Tuinboeken voor de winteravonden

door THEA DETIGER

Omdat de meeste tuinen in de wintermaanden hun poorten sluiten, stoppen we tot het voorjaar met deze rubriek. Om de tijd, waarin de tuin uitrust, goed door te komen geven we nog enkele suggesties voor inspirerende tuinboeken.

Daarvoor gingen we te rade bij Guus Kemme, eigenaar van 'Architectura & Natura' een boekwinkel aan de Amsterdamse Leliegracht 44, die al vanaf 1960 helemaal gespecialiseerd is op tuinboeken en zowel liefhebbers als vakmensen uit het hele land trekt.

Het best verkochte boek van dit moment is volgens Guus 'Nieuwe bloemen nieuwe tuinen' (Uitgeverij Terra, ƒ49.50) en het meeste verrassende het kinderboek 'Opblijven voor de teunisbloem' (Terra, ƒ24.50).

'Nieuwe bloemen' is geschreven door de in Amsterdam wonende Engelsman Michael King (reeds bekend van zijn boeken 'Droomplanten' en 'Prachtig Gras') i.s.m. Piet Oudolf en Henk Gerritsen. In het boek worden de tuinen ontrafeld van dertien vooraanstaande ontwerpers uit Europa en Amerika.

In het kinderboek 'Opblijven' (geschreven door Maya Roozen en Nico Vermeulen) leren kinderen hoe spannend bloemen en planten kunnen zijn. Ze blijven 's nachts op om de teunisbloem te zien opengaan en steken op het juiste moment het ontvlambare gaswolkje boven de vuurwerkplant aan. In deze tijd van het jaar halen ze de pompoenen binnen en in het boekje 'Pompoenen versieren' (Terra, ƒ24.50) leren ze daar een mooie lampion van te maken voor Sint Maarten (11 november).

Een versierde pompoen voor Sint Maarten. (ill. uitg. Terra).

Het werken met vaste planten is typisch Nederlands. Daarin lopen we voor op tuinland Engeland. Een 'stille bestseller', die constant goed verkoopt, is volgens Kemme: 'Vaste Planten' van Roger Phillips & Martijn Rix (Spectrum Natuurgids, ƒ139.90)). "Het is het meest complete boek dat je kunt kopen. Daarnaast vind je tegenwoordig steeds meer boeken, die aan één soort (vaste) plant zijn gewijd, bijvoorbeeld 'Hosta's van Diana Grenfell (uitgeverij Schuyt & Co, Haarlem) en 'Klimop' (uitgeverij Gottmer)."

Goedlopende naslagwerken zijn de 'Plantenvinder voor de Lage Landen' van Sarah Hart, die vertelt waar je welke planten kunt kopen (Terra, ƒ24.90), en de absolute bestseller 'Tuinen Reisgids Nederland', waarin Hanneke van Dijk de lezer meeneemt naar de mooiste tuinen en kwekerijen van ons land (Gottmer, ƒ45). Handig voor achterin de auto!

Kemme constateert een toenemende belangstelling voor rotstuinen. Daarvan getuigt de verkoop van de geïllustreerde encyclopedie 'Alpiene Planten' van Clive Innes (uitg. Helmond, ƒ69.90). Ook fruit en kruiden zijn 'in'. 'De decoratieve kruidentuin' van Catherine Mason toont de klassieke patronen (Groenboekerij, ƒ29.90). Het nieuwe Nederlandse boek 'Hovenierskunst' van J.M.Freriks gaat in op de teelt van Leifruitbomen (uitgegeven door de Stichting van Particuliere Buitenplaatsen, ƒ29.90).

Illustratie uit het kinderboek 'Opblijven voor de teunisbloem'. Uitgeverij Terra. 2.

Een belangrijke nieuwe trend zijn ook de leesboeken van tuineigenaren, die vaak met een knipoog hun ervaringen beschrijven. 'Mijn hartstocht de tuin' bijvoorbeeld van Christophe Lloyd, 'Buiten de perken. Tuinieren met gezond verstand' en 'Tuinieren gaat niet over rozen' van Romke van der Kaa, 'Tuinieren tussen de regels' van Paul Geerts, en 'Mijn tweede natuur. Leven met een weerbarstige tuin' van Michael Pollan (allemaal uitgegeven door Contact, ƒ36.90).

Naast praktische boeken als 'Voorbeeldige voortuinen' van Modeste Herwig (Groenboekerij, ƒ49.90), is er ook veel vraag naar kijkboeken over bloemsierkunst. Voortrekker hierin is Marcel Wolterinck, wiens boek ondanks de prijs van ƒ199.- door liefhebbers uit binnen- en buitenland wordt gekocht. Zelfs Elton John heeft deze kunst tot de zijne gemaakt: 'Elton John's flower fantasies' (ƒ74.50). Maar het meest 'bereikbare' boek op dit gebied is volgens Kemme 'Onverbloemd', waarin Marc Verachtert het werk van een aantal meesterbloembinders laat zien (Groenboekerij, ƒ125).

Publicatiedatum = 8 november 1997