Wereldvlucht met Boeing vergt dikke portemonnee

Opnieuw luxe Sky Cruise in de maak

door ARNOLD BURLAGE

De luxe Sky Cruise die Holland International- na twee eerdere mislukkingen- tot een succes probeert te maken, wordt ongetwijfeld de allerduurste vliegvakantie van dit jaar. Vermoedelijk de kostbaarste reis aller tijden; f37.850,- per persoon voor een luxe cruise door het aardse zwerk.

Reis- en luchtvaartexperts hebben zo hun twijfels. Want voor niet meer dan 25 mille reis je met z'n tweetjes al first klasse met 's werelds beste luchtvaartmaatschappijen de aarde rond. Slimme puzzelaars versieren daarbij (tijdens tussenstops) ook nog gratis hotelovernachtingen, omdat luchtvaartmaatschappijen die service aan hun meest betalende passagiers aanbieden.

De wereldvlucht met een Boeing 737-300 van Transavia Airlines, ontworpen voor niet verder dan de korte en middellange afstand, duurt 24 dagen. De trip verdient de aanduiding wereldreis daarom niet! Zuid Amerika heen en terug moet de deelnemers tevreden stellen.

Ook IJsland wordt bezocht (brr...).

Vele (ei)landen en steden worden aangedaan. Uit de brochure, goed bewaard in de kluis van Holland International, maar vanaf vandaag voor de liefhebbers verkrijgbaar, blijkt dat tussen 4 en 27 november bezoeken worden gebracht aan IJsland (brr...), New Orleans, Mexico, Guayaquil, Galapagos, Trujillo, Lima, Santiago, Buenos Aires, Iguazu, Manaus, Antigua en Boston.

De eerste 'sky cruise' werd een flop vanwege daverende ruzies tussen de passagiers, botsingen tussen 'nieuwe en bestaande' rijken (zwart geld en wit geld) en vooral vanwege de kwaliteit van de kaviaar, zwakke benen die de duurste whiskey niet konden dragen met alle overlast van dien voor de andersoortige levensgenieters en de limousines, die slechts simpele Mercedes taxi's bleken te zijn.

Glamourland

Het vorig jaar ging de tweede poging voor het vlieg-uitje de mist in vanwege het te geringe aantal van minder dan twintig boekingen. Voor TV presentator Gert Jan Dröge van Glamourland was de teleurstelling mogelijk nog het grootst. Hij was tegen een fors honorarium gevraagd als begeleider en als extra 'trekpleister' voor de bijzondere reizigersgroep.

Patricia Egelie, woordvoerster van Holland International heeft goede hoop dat het dit keer wel zal lukken. "We zijn ook veel eerder met de voorbereidingen begonnen. Transavia heeft bovendien ook betere begeleiders beschikbaar. En mogelijk heeft Gert Jan Dröge de laatste keer ook eerder deelnemers afgeschrokken dan aangetrokken. Kortom, we hebben geleerd van onze fouten", zei ze gisteren.

Op z'n minst overbodig lijken de mededelingen in de werving voor Nederlands' duurste vakantiegangers, dat de Transavia-piloten en overige bemanning ervaren zijn, dat in 4 of 5 sterren hotels wordt overnacht met uitstekend verzorgde lunches en diners en dat alle excursies en vervoer van en naar luchthaven in de prijs zijn inbegrepen.

"Sky Cruise is met recht een wereldervaring. De bestemmingen zijn zeer zorgvuldig gekozen en er is veel te zien en te beleven", luidt de wervende tekst voor oorden, die overigens ook voorkomen in iedere willekeurige andere reisgids voor de 'gewone' vakantieganger, zij het dan wel veel goedkoper.

"Kortom, een avontuurlijke reis met vulkanen en gletsjers, een raderboot op de Mississippi, de Maya en Toltekencultuur, reptielen, leguanen en reuzeschildpadden op de Galapagos-eilanden, wijn proeven in Chili, een lunch op een hacienda in Buenos Aires, de watervallen van Iguazu, de Amazone en de regenwouden van Manaus en ontspannen op één van de 365 stranden van Antigua", stellen de samenstellers van de Sky Cruise in het vooruitzicht.

Publicatiedatum = 12 april 1997