Internet en CD-rom's als reisgids

Keuze uit oneindig aantal bestemmingen

door ALFRED MONTERIE

Een vakantie voorbereiden met het hele gezin kan een behoorlijk lastig karwei zijn. Als we de reisbrochures moeten geloven is het hele Middellandse-Zeegebied één groot vakantieparadijs. Overal schijnt gemiddeld negen uur per dag de zon, is het strand hagelwit en de zee azuurblauw.

Je hebt keuze uit een vrijwel oneindig aantal bestemmingen tegen een enorme verscheidenheid aan prijzen. Hoe meer reisfolders des te moeilijker de vergelijking.

Een uurtje achter de PC kan veel tijd en moeite schelen. Hebt U zelf weinig tijd laat dan de kinderen alvast het nodige voorbereidende werk doen. U zult verbaasd zijn hoeveel nuttige informatie zij in een mum van tijd weten te vergaren. Bovendien is het leuk alle leden van het gezin bij de vakantie-planning te betrekken.

Het vinden van een ideale camping gaat een stuk sneller met een cd-rom. De ANWB bijvoorbeeld zal in februari een nieuwe versie van de Camping CD-ROM uitbrengen. Even het zilveren schijfje in de PC en alle campings die aan de opgegeven criteria voldoen, rollen over het scherm. Wilt U een goedkope camping met zwembad en goede sanitaire voorzieningen binnen een straal van 20 kilometer van Parijs? Laat de CD-ROM het maar uitzoeken. Binnenkort komt Ski Select Europa 1998 uit. CityDisc heeft twee cd-rom's met toeristische informatie ontwikkeld: de CityDisc Touristique bevat uitgebreide informatie over diverse toeristische locaties in Nederland. De CityDisc CampingGuide biedt informatie over ruim 1.500 campings en bungalows in Nederland. Beide schijfjes kosten ƒ39,95.

En dan is er natuurlijk Internet. Met een paar muisklikken kan je alles over favoriete reisbestemmingen te weten komen. Je kunt het klimaat ter plaatse checken, een reisbudget bepalen en valutakoersen opvragen. Voor dat laatste kan je goed terecht bij http://cnn.com/ TRAVEL/CURRENCY/index.html. Zelfs is het mogelijk de reis en accomodatie boeken. De reisbrochures kunnen blijven liggen. Het is volstrekt niet meer nodig reisbureaus te bezoeken of in de rij te wachten bij een luchtvaartmaatschappij. Elke grotere reisorganisatie zit op Internet.

Travel Plaza (http://www.travelplaza.nl) is de grootste Nederlandse informatiebron op reisgebied. Via het computerscherm kunt U een selectie maken uit het aanbod van goedkope reizen en last-minutes. Vul uw wensen ten aanzien van land, prijs, vertrekdata, accomodatie en soort vervoer in en de computer maakt in een paar tellen een selectie uit het enorme aanbod. Hetzelfde kan ook met gewone vakantiereizen.

Wie meer wil weten over een bepaalde reis, klikt met de muis op de betrokken regel en de computer geeft gedetailleerde informatie. In feite doet U hetzelfde als het meisje in het reisbureau. Alleen zal het overzicht veel completer zijn. U kunt ook een reisadvies op maat krijgen. Vul uw reiswensen in en TravelPlaza selecteert een reisbureau of touroperator die daaraan kan voldoen. De gevraagde brochures liggen binnen twee dagen in de bus.

Ook aan te bevelen is EuropTravelNet (http://www.etn.nl). Bill Gates, de rijkste man ter wereld, denkt ook geld te kunnen verdienen met de verkoop van reizen. Daarom heeft Microsoft het Internet-reisbureau Expedia (http://expedia.msn.com) opgericht. Voorlopig kunnen daar alleen nog maar Amerikanen en Canadezen boeken. Maar Expedia wil deze service ook in een aantal Europese landen bieden. Op deze Internet-site is veel nuttige informatie te vinden.

Eveneens Amerikaans is Travelocity (http://www.travelocity.com). Daar staan ook handige 'links' met andere 'sites' op reisgebied zoals World Travel Guide (http://www.wtgonline.com). Eerst verschijnt er een kaart van de wereld op uw beeldscherm. Klik op het werelddeel van uw voorkeur en kies vervolgens een land. Per land wordt allerlei handige informatie gegeven. Ook is het mogelijk alfabetisch te zoeken. Via dezelfde site kan je komen op de Hotel Zoeker (http://www.metrotel.co.uk/columbus/hfinder).

Erg handig is die Hotel Zoeker. Deze maakt zoeken per hotelketen en land mogelijk. Om nauwkeurig te zoeken kan je de naam van een provincie, stad, of elk ander kenmerk zoals een hotelnaam in een apart sleutelwoord veld intikken. Ook TravelWeb (http://www.travelweb.com) biedt zeer uitgebreide lijsten met hotels. In eigen land is Hotelnet Nederland (http://www.hotelned.com) een aanrader.

Met SkiSelect Europa wordt het vinden van een ideaal skigebied een fluitje van een cent.

FOTO: ANWB

Reisinformatie via het Web

Informatie over steden die je wilt gaan bezoeken, biedt Excite City.Net (http://www.city.net). Deze verzameling Internet-pagina's is via 'links' verbonden met honderden verwante pagina's over hotels, restaurants, amusement, sport en dergelijke. Andere interessante 'sites' zijn Travel Source (http: //www.travelsource.com), TravelFile (http://www.travelfile.com), The Hotel Guide (http://www.hotelguide.ch/). Voor vliegroutes en prijzen moet je naar Travel Network (http://www.itn.net/).

Internet is vooral populair in Amerika. Daarom zijn de meest interessante sites Engelstalig. Maar ook de internationale reisplanner van NS (http://www.ns.nl), de KLM (http://www.klm.nl) en de ANWB (http://www.anwb.nl) zijn de moeite waard.

Publicatiedatum = 3 januari 1998

terug intro Diversen