Invaliden kunnen óók genieten
van zon op Kos

door Thijs Jansen

Invaliden weten een behaaglijk zonnetje in het buitenland steeds beter te waarderen. Maar nog steeds kruipen mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel in hun schulp. Ze doen dit onder meer uit angst een ander tot last te zijn of ze denken dat er in het buitenland slechts geringe opvangmogelijkheden zijn.

Maar niets is minder waar, zeggen rolstoelgebruikers die wel een vakantie in het buitenland hebben doorgebracht. Ook reisorganisaties die naast hun reguliere werk tevens voor gehandicapten bestemmingen aanbieden, laten weten weinig problemen te zien, alhoewel soms enig aanpassingsvermogen op prijs wordt gesteld. Maar dat geldt voor iedere vakantieganger.

Wel is het zaak tijdig te boeken, omdat het aanbod van aangepaste kamers of appartementen beperkt is, zegt een woordvoerster van Marysol uit Hoofddorp. Bij deze organisatie worden onder meer appartementen op Kos aangeboden voor invaliden.

Steekproef

De Reiskrant nam een steekproef en liet een rolstoelgebruiker een kijkje nemen op het Griekse eiland Kos. "Het was fantastisch," luidt het bondige commentaar. "Veel mensen durven dit niet te doen. Ze zijn bang dat zo'n reis geen vakantie wordt, in tegendeel. Het wordt tobben, denken ze. Dat is bij een reis naar Kos niet het geval," weet onze reiziger, die er in z'n rolstoel op uittrok. Op de luchthaven Schiphol en in het vliegtuig liep alles letterlijk en figuurlijk op rolletjes.

  • Het pad voor de invalidenwagen ligt er al.

Op het vliegveld op Kos stond de invalidenwagen klaar en ook de bereikbaarheid van het hotel leverde geen problemen op; de gangen waren breed er waren liften en ook op het strand schoten behulpzame handen toe om met plankiers een pad door het mulle zand te maken.

Uitgaan

Het uitgaansleven in de stad Kos leverde eveneens geen problemen op. "Geen enkel café of restaurant leverde ons onoverkomenlijke hindernissen op. Waar bijvoorbeeld een trap een belemmering kon zijn, schoten omstanders te hulp om de invalidewagen even een tilletje te geven. En taxichauffeurs waren een en al vriendelijkheid."

Waarom onze invalide reiziger dit zo graag wil vertellen? "Ik probeer gehandicapten uit hun huis te krijgen. Ze moeten niet gaan zitten kniezen, want ook in buitenlandse zonbestemmingen wonen schatten van mensen", luidt de conclusie. Inlichtingen Marysol: 020-6530654.

Publicatiedatum = 14 juni 1997