Gehandicapte skiërs
vechten zich naar de top

door Alex de Vries

ABTENAU
's Werelds beste skiërs storten zich sinds enkele weken alweer tijdens de World Cup-series met ware doodsverachting naar beneden met snelheden van soms 120 km/u. Een koud kunstje zo lijkt het wel als je voor de tv zit.

Er zijn ook enkele Nederlanders die vechten voor aansluiting bij de wereldtop. Zij suizen tijdens een Super-G of reuzenslalom met snelheden van maximaal 105 km/u het dal tegemoet. Vooral blijven trainen, zult u denken...

Kjeld Punt in actie op de WK-afdaling in Lech vorig jaar.

Toch is er een belangrijk verschil, deze skiërs doen het op één been, een sterk been plus veel doorzettingsvermogen. Het gaat om Nederlandse beste lichamelijk gehandicapte alpine skiërs: Martin Wijsman, Kjeld Punt en Edwin Keereweer. Zij proberen dit weekeinde in het Oostenrijkse skioord Abtenau in het Lammertal punten te verzamelen voor de World Cup.

Ruim 130 deelnemers uit 25 landen zijn daarvoor in dit schilderachtige skidorp aan de voet van het Dachstein-massief neergestreken. Het zijn hoofdzakelijk eenbenige skiërs, zitskiërs en skiërs met een visuele handicap. Het dorpje Abtenau is met de steun van enkele vooraanstaande Oostenrijkers, de Oostenrijkse Rotary en het Europees Parlement een internationaal offensief gestart om de lichamelijk gehandicapte mens beter in de maatschappij te laten integreren.

Hulp is er onder andere van minister-president van het bondsland Salzburg Gerherd Buchleitner en ex-Aston Villa profvoetballer Alexander Sperr, die ooit tijdens een training een dwarslaesie opliep. Zij zijn de afgelopen weken door Europa gereisd om de actie bekendheid te geven. De actie moet vooral hun landgenoten wakker schudden.

Het Nederlandse Gehandicapten Skiteam, v.l.n.r. Rob Reijmers, Cor Schraven (trainer), Kjeld Punt, Gerard Groot (coach), Martijn Wijsman, Robbert Coenraads (hoofdtrainer en oud-skikampioen Benelux) en Nils Clément. Teamleden niet op de foto: Edwin Keereweer (eenbenige skiër) en Gerlof Kuperus (zitskiër).

Dat je met een handicap niet langs de skipiste hoeft te blijven zitten, hebben de Nederlanders inmiddels wel bewezen. Martijn Wijsman behoort bij de beste vijf gehandicapte alpine skiërs van de wereld, Kjeld Punt en zitskiër Nils Clément zijn erkende subtoppers. En natuurlijk niet te vergeten langlaufster Marjorie van der Bunt, zij behaalde op de WinterParalympics in Lillehammer een gouden en drie bronzen plakken.

"Deze winter werken wij hard aan kwalificatie voor de zevende WinterParalympics, in maart volgend jaar in het Japanse Nagano", vertelt Groot. "Sinds deze tak van sport in 1988 door de Nederlandse Ski Vereniging en de NOC/NSF in het beleid werd geïntegreerd is zij snel volwassen geworden. Daar ben ik trots op."

Inlichtingen: Nederlandse Ski Vereniging 070-3101147; Oostenrijks Toeristenbureau in Amsterdam 020-6129447; de VVV in Abtenau 0043-6243-2259.

Publicatiedatum = 13 december 1997