Uniek initiatief vanuit
St. Antoniusziekenhuis

Hartpatiënten met fietsvakantie
in Zuid-Frankrijk

Van onze redactie Reiskrant

NIEUWEGEIN
Om te bewijzen dat na een hart operatie het leven weer normaal doorgang kan vinden, hebben tien revaliderende patiënten van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein besloten in groepsverband een fietsvakantie in Frankrijk te gaan houden.

Het betreft een eerste initiatief van deze ex-patiënten die zich hebben gebundeld in de stichting: 'Fietsen houdt het hart Gezond".

In het heuvelachtige Franse landschap gaan de deelnemers, maar ook deelneemsters, iedere dag zo'n 60 tot 70 km op de pedalen. Zij beschouwen de fiets als hét hulpmiddel om als ex-hartpatient in alle opzichten weer helemaal terug in het zadel te kunnen komen.

De groep wordt begeleid door een 5 man sterk medisch team. Ook rijdt een bezemwagen mee. Met medische apparatuur en onderdelen voor de fietsen, want zeker zo'n eerste keer wil men niet voor verrassingen komen te staan.

De Nederlandse Hartstichting schat dat ons land momenteel zo'n 17.000 ex-hartpatiënten telt, die aan revalidatie doen. Zo'n 55.000 behandelde hartpatiënten zouden dat moeten doen, maar laten het om de een of andere reden na. Jammer, want lichaamsbeweging heeft het hart, zeker na een ingreep, broodnodig.

Bestuur

Marjan Jiskoot; Jaap van Zeben; Eric Clous en Richard van de Sande vormen het enthousiaste bestuur van de nieuwe stichting. Mee gaan: 10 patiënten; 1 assistent-cardioloog; 1 cardio-verpleegkundige; 2 hartrevalidatie-therapeutes en 2 technische begeleiders. Assistent cadioloog, dokter Paul van Bergen, heeft voor deelname van zijn maatschap betaald verlof gekregen.

Het vertrek is gepland op 31 augustus. Per bus gaat het eerst naar een logeeradres in het Franse plaatsje Gien aan de Loire. Van hieruit worden de dagelijkse fietstochten in de omgeving ondernomen. De leeftijd van de deelnemers, maar ook deelneemsters varieert van 27 tot 66 jaar. Onder hen een 50-jarige man die nog lekker meedoet ondanks een hart met maar liefst 7 'omleidingen'.

Toon Hermans

De fietstrainingen van deze unieke 'Tour de France van het Hart' zijn inmiddels in volle gang. In het comité van aanbeveling hebben cardiologen zitting, maar ook bekende Nederlanders als: Toon Hermans, Johan Cruyff en Johan Stekelenburg.

Tijdens een van haar eigen fietsvakanties in Frankrijk bedacht fysiotherapeute Marjan Jiskoot: "Wat prachtig is het hier en wat zou dit een schitterende therapie voor onze hartpatiënten zijn."

Ze besprak het met revaliderende hartpatiënten van St Antonius. Marjan: "Iedereen was meteen enthousiast. Samen met Jaap ben ik toen aan de slag gegaan. Om het organisatorisch goed te laten functioneren hebben we meteen maar een stichting opgericht."

"Prachtig, en ik ga mee", getuigt Hans Hooyer, een 49-jarige accountant-manager uit De Bilt, die tijdens het golfen notabene bij de 13e hole door een hartinfart werd getroffen. Vervolgens werd hij in het St. Antoniusziekenhuis met succes gedotterd. "Je bent dan voor 100 procent genezen, maar tussen je oren blijft toch die angst bestaan.

Dat moet je met activiteiten zien op te lossen", zo beweert hij. Hans is van de partij om zichzelf, maar ook anderen te overtuigen dat na een hartinfarct het leven beslist niet ophoudt. "Frankrijk is een eerste aanzet", zegt Jaap van Zeben. Nu al denken we aan fietstochten met hartpatiënten elders in het buitenland. We hebben er hartstikke veel zin in."

Verdere inlichtingen: Jaap van Zeben, tel-030-6032317.

Publicatiedatum = 14 mei 1997