Op, in, onder en boven het water. Het maakt niet uit waar de vakantieganger zijn vertier zoekt; als er maar water in de buurt is. Geef een peuter een schepje wat zand en water en je hebt geen kind meer aan hem. Ook de mogelijkheden voor ouderen voor een actieve vakantie lijken in en rond het water bijna onbeperkt.

Zo neemt de belangstelling voor de duiksport de laatste jaren flink toe. En deze sport duikt op de meest onverwachte plaatsen op. Zo kunnen wandelaars in het hartje van de Zweedse hoofdstad Stockholm 's zomers kikvorsmannen boven water zien komen.

Maar de meest populaire plaats voor duikers is naast de tropen de Rode Zee. Daar kunnen zwemmers met alleen een duikbril en een snorkel al de schitterend mooie wereld onder de zeespiegel bekijken. En wie niet kan of wil zwemmen kan in een bootje met een glazen bodem de zee op.

Genieten van zee en zon kan ook op een zogenaamde banaan. Op deze opblaasbanaan, die door een speedboot wordt voortgetrokken, zit een aantal mensen. Het vaartuig stuitert over de golven en na een paar rondjes op zee worden de passagiers weer op het strand teruggezet.

Meer moed is er nodig om met behulp van een snelle boot en een parachute de lucht in te worden getrokken. Het is daarbij zaak om op een stil stukje water te landen, want een smak tussen het publiek op een bomvol strand is geen lolletje. (foto's Mactan Isl. Rst.)

Publicatiedatum = 3 januari 1998