"Wat is Holland mooi in april"

door THIJS JANSEN

VOORHOUT
Het is Lente! Bij het geringste beetje zonneschijn gooit Nederland massaal de ramen open en haalt diep adem om het voorjaar op te snuiven. Soms wordt bij gezinnen de huisraad naar buiten gedragen voor een grote schoonmaak. En gelukkig zijn er in ons land nog voldoende plaatsen om in de vrije natuur een frisse neus te halen.

Vanaf 10 april kun je ook vanuit het boemeltje van Hoorn naar Medemblik van de bollen genieten.

Zo kunnen wij vlak naast de deur genieten van kilometers lange stranden en is het in de bossen op de Veluwe soms verbazingwekkend rustig. Maar eveneens de vele historische plaatsen zijn in het voorjaar een bezoek waard. Toeristische trekpleisters zijn dikwijls nog een oase van rust.

De bloeiende bloembollenvelden in ons land zijn deze tijd een attractie van wereldformaat. De kleurrijke velden, die zich elk jaar verder over ons land uitstrekken, kunnen zich meten met attracties als het Carnaval in Rio en de Olympische Winterspelen in Zwitserland.

Deze uitbundige lofzang op onze bloembollenvelden is niet van vandaag of gisteren. Al bijna een halve eeuw geleden pende de Amerikaan Sydney Clark dit neer in zijn Engelstalige boekje 'All the best in Holland'. "Oh, wat is Holland mooi in april", verzucht hij. Hij was ook verbaasd over de werklust hier en de snelle opbouw van het land na de oorlog.

Veel van de beelden die hij over de Bollenstreek beschreef, zijn in de afgelopen jaren echter uit het landschap verdwenen. Maar sinds kort is weer te zien hoe het vroeger geweest moet zijn. Dat beeld uit het verleden is gevangen in Panorama Tulip Land in Voorhout. De oude bollencultuur herleeft daar tot en met 29 mei in een grote schuur.

Een reusachtig doek van dertig meter lang en drieëneenhalve meter hoog vormt een panorama-schilderij met tienduizenden bollen in bloei. Het levert een fantastisch schouwspel op. Het is voor de tweede keer dat het doek is te zien. Dit jaar is Panorama Tulipland verrijkt met een aantal nieuwe attracties.

De bollenvelden krijgen weer kleur en dat inspireerde iemand om er een wel erg groot schilderij van te maken.

In twee grote hallen is een compleet bollendorp nagebouwd, waarin vele facetten van de bollenteelt worden getoond. Alle seizoenen worden rondom de meest kleurrijke industrie van ons land in beeld gebracht. Er valt onder meer een oude bollenschuur te bezichtigen en er zijn antieke werktuigen en materialen.

Daarnaast krijgt ook de moderne bloembollenteelt aandacht. Maar de grootste belangstelling is er voor een eenzame schilder die bezig is aan zijn levenswerk, zo verwachten de organisatoren. Hij schildert een tweede panorama, dat mogelijk nog mooier wordt dan het huidige werk.

In de expositieruimte van Panorama Tulipland wordt ook aandacht besteed over hoe men optimaal kan genieten van bloembollen in huis of in de tuin. Wie een rit door de echte bollenvelden wil maken, kan voor een routebeschrijving terecht bij Panorama Tulipland.

Voor groepen is er de mogelijkheid een rondrit te maken in een bus. Daarbij zal een gids aanwezig zijn die de bollenstreek op z'n duimpje kent. Om de kennis over het bollenvak ook onder jongeren te verdiepen is er een lespakket ontwikkeld.

Panorama Tulipland is te bereiken met het openbaar vervoer: per bus vanaf station Leiden (bus NZH lijn 62; halte vlak voor de ingang) of vanaf NS-station Voorhout (circa tien minuten lopen). Inlichtingen: 0252-212472.

Publicatiedatum = 4 april 1998