Spannende activiteiten en
vergroot tax-free assortiment

door Berry Zand Scholten

EUROPOORT
P&O-North Sea Ferries gaat zijn de reizigers naar Engeland een half jaar lang attractieve, goedkope overtochten onder het motto 'Theme Crossings' aanbieden. Elke komende maand kunnen passagiers zich aan boord van de veerboten onderdompelen in telkens weer andere sferen, zoals bijvoorbeeld de nostalgie van de jaren zeventig. P&O North Sea Ferries past de muziek en de styling aan boord aan bij de thema's.

Elke dinsdag en woensdag wordt er een overtocht gemaakt met speciale attracties. De schepen zijn op dit moment in jaren-zeventig-stijl aangekleed en overal wordt de muziek van een kwart eeuw geleden gespeeld. Na de nachtelijke overtocht (inclusief hut ƒ99 retour) kan er een dagje gewinkeld worden in Hull en 's avonds kan de feestelijke terugtocht worden gemaakt.

Onheil

De veerdiensten tussen Nederland en Engeland proberen uit alle macht de concurrentie met de Kanaaltunnel-trein het hoofd te bieden. Dat lukt aardig, maar nauwelijks beginnen de drastische service- en accommodatie-verbeteringen van de veerschepen vruchten af te werpen, of er doemt al weer een nieuw onheil op: de afschaffing van de taxfree-winkels.

Op de P&O-North Sea Ferries wordt het de komende maanden een feestelijke swingende boel.

"Dit is een typisch staaltje van bedilzucht van de Europese regering in Brussel", aldus P&O-North Sea Ferries-directeur Peter van den Brandhof. "In het kader van de Europese eenwording wil men alle taxfree-winkels in 1999 afschaffen. Een bepaling waar niemand baat bij heeft: de Europese consumenten niet, de taxfree-ondernemers van de luchthavens en de veerdiensten niet en zelfs de nationale overheden hebben er geen belang bij of zelfs maar belangstelling voor!"

De hele Europese 'taxfree-industrie' verzet zich tegen de komende maatregel van Brussel. De verzamelde tabaks-, parfum-, en dranken-bedrijven hebben samen met de veerdiensten en de luchthavens becijferd dat de omzetverliezen vele honderden miljoenen per jaar zullen bedragen en dat er meer dan honderdduizend banen op de tocht zullen komen te staan.

Tarieven

Alleen op Schiphol had de taxfree-handel vorig jaar een omzet van ruim vijfhonderd miljoen. Scandinavian Seaways, dat vanaf IJmuiden de overtochten naar Engeland maakt, zegt de taxfree-business beslist niet te kunnen missen. Scandinavian hoopt het komend jaar 200.000 reizigers te zullen overzetten. "Onze tarieven zullen drastisch verhoogd moeten worden als we onze taxfree-inkomsten gaan missen", aldus Scandinavian Seaways.

Eenzelfde geluid komt van Stena Line in Hoek van Holland. "Tien tot dertig procent tariefverhoging zal de consequentie zijn", meent directeur P. de Lange van Stena Line. "Een enorme bedreiging", zo ziet ook Peter van de Brandhof van P&O North Sea Ferries de afschaffing van de taxfree-handel. Een beslissing om twee nieuwe P&O-North Sea Ferries-schepen te bouwen is, mede door de onzekere toekomst m.b.t. de belastingvrije winkels, uitgesteld.

De afgelopen maanden zijn de beide huidige P&O-North Sea Ferries-schepen, Norsea en Norsun, drastisch verbouwd en gerenoveerd. "In het kader van onze productvernieuwing organiseren wij het hele winterseizoen, tegen lage overtochtprijzen, spannende activiteiten", aldus Annebeth Wieringa van de rederij in Europoort.

Uit

"De taxfree-winkels zijn vergroot, het assortiment is enorm uitgebreid en de passagiers vinden nu aan boord een volledig winkelassortiment. Daarnaast zijn er 'continental cafés' en Boulevard-bars aan boord bijgekomen, waar de mensen echt 'uit' zijn. In november brengen we de Irish Night Theme Crossing, met Ierse folkmuziek en hedendaagse muziek. In december staat het kerstfeest als thema centraal. Januari 1998 gaat swingen met echte big bands aan boord en voor februari en maart van het volgend jaar staan er Caribbean Nights en Country Music Nights op het programma!"

Telefonische informatie: 0181-255500; fax 0181-255215.

Publicatiedatum = 1 november 1997