Nederland fietst ruim 13 miljard
kilometer per jaar

Aantal fietsen in ons land
op weg naar 20 miljoen

door Thijs Jansen

LELYSTAD - Fietsen is op dit moment ongekend populair. De rijwielen zijn dan ook bijna niet aan te slepen, zegt Sandra van Nieuwenhuijzen van fietsenimporteur Giant in Lelystad. Het aantal fietsen in ons land is hard onderweg naar de twintig miljoen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De nieuwe fiets van Giant met vering.

Ons land telt dus meer fietsen dan wielrijders. De fiets is na een terugval in 1996 weer helemaal in de gratie. In het afgelopen jaar werden er door ons allemaal in Nederland in totaal 13,5 miljard fietskilometers neergezet. Tien jaar geleden waren dit er in twaalf maanden tijd nog bijna twee miljard minder.

Vering

De toename van het aantal kilometers is ook niet verwonderlijk, want het fietsen wordt steeds comfortabeler. Niet alleen tellen veel fietsen meerdere versnellingen, ook hebben sommige van deze vervoermiddelen hier sinds kort voor- en achtervering.

De fietsvering van de Giant.

Volgens Sandra van Nieuwenhuijzen reden deze paradepaardjes al in het Verre Oosten rond. "Met ingang van dit jaar importeren wij ze ook in Nederland." Het rijden op een fiets met vering is even wennen. Maar vervelende hobbels in het wegdek worden nu zonder zadelpijn genomen, zo leert de praktijk.

Nederlanders springen niet alleen vaker op de fiets voor woon- werk-verkeer. Steeds meer landgenoten kiezen voor een fietsvakantie. Vorig jaar trokken meer dan een half miljoen Nederlanders er voor een fietsvakantie op uit. En de verwachting is dat het er deze zomer alleen maar meer zullen zijn.

Populair

Frankrijk is daarbij het meest populaire fietsvakantieland. Zo'n vakantie eist veel voorbereiding. het is onder meer belangrijk om voldoende kilometers in 'de benen' te hebben. Ook aan de uitrusting moet voldoende aandacht worden geschonken.

Zo zijn goed passende kleding, sterke fietstassen en stevige bagagedragers onontbeerlijk. Zo kunnen veel problemen worden voorkomen. Nieuw daarbij zijn fietsschoenen van AGU uit Alkmaar. Je kunt met deze schoenen fietsen en wandelen.

Schoenen

Fietsschoenen zijn tijdens een lange tocht nodig, want er wordt bijna ongemerkt veel van de voeten gevraagd. Alle kracht die wordt gebruikt om vooruit te komen, wordt immers met de voeten overgebracht. Speciaal voor de recreatieve fietser zijn deze loop/fietsschoenen ontwikkeld.

Inlichtingen fiets met vering van Giant: 0320-296296. Fiets/wandelschoenen van AGU: 072-5411511.

Publicatiedatum = 25 juli 1998