Tweede huis op een onbewoond eiland

door HARRY MULLER

HAMBURG - Wie ervan droomt om eens als Robinson Crusoe op een onbewoond eiland met vakantie te gaan of daar te gaan wonen, kan tegenwoordig terecht bij 'Vladi Private Islands' in de Duitse stad Hamburg. Net als een makelaar die zijn huizen aanbiedt, heeft men een gids met foto's van zo'n 150 eilanden verspreid over de hele wereld uitgebracht. Ze liggen vooral in de tropische gebieden van Amerika, Australië, Thailand, de Maladiven of Panama. Ook in Europa zijn eilanden te koop.

Directeur Farhad Vladi: "Jaren geleden ben ik op kleine schaal met deze handel begonnen. Vooral het begin was erg moeilijk. Het was meestal niet eenvoudig om zo'n eiland te bereiken. Tegenwoordig kun je vrij goedkoop overal heen vliegen en wij zorgen dan voor aanvullend vervoer naar een van onze eilanden. Al vanaf ongeveer 50.000 Amerikaanse dollars hebben wij deze fraaie plekjes op moeder aarde te koop. Voor hetzelfde bedrag zetten wij er ook een huis op."

De meeste mensen die een eiland kopen, zijn op zoek naar rust. Wie niet meteen tot koop wil overgaan, kan eerst ook een eiland huren. Desnoods wordt er een speciale overlevingskoffer bij geleverd, waarin onder meer een tweepersoons tent, een hengel, een mes, een kompas en het boek over Robinson Crusoe zitten.

De Europese eilanden die te koop worden aangeboden, zijn vaak bebouwd met enkele huizen en soms staat er ook een kasteel op. De prijs is dan al gauw enkele miljoenen guldens.

INLICHTINGEN: Vladi Private Islands, Hamburg, telefoon 0049-40338989.

Publicatiedatum = 28 maart 1998