Ruim 900.000 Nederlanders weer klaar voor de piste

Carve-ski niet meer weg te denken uit wintersport

door HENK DE KONING

Naar schatting van de ANWB staan 900.000 Nederlanders weer te trappelen om op wintersportvakantie te gaan. Het wereldje van bergbanen en skiliften heeft keuzes en mogelijkheden te over. Toch dienen zich altijd weer nieuwe ontwikkelingen aan.

Met betrekking tot de snel stijgende populariteit van de carve- ski bijvoorbeeld. Van oorsprong een wedstrijd-ski bij de reuzen-slalom, begon dit afwijkend model (voor-en achterkant vrij breed en een zeer slanke taille) 2 jaar geleden vanuit Amerika zijn zegetocht in Europa.

De carve-ski voldoet volgens insiders in gebruik aanzienlijk beter dan de traditionele ski. Het nieuwe type is wendbaarder, geeft minder belasting op de gewrichten en vergt minder energie van de gebruiker. "Met name ouderen kunnen daardoor tot op nog hogere leeftijd hun geliefde sport blijven beoefenen", aldus wintersport-specialist Ron Lochtenbergh van de ANWB.

Ook de techniek van het carve-skiën is makkelijker te leren dan de traditionele manier. Om die redenen voorspelt de ANWB dat de carve-ski de traditionele ski binnen zeer afzienbare tijd volledig van het sneeuwtapijt zal hebben geveegd.

Op maat

"Wat tevens opvalt," aldus Lochtenbergh "is de snelle ontwikkeling betreffende de zogeheten wintersportvakantie 'op maat'. Dat wil zeggen: doelbewust kiezen voor een programma dat zich richt op een speciale activiteit."

"Bijvoorbeeld 'skaten' (langlaufen met schaatsbewegingen langs speciaal aangelegde trajecten); het maken van lange wandeltochten in de sneeuw op zogeheten sneeuwrackets (Raquettes à Neige); skiën in knie-diepe sneeuw ('Tiefschnee'-tochten); Buckel (afdalingen op oneffen pistes) en avontuurlijke snowboardcamps voor de jeugd."

"Maar het carve-skiën houdt de gemoederen toch het meest bezig", zo weet Lochtenbergh. "Dat carven geen rage is, maar wel degelijk een serieuze ontwikkeling, getuigt de productie van carve-ski's die bij de gerenommeerde fabrikanten goed op gang is gekomen."

"Had men vorig jaar slechts keuze uit 45 uitvoeringen, thans is dit aantal uitgebreid tot meer dan 120 variaties. Carve-ski's zijn inmiddels in alle wintersportplaatsen te koop of te huur. Elke skischool geeft les in carve-skiën. Omdat de techniek van het skiën bij carven eenvoudiger is, kunnen gevorderden zelfs meteen de overstap naar de nieuwe type maken."

Publicatiedatum = 6 december 1997