Trend naar luxe kamperen zet door

Tent is te vinden op 1,5 miljoen zolders

Van een onzer verslaggevers

'Kampeerwoede'; een splinternieuw woord, uitgevonden door de RAI. Met het woord kampeerwoede geeft de RAI precies de voorkeur van de Nederlanders aan. We zijn dol op kamperen!

De RAI staat deze dagen in het teken van het kamperen en zoals elk jaar stromend de bezoekers met tienduizenden tegelijk toe. Dat is ook logisch, want veel gezinnen overwegen een tent of caravan te kopen. En bovendien, wie niet van plan is een caravan of tent te kopen, kan de RAI best met een bezoekje vereren. Alvast lekker in de stemming komen voor volgend jaar.

De kampeerterreinen werden twintig jaar geleden bijna geheel gedomineerd door tenten. Nu vormen caravans het grootste deel van de tijdelijke onderkomens ondanks de steeds mooiere, makkelijker op te zetten tenten, zoals deze twee exemplaren. Foto: Frans Jongen

Wie op de Kampeer & Caravan RAI rondloopt, ziet al snel wat ook op de campings in de afgelopen zomer zichtbaar was. Kamperen is prima maar graag wel een beetje luxe. En we kunnen het blijkbaar betalen want de luxe caravans, de chique vouwwagens en de prachtige, ijzersterke tenten zijn niet aan te slepen. En dan te bedenken dat een beetje luxe vouwwagen al snel 10.000 gulden kost....

Tenten

Ga in de zomer op de snelweg bij de grens staan en in één klap is duidelijk hoe de gemiddelde Nederlander zijn vakantie in het buitenland doorbrengt: met de auto en de caravan. Onafzienbare rijen 'sleurhutten' gaan richting vakantiestreken. Volgens de officiële cijfers van het Continue Vakantie Onderzoek bezitten Nederlanders maar liefst 433.000 caravans.

Ook andere kampeermiddelen zijn in trek. Er zijn 153.000 vouwwagens in ons land en 123.000 Nederlanders bezitten een stacaravan, waarvan het overgrote deel in Nederland staat. De veel duurdere tweede woning is minder populair: ruim 100.000 landgenoten kunnen zich deze luxe veroorloven.

Maar natuurlijk spant het goedkoopste kampeermiddel de kroon. De tent is mateloos populair. Bijna anderhalf miljoen tenten zijn in bezit van Nederlanders. Anders gezegd: bijna een kwart van de gezinnen heeft een tent in de schuur of op zolder liggen.

Wie die aantallen leest, verwondert zich er niet over dat op campings in de vakantiestreken als Zuid-Frankrijk en de Spaanse kust Nederlands de voertaal is. Sterker nog, op sommige campings is Nederlands spreken bijna verplicht omdat de eigenaar één van onze landgenoten is die de droom van een eigen camping in Frankrijk heeft waargemaakt.

Trend

Natuurlijk zijn op de Kampeer & Caravan RAI talloze nieuwe producten te zien. Veelal zijn het oude, bekende merken die met iets nieuws komen. Maar er zijn ook nieuwkomers te bewonderen, zoals Comanch. Dit Spaanse bedrijf produceert zeer betaalbare vouwwagens. In Spanje is Comanch voor de kampeerder een begrip; in Nederland moet dat nog komen. Het merk wordt geïmporteerd door dezelfde importeur die de bekende vouwwagens van Conway in ons land vertegenwoordigt (Tradeuro, tel. 0184-617899).

De kampeerder van 1999 is gesteld op zijn luxe en gemak. De dagen dat alle etenswaar op de camping smolt in de warme zon, is voorbij. Zelfs in tenten behoort het koelkastje steeds meer tot de standaarduitrusting. Eén van de marktleiders, Electrolux, presenteert tijdens de RAI een nieuw model, de Powerfridge. Een razendslimme koelkast die werkt op 12 volt (bijvoorbeeld de auto-accu), op 230 volt (het gewone stopcontact) op gas (met een eenvoudig tankje). Het gehele apparaat staat op wieltjes en kan zelfs ijsblokjes maken. De prijs bedraagt 589 gulden.

Voor de super-kampeerder is deze uitrusting bestemd. Twee tentjes die op het dak van de terreinwagen geplaatst worden. Vooral nuttig voor mensen die kamperen in gebieden waar leeuwen en tijgers rondsluipen. Niet erg geschikt dus voor de familie-camping in Limburg. Foto: Aart Kok Adventures

Ook in de sector tenten neemt de vraag naar luxe toe. De tenten worden vooral veel intelligenter gemaakt waardoor het opzetten eenvoudiger is. De ouderwetse, loodzware bungalowtenten waren vroeger een hels karwei om in elkaar te zetten. Tientallen stukken metaal moesten uiteindelijk een frame worden en het tentdoek was zo zwaar dat de buren dienden te helpen, anders kwam de tent nooit van de grond.

Die tijden zijn voorbij. De nieuwe generatie tenten is meestal gemaakt van tentdoek dat weliswaar licht in gewicht is, maar tegelijk ijzersterk en waterdicht. Pikant detail: de meeste tenten zijn voorzien van doek gemaakt door het Nederlandse concern Ten Cate. De faam van Ten Cate is zo groot dat buitenlandse tentfabrikanten met trots vermelden dat Ten Cate leverancier is. Zoiets als computerfabrikanten die met trots vermelden dat Intel een chip heeft geleverd.

Naast het lichtere doek zijn ook de stokken van de tenten sterk verbeterd. Lichtere materialen die toch sterk zijn. Bovendien werken steeds meer fabrikanten met de telescoopsystemen waardoor de stokken makkelijk in elkaar schuiven en het in elkaar zetten geen zoektocht wordt naar de passende stokken.

Campings

Niet alleen de tenten en caravans worden steeds luxer; ook de campings zélf worden van steeds meer gemakken voorzien. De grotere campings in West-Europa hebben inmiddels de meeste plekken voorzien van electra. Ook stromend water en riolering zijn op veel campings al op elke plek beschikbaar.

Gezamenlijk gebruik van de toiletgebouwen op de camping. Afwassen samen met de tijdelijke buren. Op de meest luxe campings een verdwijnend beeld omdat bij elke plek een eigen compact toiletgebouwtje staat. Foto: Frans Jongen

De nieuwste trend die snel om zich heen grijpt, is de aparte douche- annex toiletcabine. De meest luxe kampeerterreinen bieden per plek zo'n cabine waardoor het gezamenlijk gebruik van douches, toiletten en wastafels tot het verleden behoort. Kamperen wordt bijna zo luxe als een appartement of huisje huren.

Kampeer RAI

De Kampeer & Caravan RAI is nog geopend tot en met dinsdag 27 oktober. Dagelijks is de beurs open van 11.00 tot 20.00 uur; behalve op dinsdag want dan gaan de deuren al om 17.00 uur dicht. Naast allerlei informatie over tenten en caravans, is er ook toeristische informatie over landen, regio's en campings.

De toegangsprijs bedraag ƒ20,--. Kinderen tot 11 jaar mogen (onder begeleiding) gratis naar binnen. Houders van Pas 65, CJP en groepen vanaf 20 personen betalen ƒ15,-- voor de toegang.

Publicatiedatum = 24 oktober 1998