Finnen in de wolken met
50 jaar Amsterdam-Helsinki

Finnair viert deze maand het 50-jarige jubileum van haar lijnverbinding tussen Helsinki en Amsterdam. De Finse luchtvaartmaatschappij, die bovendien 75 jaar bestaat, voerde in juli 1948 voor het eerst een vlucht uit naar ons land, kort nadat ook Denemarken aan de lijst van bestemmingen was toegevoegd. Sinds die eerste vlucht hebben ruim anderhalf miljoen passagiers gebruik gemaakt van de verbinding tussen de Finse hoofdstad en Schiphol.

Finnair zette haar jubileum deze week luister bij met een nostalgische vlucht per oude DC-3 tussen Helsinki en Amsterdam. De zilveren trots van de maatschappij legde het traject af in een kleine negen uur. Moderne kisten hebben voor die afstand slechts de helft van deze tijd nodig. De historische 'Air Veteran' vliegt maximaal dan ook slecht 250 kilometer per uur en blijft slechts 2,5 kilometer van de grond verwijderd.

Culturele hoofdstad

Toeristen doen er overigens goed aan even te wachten af te reizen naar het meest oostelijk gelegen Scandinavische land. De stad is komend jaar culturele hoofdstad van Europa en heeft daardoor de nodige activiteiten op stapel staan.

Dit heeft tijdelijk als nadelig effect dat de stad nagenoeg compleet in de steigers staat. Talloze monumentale gebouwen zijn bedekt met lagen plastic vanwege de renovatie, en veel wegen zijn opengebroken. Maar het komt goed, zo voorspelt Finnair-directeur Timo Viurinen. "Volgend jaar is alles klaar, en door de Europese Unie leren wij Finnen in rap tempo ook wat blijer en spontaner het leven tegemoet te treden. Want daar mankeert het in Finland soms nog wat aan."

Publicatiedatum = 1 augustus 1998