" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Renovatie en exploitatie van Romeinse baden in Bath

Thermae 2000 exporteert
kuuroordkennis naar Engeland

door Jo Cortenraedt

BATH/VALKENBURG
Tien jaar geleden verklaarde menigeen hem nog voor gek toen hij het gedurfde project Thermae 2000 in Valkenburg opende, maar nu blijkt directeur Henk Verschuur internationaal te worden aangesproken op de opgedane kennis. De historische stad Bath, vlakbij Brighton, is van oudsher het meest prestigieuze kuuroord van Engeland. De Romeinen maakten er al een kuuroord van met prachtige gebouwen. Maar in de jaren zeventig raakte het in verval en gingen de poorten dicht.

De Engelse regering heeft na lang dralen besloten om Bath weer in oude glorie te herstellen, maar zocht naar kennis en mede-investeerders, om een nieuw kuuroord op te zetten volgens de modernste maatstaven. Veel kuuroorden uit heel de wereld werden aangeschreven om die uitdaging aan te gaan. Uiteindelijk viel de keuze op Thermae 2000 in Valkenburg, dat zo'n 10 van de benodigde 50 miljoen gulden zal investeren in de wederopbouw. Daar staat tegenover dat Thermae 2000 straks na de opening, gepland in de herfst van het jaar 2000, de exploitatie op zich gaat nemen en de verdiensten naar zich toe kan trekken.

Henk Verschuur, directeur van Thermae 2000, vliegt wekelijks naar Bath om de voortgang van het project te begeleiden. "In eigen land is inderdaad een beetje vreemd opgekeken van onze betrokkenheid bij de wederopbouw van het Bath Spa Project. Maar het gebeurt heel regelmatig dat wij om advies gevraagd worden, zelfs vanuit Amerika. Valkenburg heeft weliswaar niet zo'n lange historie als kuuroord, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld een aantal Duitse kuuroorden. Maar kennelijk zijn ons concept en de technieken die we gebruiken dermate interessant, dat ze een voorbeeldfunctie hebben."

Thermae 2000 was en is nog altijd een futuristisch kuuroord op de top van de Cauberg in Valkenburg. Het centrum voor bubbelbaden, sauna's, en andere poedelactiviteiten loopt als een trein en trekt vele bezoekers uit heel het land en de grensstreek. Commercieel een groot succes en dat is vermoedelijk wat de initiatiefnemers in Bath ook is opgevallen.

Directeur Henk Verschuur voor het gebouw van Thermae 2000 in Valkenburg.

"Maar het gaat zeker niet alleen om de commercie", zegt Henk Verschuur. "Het bouwen of opknappen van een dergelijk project is heel iets anders dan het neerzetten van een regulier gebouw. Je hebt hier te maken met heel andere functies. Wat doe je bijvoorbeeld met het bronwater? Hier in Bath zijn er unieke mogelijkheden, maar ze moeten wel worden ingepast in de moderne tijd."

De overblijfselen in Romeinse sfeer van het oude kuuroord Bath.

In het hartje van het historische Bath is er niet meer zo heel veel te zien van wat ooit een roemrijk kuuroord was. Het mooiste zijn nog de Romeinse baden, die omgeven zijn door een galerij met prachtige zuilen. Er zit nog warm water in, maar de baden worden niet meer gebruikt. De gebouwen ernaast liggen er helemaal bedroevend bij. Wat ooit het kuuroord zelf was met een binnenzwembad en diverse andere ruimten, is nu een grote puinhoop. "We hebben onder het zwembad moeten graven om archeologen de kans te geven onderzoek te doen", zegt Henk Verschuur. "Dat traject is inmiddels afgesloten en meteen na de bouwvakvakantie kunnen we beginnen."

Omdat het centrum van Bath in feite een groot monument is, kunnen er niet de nodige gebouwen tegen de vlakte om daar een splinternieuw kuurcentrum voor in de plaats te zetten. Bij wijze van grote uitzondering mag er op een plek een nieuw gebouw neergezet worden, dat dan meteen zo high-tech moet zijn dat het internationaal in het oog moet springen. "In feite willen de Britten daar al hun technisch vernuft inleggen. Nou, bij een kuurcentrum is dat een grote uitdaging. Zo zal de voorkant van het centrale gebouw van een dubbele glazen wand voorzien worden. Tussen de twee lagen glas stroomt dan water. Bovendien komt het zwembad op de bovenverdieping te liggen, zodat je zo onder de sterren kunt zwemmen."

Ook in Bath gaat Thermae 2000 dus op de futuristische toer. "Maar grotendeels wordt het historische karakter toch bewaard, want het zou zonde zijn om daar niets mee te doen. Bovendien lenen de historische gebouwen en straatjes zich ook als mooi decor voor restaurants en terrassen. Jaja, wat dat betreft maken we hier een soort Onze Lieve Vrouweplein van Maastricht", zegt Verschuur handenwrijvend.

De technische voorbereiding wordt voor een groot deel in Valkenburg uitgewerkt. "De Engelsen vinden het helemaal niet erg dat een Nederlands bedrijf hier het initiatief heeft. Ze zijn daar bijvoorbeeld veel opener in dan Fransen."

Thermae 2000 in Valkenburg zal in Bath het management gaan bepalen en dus ook gaan uitmaken wat de toegangsprijzen worden. "Wat dat betreft zal dat ongeveer op niveau van bij ons komen te liggen, alleen is het pond tegenwoordig duur voor ons buitenlanders."

Veel personeel is er vanuit Valkenburg niet nodig. Onder leiding van project-directeur Paul Simons wordt ter plekke naar medewerkers gezocht. "Dat zal niet moeilijk zijn", zegt Verschuur, "want iedereen is zo blij dat Bath als kuuroord weer in gebruik wordt genomen, dat ze er graag willen werken."

Of Thermae 2000 na het afronden van dit project nog meer buitenlandse kuuroorden zal gaan exploiteren, is voor Verschuur nog niet duidelijk. "Het is natuurlijk niet niks om dit vanuit Valkenburg te doen, maar aan de andere kant loopt het bij ons op wieletjes en dan is er niks op tegen om die kennis internationaal steeds meer te gebruiken. Dus ik denk wel dat Thermae bij meer projecten in het buitenland betrokken zal raken, maar dat hoeft niet per se in de exploitatiesfeer te zijn."

Publicatiedatum = 7 maart 1998