Bijzonder is dat de grootste tentverhuurder, Eurocamp, aan de vooravond van de Kampeer & Caravan RAI bekendmaakte dat de groei van de verhuur van volledig ingerichte tenten voorbij is. "Slechts door het bieden van nog meer luxe en comfort, zoals stromend water en magnetron in de tenten, zal in de toekomst nog groei gerealiseerd worden," aldus Eurocamp. Mogelijk hebben alle gezinnen die het in de afgelopen jaren geprobeerd hebben, alsnog besloten zélf een tent te kopen. De verkoop van nieuwe tenten groeit namelijk nog steeds.

Publicatiedatum = 24 oktober 1998