Boerderij steeds vaker een kampeerterrein

Kampeergasten stomverbaasd bij de boer

WIJDENES - "Echt waar; er zijn kinderen die verbaasd zijn als ze een koe zien die gemolken wordt. Melk komt toch bij Albert Heijn vandaan, daar heeft een koe toch niets mee te maken?"

Boer Jaap Spaan (52) vertelt het verhaal met een brede lach op zijn gezicht. De Noord-Hollander krijgt regelmatig vragen over het boerenbedrijf omdat de boerderij in het voorjaar en de zomer deels een kampeerterrein is. Tien tot vijftien gezinnen kunnen verblijven op het terrein rond boerderij De Appelhoek.

De kampeergasten zijn vaak stomverbaasd over de manier van werken op de boerderij. De meest gestelde vraag (zo is de ervaring van boer Spaan): "Worden de koeien echt elektrisch gemolken en waarom doet de boer dat. Koeien vinden het toch veel plezieriger om met de hand gemolken te worden?"

Jaap Spaan heeft in de vijftien jaar dat hij kampeerders op zijn boerderij heeft, vrijwel alle vragen wel eens gehoord. "Als je vraagt hoeveel kennis er in de maatschappij is over het boerenbedrijf, dan heb ik een teleurstellend antwoord: er is heel weinig kennis." Dat vindt Spaan jammer en daarom neemt hij zoveel mogelijk de tijd om zijn kampeerders (Spaan spreekt consequent over "mijn gasten") bij te praten en vragen te beantwoorden.

"Je moet als boer geen kampeerterrein opzetten om het geld. Het is veel werk maar wel leuk om te doen. Ach, het moet een beetje in je zitten. Ik heb waarschijnlijk wat leraarbloed in mij."

Het kamperen bij de boer is in de jaren '70 langzaam op gang gekomen maar wordt nu als een volwassen onderdeel van het kamperen gezien. Het kamperen bij de boer is een van de activiteiten die valt onder de noemer 'kleinschalig kamperen'.

De caravans staan tussen het weiland en de boerderij. Kan kamperen nog landelijker?

Steeds meer kampeerders zijn de grote, uiterst luxe campings zat en kiezen voor de stillere, sobere kampeerterreinen. Vooral Nederlanders zijn daar dol op. De vraag is zo groot dat de ANWB al enkele jaren de gids 'Kleine campings' op de markt brengt. Een compleet overzicht van kleine campings in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. Ook dit jaar heeft de ANWB niet nagelaten een actuele versie van deze uitstekende gids op de markt te brengen.

In de gids ontbreekt de kampeerplaats van boer Jaap Spaan. De Noord-Hollander voert zijn boerenbedrijf op ecologische wijze: dus zo milieuvriendelijk. Speciaal voor kampeerders die geïnteresseerd zijn in deze manier van leven en werken, is de zogeheten 'Groene vakantiegids' op de markt gebracht.

De Groene vakantiegids is een uitgave van Eceat, het Europees centrum voor Eco Agro Toerisme. Voor maar liefst 21 Europese landen geeft Eceat een vakantiegids uit met daarin adressen van campings bij de boer, restaurants met biologische maaltijden en dergelijke.

Gehuchtjes

Een van de charmes van het kleinschalige kamperen zit in de locaties. Vaak zijn het plekken die nog niet door het massa-toerisme zijn ontdekt en daarom rust uitstralen. Wie de gidsen met kleine campings doorbladert, komt een lijst van dorpjes en gehuchtjes tegen die op de meeste kaarten volledig ontbreken.

Ook als het weer wat minder is worden de tenten met behulp van vrienden opgezet.

Wat bijvoorbeeld te denken van plaatsjes als Warns, Mussel, Dalem, Laarbeek, Wissenkerke, Herpen, Haps, Beaxem of IJzendijke. Deze plaatsen hebben twee dingen gemeen: de gemiddelde Nederlander heeft geen idee waar ze liggen en ze bezitten allemaal een camping bij een boer.

Boerderij De Appelhoek van boer Jaap Spaan is gelegen in Wijdenes, een piepklein vlekje op de kaart in de buurt van Hoorn. De boerderij ligt schitterend, vlak achter de dijk die het land beschermd tegen het IJsselmeer. De kampeerder die wil zwemmen of vissen loopt de dijk over en komt op een klein strandje.

Boer Spaan: "Dat is het aardige van kamperen bij de boer. Geen massaal vermaak waar iedereen aan meedoet. Elke gast die hier verblijft, doet wat hij zelf wil. Zwemmen, luieren voor de tent of kijken bij het koeien melken; alles is mogelijk."

Kamperen populair

Ons land staat al jarenlang bekend als hèt kampeerland van Europa. Niet alleen omdat Nederland letterlijk bezaaid is met kampeerterreinen maar vooral omdat kamperen uiterst populair is als methode om vakantie te vieren.

Een tentendorp op een camping. De kans is groot dat u daar volop landgenoten aantreft. Nederlanders zijn de meest enthousiste kampeerders van Europa.

Iedere kampeerder weet dat op elke camping in Europa er altijd andere Nederlandse kampeerders staan. Hoe populair het kamperen is, blijkt wel uit de cijfers. Jaarlijks worden er in de Europese Unie zo'n 15 miljoen langere kampeervakanties gemaakt. De Nederlanders nemen daarvan maar liefst drie miljoen voor hun rekening, ondanks het feit dat wij maar een klein landje zijn binnen Europa. De Duitsers doen vier miljoen kampeervakanties binnen Europa maar er zijn veel meer Duitsers dan Nederlanders. Maar al deze koele cijfers komen overeen met de meeste ervaringen. De gemiddelde buurman op de camping is Duits of Nederlands.

Als het kamperen wordt bekeken en de grootte van het land wordt meegeteld, dan steekt Nederland binnen Europa met kop en schouders boven alles uit. Van de duizend Nederlandse huishoudens beschikken er 71 over een caravan. Dat is een zeer hoog gemiddelde dat alleen wordt geëvenaard door de Fransen maar ja... de Fransen kennen geen tenten en miljoenen Nederlanders wel.

Van alle buitenlandse reizen die Nederlanders maken gaat bijna een derde (27 procent om precies te zijn) met tent of caravan. Dat is exceptioneel hoog. Ons land scoort daarmee het hoogst op de ranglijst 'kamperen tijdens de vakantie'. Nummer twee op deze lijst is België met een percentage van 15. De Duitsers halen 9 procent.

Mooie gidsen

Traditiegetrouw heeft de ANWB zijn campinggidsen weer geactualiseerd en het zijn (ook traditiegetrouw) wederom onmisbare boeken geworden voor het plannen van de vakantie.

Naast de al eerder genoemde gids voor kleine campings zijn er drie gidsen op de markt gebracht: een voor Nederland en twee voor Europa. De Europa-gidsen zijn verdeeld over de landen Frankrijk, België, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Andorra en Portugal (gids 'Europa 1') en de landen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Kroatië, Roemenië, Griekenland en Turkije (gids 'Europa 2').

De Europa-gidsen zijn overzichtelijk, duidelijk van opzet en voorzien van de onmisbare routebeschrijvingen. In totaal bevatten beide gidsen beschrijvingen (en meestal duidelijke beoordelingen) van 6500 campings. De ANWB heeft als nieuwigheidje bij beide gidsen een boekje gevoegd waarbij in de verschillende talen allerlei vakantie-taal en camping-uitdrukkingen worden vertaald. Zo leren wij dat een scheerlijn in het Portugees een 'cabo de retençao' is en kunnen wij nu in het Hongaars vragen of de douche op muntjes werkt.

De campinggids Nederland heeft net als de hotelsector de indeling via sterren. De Europa-gidsen werken met cijfers maar de Nederlandse campings krijgen sterren, variërend van een tot vijf.

Het aardige van de ANWB-gidsen is de inspraak van de gebruikers. Niet tevreden over een camping of de omschrijving? Meld het aan de ANWB en er kan een aanpassing komen. Ook de tevredenheid wordt gemeten en op basis daarvan wordt door de ANWB de 'Camping van het Jaar' geselecteerd. Vorig jaar was dat De Beerze Bulten in Ommen: dit jaar gaat de eer naar De Haeghehorst in Ermelo.

De Heaghehorst is van alle gemakken voorzien maar heeft zijn uitverkiezing vooral te danken aan de prachtige ligging en het uitstekende gastheerschap van Riet en Paul Haage. Terecht zijn de Gelderlanders trots op deze prijs want zo'n compliment van de gasten is voor elke campingbeheerder een enorme eer.

* De Groene Vakantiegids Nederland is te bestellen via Eceat, telefoon 020 - 668.1030. Adres: Postbus 10899, 1001 EW Amsterdam.

* De ANWB-Campinggidsen zijn verkrijgbaar bij de ANWB-vestigingen, boekhandels en warenhuizen. De gids Nederland kost ƒ19,95. De Europa-gidsen kosten per stuk ƒ27,95. De prijs van de gids Kleine Campings is ƒ13,95. Daarnaast heeft de ANWB een cd-rom gemaakt met daarop alle campings uit beide Europa-gidsen. Deze cd-rom kost ƒ39,95.

Publicatiedatum = 9 mei 1998