Veel nieuwe attracties met het thema ruimtevaart.

Pretparken investeren miljoenen guldens

door HARRY MULLER

Net voor Pasen hebben de pretparken in ons land hun poorten weer geopend. Om blijvend bezoekers te kunnen trekken, heeft men de afgelopen maanden fors geïnvesteerd in nieuwe attracties.

Tientallen miljoenen guldens werden uitgegeven om de parken verder te verbeteren. Gelukkig bleven de toegangsprijzen meestal gelijk of werden zelfs verlaagd als gevolg van een lager BTW-tarief voor attractieparken.

Wij maakten kennis met de nieuwste aanwinsten in de verschillende parken.

Efteling

Ook dit jaar blijft de Efteling in Kaatsheuvel het accent leggen op de sprookjes. Daar past de nieuwe attractie Vogel Rok, een investering van 25 miljoen gulden, precies bij. Volgens het sprookje van Sindbad de Zeeman voedde deze kolossale vogel z'n jongen met olifanten en rhinocerossen.

De entree van de attractie Vogel Rok uit het sprookje van Sindbad de Zeeman in de Efteling is spectaculair. Als grootste vogel in een pretpark is deze inmiddels opgenomen in het Guinness Record Boek.

Het is een sensationele rit in de vorm van een achtbaan, maar dan in het donker. Gedragen door de vleugels van Vogel Rok maken de bezoekers een soepele glijvlucht naar een veilige landing op het nest. Verder werden in het Sprookjesbos Repelsteeltje en Klein Duimpje toegevoegd. Een sprookjes-show is splinternieuw.

De Efteling is nog steeds het grootste attractiepark en trok vorig jaar ruim drie miljoen bezoekers.

Walibi Flevo

De nieuwste attractie van het park Walibi Flevo in de polder Flevoland bij Dronten komt oorspronkelijk uit Las Vegas. Daar werd de 'Space Shot' in april 1996 voor het publiek geopend en meer dan drie en een half miljoen mensen werden daar inmiddels gelanceerd.

Bij de Space Shot worden twaalf mensen tegelijk in wolken van stoom langs een toren met een hoogte van 60 meter geschoten. Deze rit doet denken aan een lancering van de Space Shuttle in Amerika. Bij de start ontwikkelt zich een kracht van vier keer het eigen lichaamsgewicht.

Heel spectaculair is de 'Space Shot' in Walibi-Flevo, waar je gelanceerd wordt in een toren met een hoogte van 60 meter.

Ook nieuw is de 'G-Force', waarbij men ervaart aan welke G-krachten een straaljagerpiloot bloot staat tijdens het maken van een looping. Wat vriendelijker is de kindershow 'Magic Street Circus'.

Walibi Flevo telde vorig jaar 500.000 bezoekers. Sinds kort maakt het park deel uit van de Amerikaanse Premier Groep met in totaal 31 parken en jaarlijks 40 miljoen bezoekers.Familiepark Drievliet

Drievliet behoorde tot de wat kleinere parken, maar daar is dit seizoen verandering in gekomen. Aansluitend op het bestaande park heeft men vier hectare landbouwgrond aangekocht van de gemeente Rijswijk bij Den Haag. Het attractiepark is nu twee keer zo groot geworden en met de 1200 parkeerplaatsen erbij zelfs drie keer. Totaal werd ongeveer 15 miljoen gulden uitgegeven.

Glijden vanuit een maanlander op ware grootte kan in het familiepark Drievliet.

In het nieuwe gedeelte staat de boerderij centraal met bijvoorbeeld onder een hooiberg een draaimolen met kippen, varkens en koeien; er is een zingende dierenstal en een superglijbaan tussen pakken hooi. Heel aardig is een baan met kleine tractoren waarop plaats is voor het hele gezin.

Nieuw zijn ook de attracties 'Star Dancer' en 'Space Loop'. Verder is in het kader van de ruimtevaart voor de kleintjes de maanlander, maar nu voorzien van een glijbaan. In Drievliet wordt ook aandacht besteed aan de archeologie. In een museum laat men voorwerpen uit de Romeinse tijd zien, die in de omgeving van het park werden opgegraven. Hier stond namelijk eens een Romeins fort.

Attractiepark Slagharen

Het Overijsselse dorp Slagharen is al jarenlang bekend door het ponypark, maar aangezien deze kleine paarden niet meer de hoofdmoot van het aanbod vormen, heeft men de naam veranderd in Attractiepark Slagharen. Voor het eerst in het 35-jarig bestaan werd de toegangsprijs ten opzichte van het vorig seizoen verlaagd.

'The Eagle' in het attractiepark Slagharen.

Jaarlijks komen ongeveer een miljoen bezoekers naar het park. Daarbij is ook het verblijfstoerisme belangrijk. Men heeft nu meer dan 4500 bedden in de aanbieding in huisjes (al dan niet met pony), stacaravans of wigwam-tenten.

Ook hier heeft men een nieuwe attractie gebouwd met als thema de ruimtevaart. Het is 'The Eagle' die 56 bezoekers tegelijk naar het topje van een mast brengt op een hoogte van zo'n veertig meter. Hoog boven de grond wordt daarna een sensationele vlucht gemaakt. Met de aankoop was ongeveer vijf miljoen gulden gemoeid.

Archeon

Na een aantal moeilijke jaren gaat in Alphen aan den Rijn het themapark Archeon weer van start. Het is een stuk kleiner geworden, maar toch kan men er kennis maken met vijftig reconstructies van het verdwenen verleden van Nederland.

Archeon is nu zes hectare groot en wordt helemaal omsloten door een aarden wal. Daarbinnen is een oase van rust ontstaan. Er zijn reconstucties van nederzettingen uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

In Archeon worden middeleeuwse en Romeinse gebeurtenissen uitgebeeld.

Het deel uit de prehistorie werd helemaal verplaatst. De tocht door deze tijd start bij een dorp van jagers en verzamelaars uit de steentijd. Kinderen kunnen hier proberen hun boomstamkano niet te laten omslaan en worden ingewijd in de volksstam van de steentijdbewoners. Iedere dag zijn er demonstraties van oude ambachten en technieken.

Nieuw is dit seizoen de spijspot, een middeleeuwse of Romeinse feestmaaltijd die tegen sluitingstijd wordt opgediend. Archeon biedt daarbij elke bezoeker het hoofdgerecht gratis aan. Deze maaltijd is een unieke belevenis, omdat ook de bewoners, muzikanten en toneelspelers erbij aanwezig zijn. Voor folders en inlichtingen kunt u bellen telefoon 0172-447744.

Land van Ooit

Het Land van Ooit in Drunen (waar kinderen de baas zijn) bestaat dit jaar alweer tien jaar. In tegenstelling tot de andere attractieparken gaat men pas 25 april open.

Ter gelegenheid van het jubileum wordt in dit bijzondere land volop feest gevierd met tal van nieuwe voorstellingen. Onder het motto 'Iedereen in Ooit is een ster' krijgt elke bezoeker bij binnenkomst een ster opgeplakt.

Nieuw is de kinderbeeldentuin met beelden die ruim twee meter hoog zijn. Dezelfde kunstwerken heeft men ook in het klein nagemaakt, zodat ook de allerkleinste kinderen en visueel gehandicapten er plezier aan kunnen beleven.

Op 19 mei wordt een speeltuin in gebruik genomen, die in Israël werd ontwikkeld. Daarin kunnen kinderen met hun gehandicapte maatjes in spelen en is er bijvoorbeeld een draaimolen voor rolstoelers.

Vorig jaar kwamen 300.000 mensen naar het Land van Ooit.

Duinrell

Het park Duinrell in Wassenaar investeerde dit jaar niet in grote attracties, maar vooral voor de kinderen zijn er nieuwe mogelijkheden gekomen. Zo zijn in het koldertheater onder leiding van Diederick de Kikker dagelijks voorstellingen voor kinderen. Het leuke is, dat zij zelf daaraan mee kunnen doen.

Ex-wereldkampioen goochelen Ger Copper treedt dit jaar al vanaf de opening op en nieuw is ook een driedimensionale film voor de kleintjes over de insectenwereld. Voor wie durft, is er een klimwand gekomen met een hoogte van 13 meter.

Avonturenpark

De Sungai Kalimantan is de nieuwe attractie waarmee Avonturenpark Hellendoorn 28 maart haar deuren opende. De attractie is een woest kolkende rivier (boven) door een Indonesisch landschap, aarover een tocht per boot gemaakt kan worden. Nooit eerder werd de Indonesische cultuur (onder) als uitgangsput voor een park-attractie gekozen. De investering is 10 miljoen. Per seconde wordt 4,5 kubieke meter water verplaatst.

Een miljoenen-attractie dit jaar in het Avonturenpark Hellendoorn, waar onder de naam 'Montezuma's Revenge' een soort reuze-schommel in gebruik wordt genomen. Alles is aangekleed in Mexicaanse stijl. Verder werd bij de wildwaterbaan een nieuw Canadees fort gebouwd. Het totaal aan investeringen was hier 4,5 miljoen gulden.

Vorig jaar kwamen 700.000 bezoekers naar het Avonturenpark.

Publicatiedatum = 11 april 1998