Kaalslag op de pistes, kunstsneeuw en chemische middelen

Alpenlanden in de verdrukking

door Thijs Jansen

Nu steeds meer landen wintersportvakanties in de aanbieding hebben, moeten de traditionele landen alle zeilen bijzetten om te houden wat ze nog aan toeristen hebben. Skiën, wie had gedacht dat deze vorm van vrijetijdsbesteding in de donkere wintermaanden zo'n vlucht zou nemen? vraagt de ANWB zich af in een skigids over Ski-toppers in de Alpen.

De wintersport in de Alpen heeft zich in de afgelopen eeuw zelfs ontwikkeld tot één van de snelst groeiende bedrijfstakken van Europa. "De wintersport bracht nieuwe impulsen en welstand in de tot dan toe arme Alpen. Er ontstonden nieuwe beroepen en arbeidsplaatsen, maar ook problemen."

Kaalslag op de pistes, kunstsneeuw met chemische middelen, te veel verkeer; kortom, volgens de ANWB onzorgvuldig gebruik van dit uniek stukje natuur. Met een jaarlijks bezoek van honderd miljoen toeristen is het voor de Alpenlanden een hele klus om alles in goede banen te leiden.

OOSTENRIJK

En niet iedere wintersporter stelt daar prijs op, zo blijkt op de Ski-Inn wintersportbeurs. De Alpen lijken over de top heen te zijn. Er doen op de skibeurs geruchten de ronde dat veel wintersportplaatsen in OOSTENRIJK de tarieven voor de skiliften verlagen om een gevreesde teruggang van het aantal wintersporters tot staan te brengen.

Een slecht bezochte kraam van het Oostenrijkse wintersportgebied STUBAITAL illustreert de malaise. Een in Tiroler klederdracht gestoken vrouw achter de stand vertelt klagerig dat ze het voor het komende seizoen voor Oostenrijk erg somber inziet. "De mensen laten het duidelijk afweten. Ik denk dat de slechte economische situatie in Europa daar de schuld van is", oppert ze.

Een woordvoerster van het Oostenrijks Verkeersbureau in Amsterdam meldt desgevraagd dat de prijzen voor skiliften komend seizoen in elk geval niet zullen stijgen. "Ze blijven door de bank genomen gelijk met die van vorige jaren. Wellicht dat lokaal sommige prijzen zullen dalen, maar daar hebben wij geen zicht op."

FRANKRIJK

Ook in andere Alpenlanden wordt er extra aan getrokken om Nederlandse wintersporters tot de klantenkring te mogen (blijven) rekenen. Zo wordt in de Franse wintersportplaats LES ARCS dit seizoen voor het eerst een algemene wintergids in het Nederlands uitgebracht, een in Frankrijk weinig voorkomende vorm van klantvriendelijkheid. De Hollanders spreken immers toch wel hun talen, wordt altijd gedacht.

De gids bevat informatie over het skigebied, de wintersportmogelijkheden en de dorpen BOURG St. MAURICE, ARC 1600, ARC 1800 en ARC 2000. Nieuw is tevens dat de prijzen van alle accommodaties worden vermeld en kunnen worden gereserveerd bij de Reserveringscentrale Les Arcs, een onderdeel van het Office du Tourisme.

De brochure is aan te vragen via een speciale Les Arcs Infolijn in Nederland (023-5512295). Andere noviteiten van Les Arcs zijn dit winterseizoen: gratis skipas voor kinderen tot tien jaar tijdens de kerstweek (20 tot 26 december) en gratis opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar van hotelgasten Hotel du Golf in Arc 1800 tijdens de Franse schoolvakanties.

Verder is er een ijsbaan van 36 bij 18 meter in Arc 1800 en kunnen wintersporters gratis het snowpark, de snelheidspiste en/of rodelbaan uitproberen tijdens de Skifun weken van 31 januari tot 6 februari 1998 en van 28 februari tot 6 maart 1998.

ITALIË

In ITALIË valt vergeleken met het noorden van de Alpen weinig sneeuw. Dat komt omdat er in het noorden meer depressies zijn dan in het zuiden en voor sneeuw heb je een depressie nodig. In Italië wordt dit gebrek opgelost met behulp van sneeuwkanonnen. Alleen al in de regio TRENTINO staan er al meer dan 2500...

In de streek in de Dolomieten worden skipistes vaak van de ene naar de andere vallei verbonden. Zo is er een aaneengesloten skigebied met in totaal maar liefst 600 kilometer aan afdalingen. De wintersporters kunnen daarbij gebruik maken van zo'n 350 lift- installaties.

In en rond DAVOS en SAAS FEE valt in ZWITSERLAND de meeste sneeuw, weet de ANWB. Deze organisatie doet al jaren lang onderzoek naar de sneeuwhoogten in de voor ons belangrijkste wintersportcentra. Aan de hand van computergegevens komen de twee genoemde plaatsen in de Alpenstaat als sneeuwtoppers uit de bus.

Alcohol

Skiën en langlaufen vergen volgens de ANWB nogal wat lichamelijke inspanning en op z'n tijd moet men weer bijtanken voor een nieuwe dosis energie. Dat er ook gedronken wordt, spreekt voor zich. Mijd daarbij wel alcoholische dranken, waarschuwt de ANWB. Alcohol kan overmoedig maken, wat de kans op een ongeluk vergroot. Drink alcohol liever na het skiën, bij het après-ski.

Publicatiedatum = 6 december 1997