Tips van het ministerie voor een veilige vakantie

Voorzichtigheid geboden in veel landen

door HARRY MULLER

Vakantiegangers uit Nederland zwerven tegenwoordig over de hele wereld. Lang niet altijd hebben ze hun reis goed voorbereid en velen houden nauwelijks rekening met eventuele risico's in de verschillende landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geeft daarom reisadviezen en die zijn ook dit jaar op het internet (www.minbuza.nl) gezet. Wij maakten een selectie van de landen, waar de toerist wat meer moet oppassen om niet in moeilijkheden te komen.

Wanneer maar ergens in een vakantiegebied een bom ontploft of een aanslag op toeristen wordt gepleegd, dan merkt men dat meteen bij de reisbureau's. Zo is de animo om met vakantie naar Egypte te gaan behoorlijk gedaald na de aanslag bij Luxor november vorig jaar, waarbij tientallen doden vielen. De rust is daar inmiddels terug gekeerd en de Egyptische autoriteiten beweren, dat men de zaak weer onder controle heeft.

Groepen toeristen worden nu door gewapende militairen begeleid. Helemaal veilig is het daar kennelijk nog niet, vooral ook omdat extremistische groeperingen toeristen in de hele wereld hebben gewaarschuwd niet naar Egypte te komen om daar hun vakantie door te brengen. Welke stukken van dit land in de gevarenzone liggen, is niet helemaal duidelijk.

Tamils

Ook de berichten uit Sri Lanka zijn niet altijd opwekkend om je daar een paar weken in de zon bruin te laten bakken. De schermutselingen tussen de Tamil Tijgers en de regeringstroepen vonden meestal plaats in het noorden van dit land, maar de terroristische acties hebben zich nu ook naar de hoofdstad Colombo uitgebreid.

In oktober 1997 en februari van dit jaar ontploften bommen in het centrum van de stad vlakbij een hotel waar veel buitenlanders verbleven. In totaal vielen er meer dan twintig doden te betreuren en vele tientallen gewonden. Dergelijke aanslagen zijn ook in de nabije toekomst niet uit te sluiten en daarom adviseert ons ministerie van Buitenlandse Zaken het verblijf in de hoofdstad Colombo te beperken. Daarbuiten is de west- en zuidkust van Sri Lanka veilig te noemen, maar de oostkust tussen Trincomalee en Ampara kunt u beter mijden. Ook een bezoek aan het Yale National Park wordt ontraden in verband met de aldaar gesignaleerde gewapende overvallen. Blijf in dit land uit de buurt van officiële gebouwen, vermijd grote menigten en volg het advies van de touroperators. Groepsreizen zijn aan te bevelen boven individuele reizen.

Bosbranden

Ten gevolge van de bosbranden en de daardoor ontstane luchtverontreiniging wordt onder de huidige omstandigheden aan cara-, hart- en vaatziektepatiënten geadviseerd om eerst de huisarts te raadplegen voordat men naar het oosten van Kalimantan in Indonesië reist. Datzelfde geldt ook voor vakantiegangers met jonge kinderen. Dit gezondheidsadvies geldt ook voor het oosten van Maleisië.

Gezien de economische en politieke situatie in Indonesië wordt aangeraden de ontwikkelingen goed te blijven volgen en uit de buurt te blijven van samenscholingen. Het reizen naar Irian Jaya (het voormalige Nieuw-Guinea) wordt ontraden, omdat daar buitenlanders gegijzeld werden. Nieuwe acties op dit gebied zijn niet uitgesloten.

Ook India kampt met terroristische activiteiten. Als onveilig worden aangemerkt het Kashmir gedeelte van de deelstaat Jammu en Kashmir (voor Srinagar geldt een uitgaansverbod), grote delen van de deelstaat Punjab en de deelstaat Assam wegens aanslagen van terroristen. Toestemming van het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken is nodig om te reizen naar de deelstaten Mizoram, Manipurm Nagaland, Arunchal Pradesh en bepaalde gedeeltes van Sikkim, het Kulu-district, Jammu en Kashmir, het gebied ten westen van de National Highway 15 in Rajasthan en de Union Territory of the Laccadive Islands, Minicoy and Amindivi Islands, Andaman en Nicobar Islands.

Israël

De Klaagmuur in Jeruzalem is een van de veiligste plekken in Israël

Het reizen in Israël binnen de grenzen die voor het jaar 1967 werden vastgesteld, blijft in het algemeen mogelijk. In verband met aanslagen moet voorzichtigheid betracht worden bij het gebruik van de bussen van het openbaar vervoer en beter kunnen ook druk bezochte plaatsen zoals winkelcentra gemeden worden.

Hoewel de situatie gespannen blijft, is het reizen naar de westoever, Gaza en Oost Jeruzalem mogelijk. Veel hangt af van het verdere verloop van de vredesbesprekingen.

Mexico

Naar Mexico kun je rustig op vakantie gaan, maar wel moet opgepast worden voor berovingen. Beter kan men zich daartegen niet verzetten, want dat wordt beantwoord met geweld. Oplettendheid is geboden op vliegvelden, in busstations, bij het gebruik van het openbaar vervoer en nabij populaire toeristische bestemmingen. Bij aankomst op de luchthaven in Mexico-Stad wordt aangeraden gebruik te maken van de officiële luchthaventaxi's. Beter kan men het historische centrum van de hoofdstad in de avonduren mijden.

Als je in Mexico overvallen wordt, kun je je maar beter niet verzetten.

's Nachts kun je beter niet met een lange afstandsbussen reizen, omdat deze veelvuldig worden overvallen. In de deelstaten Chiapas, Guerrero, Puebla en Oaxaca dienen vakantiegangers voorbereid te zijn op controles door politie en leger op de secundaire wegen.

Kenia

In verband met vaak gewelddadige berovingen dient men extra voorzichtig te zijn in Nairobi en de kuststreek. Afgeraden wordt sieraden, fotocamera's en andere kostbaarheden zichtbaar te dragen. 's Avonds te voet over straat wordt afgeraden.

Reizen naar het Turkanameer kan het beste per vliegtuig. Ondanks een escorte van de politie is de tocht over de weg niet veilig. In dit land kan men te maken krijgen met locale twisten. Bij een bezoek aan het Nakuru National Park moet rekening gehouden worden met vluchtelingen uit de regio. Wie door het land wil reizen, kan het best na aankomst eerst contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Nairobi. Daar wordt men dan ingelicht over de actuele veiligheidssituatie.

Door voortdurende regenval en overstromingen zijn de wegen in sommige delen van het land slecht of onbegaanbaar. Gevallen van cholera zijn geconstateerd aan de kust, in het westen van het land en in sommige sloppenwijken van Nairobi.

Zuid-Afrika is op het ogenblik een populair vakantieland, maar helaas krijgen toeristen daar vooral in de grote steden te maken met berovingen, al dan niet met geweld. Aangeraden wordt de townships te mijden. Ook het bezoek aan afgelegen gebieden wordt ontraden, tenzij dit gebeurt in groepsverband. Gebruik van het openbaar vervoer als bijvoorbeeld de treinen rond de grote steden is niet aan te raden. Bij het reizen met een auto is het beter de grote doorgaande wegen te gebruiken en niet onnodig te stoppen.

Europa

In Turkije dient u het zuidoosten te mijden. Wanneer de reis dringend noodzakelijk is, kan men het beste alleen overdag en in groepsverband de grote doorgaande wegen gebruiken.

Ook in het voormalige Joegoslavië dient men voorzichtig te zijn. Alhoewel in Bosnië de strijdende partijen een vredesakkoord hebben gesloten zijn in verband met de aanwezigheid van landmijnen en de instabiele situatie delen van Bosnië-Hercegovina onveilig. De reisroute naar Sarajevo via de Kroatische kust is veilig.

Oplettendheid is soms geboden bij het gebruik van openbaar vervoer.

Over het algemeen kan in Kroatië veilig worden gereisd, maar een uitzondering moet worden gemaakt voor het gebied ten oosten van de lijn tussen Osijek en Vinkovci. Bij het trekken langs de grensgebieden met Bosnië-Hercegovina en Montenegro inclusief het schiereiland Prevlaka dient men grote voorzichtigheid te betrachten in verband met de aanwezigheid van landmijnen en andere explosieven. In deze gebieden wordt aangeraden de doorgaande wegen niet te verlaten en niet na zonsondergang te reizen.

Ook vakantiegangers die Hongarije willen bezoeken, worden gewaarschuwd. Buitenlanders worden daar in toenemende mate beroofd door tasjesdieven en zakkenrollers. Naar aanleiding van oplichting door een aantal restaurant-houders wordt aangeraden slechts van de geprijsde menu's gebruik te maken en bij betaling met een credit card zeer bedacht te zijn op de wijze waarop de afdrukken worden gemaakt en hoe vaak de magneetstrip van uw kaart door de lezer wordt gehaald.

INLICHTINGEN: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag, telefoon 070-3484660 of internet www.minbuza.nl. Bij het ministerie kan ook de folder 'Wijs op reis' aangevraagd worden met heel wat tips. Vorig jaar werden een half miljoen van deze folders aan belangstellenden verstrekt.

Publicatiedatum = 18 april 1998