De VAKANTIEBEURS trekt hele wereld

door HARRY MULLER

Maar liefst 1500 exposanten uit meer dan honderd verschillende landen zullen volgende week aanwezig zijn op de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Negen tentoonstellingshallen had men nodig om een ieder een plek te kunnen geven.

Romana Engeman van de Jaarbeurs: "Deze toeristische beurs is erg populair. Het is inmiddels de grootste voor consumenten in de wereld geworden. Andere evenementen op dit gebied zoals in Berlijn en Londen zijn meer voor bezoekers uit het vak bedoeld."

Heel de wereld komt naar Utrecht, maar de toeristische organisaties uit ons eigen land hebben de grootste ruimte gehuurd. Veel aandacht wordt besteed aan de activiteiten in de oude steden. Onder het motto 'Steden herleven' is een compleet programma voor het hele jaar opgesteld, waarin ruimte is gemaakt voor fietsen, wandelen, muziekfestivals en natuurlijk ook het winkelen. Veel steden werken al samen als bijvoorbeeld de Nederlandse Vestingsteden, de Friese Elfsteden en de Hanzesteden. Opmerkelijk zijn ook de attractieve aanbiedingen van verschillende hotels met overnachtingen en maaltijden voor een schappelijke prijs. Postiljon in Deventer komt in samenwerking met de kunstijsbaan in deze stad met een arrangement, waarbij je schaatsen kunt leren.

Heel Europa is op de Vakantiebeurs vertegenwoordigd, waarbij Frankrijk als het meest populaire vakantieland gekozen heeft voor een aparte hal. Veel aandacht vragen ook de verre bestemmingen als Amerika, Australië en Afrika. Touroperators zijn met pakken folders op de Vakantiebeurs aanwezig om de weg daarheen te wijzen. Mogelijkheden zijn er in overvloed als een safari door een woestijn, natuurreizen in Canada, een trektocht met een tent door Namibië, met de trein dwars door Amerika of wandelen op een gletsjer in Zwitserland of Oostenrijk.

Vorig jaar bezochten 158.000 mensen deze beurs, maar dit jaar verwacht men er aanmerkelijk meer. Bij de vorige Vakantiebeurs dachten velen dat er te weinig brochures verspreid zouden worden, omdat een pakhuis vol net voor de opening in vlammen opging. Bovendien had men toen tijdens het weekeinde te kampen met ijzel. Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, hoopt men zo'n 200.000 kaartjes te verkopen. Dat is tweemaal zoveel als in het jaar 1991. Waanzinnig druk zal het op de Vakantiebeurs nooit worden, omdat ook dit jaar weer meer ruimte beschikbaar is en men de paden langs de verschillende stands veel breder heeft gemaakt.

Ongeveer de helft van de bezoekers komt met het openbaar vervoer, maar bij de Jaarbeurs hoopt men dat nog meer mensen van de trein en de bus gebruik zullen maken. De gemeente Utrecht heeft namelijk de binnenstad afgesloten voor het doorgaand verkeer. Daarom ontstaan tegenwoordig tijdens beurzen nogal eens files in de stad. Parkeren is overigens niet zo moeilijk, omdat de Jaarbeurs over ruim 6000 parkeerplaatsen beschikt. Bij de spoorwegen zijn voordelige Rail-idee-kaartjes te koop, een combinatie van de reis naar en de toegang tot de beurs.

Als de kinderen plezier hebben tijdens de vakantie, dan zijn de ouders ook tevreden.

Van de bezoekers is 69 procent langer dan 3 uur op de Vakantiebeurs en 22 procent zelfs langer dan 5 uur. Dat is ook wel nodig, want de verschillende exposanten organiseren tal van activiteiten. Bij de Hongaarse stand kan men zich in Sissi-kleding laten fotograferen, er is een mountainbike-parcours, een kanovijver en men kan klimmen en duiken. De inwendige mens wordt niet vergeten. Een ieder kan genieten van de horeca-specialiteiten uit heel wat verschillende landen. Zo is er een Duits restaurant, een Engelse en een Ierse pub, een Franse crêperie en serveert men Turkse, Italiaanse, Zwitserse, Oostenrijkse en Scandinavische hapjes en drankjes.

Ook dit jaar staan de modeshows met vakantiekleding op het programma, zijn er verschillende exotische terrassen en wordt extra aandacht besteed aan het kamperen in Frankrijk. Bijzonder is het kindervakantie-plein met clowns, schminken, een video-hoek en tafeltennis. Hier is verder het aanbod van vakanties met kinderen beschikbaar, zoals de speciale kinderhotels in Oostenrijk. De jeugdige vakantiegangers bepalen overigens vaak, waar de reis heen moet gaan. In de praktijk blijkt namelijk dat de ouders tevreden zijn wanneer de kinderen plezier hebben.

Uit een enquête onder de bezoekers van de Vakantiebeurs vorig jaar blijkt, dat 38 procent de vakantie zelf regelt; 38 procent wil in een hotel overnachten; 34 procent zit liever op een camping; 43 procent wil met de auto op vakantie en 40 procent vindt het vliegtuig het meest ideaal.

INLICHTINGEN: De Vakantiebeurs '98 wordt gehouden van woensdag 7 tot en met zondag 11 januari en is geopend van 09.30 uur tot 17.30 uur. Op donderdag en vrijdagavond is de beurs open tot 21.30 uur. De toegangsprijs bedraagt ƒ17,50 per persoon; 60- plussers betalen f15,00. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar en houders van een CJP pas: ƒ12,50. Kinderen tot 4 jaar gratis. Nieuw is een gezinskaart voor ƒ45,00, geldig voor maximaal 4 personen waarvan maximaal 2 volwassenen. Informatie over deze beurs is het hele jaar beschikbaar op Internet: www.vakantiebeurs.nl.

Publicatiedatum = 3 januari 1998