Orka's aaien in poolgebied

door Dick van Zanten

PURMEREND
Twee weken in de zomer op een strand aan de Middellandse Zee is voor steeds meer mensen onbevredigend. Ze willen meer van een land zien tijdens een rondreis of iets sportiefs ondernemen.

Maar er zijn ook mensen die een echt vakantie-avontuur willen. En dat kan tegenwoordig. Van spannende survivaltochten tot orka's aaien bij de poolcirkel.

Iedereen droomt er wel eens van iets spectaculairs te doen, maar het komt er bijna nooit van dat in vervulling te laten gaan. Het probleem is dat bijna niemand weet hoe.

Er zijn sinds kort reisorganisaties die dat soort avonturen voor u organiseren; waaronder Browny's Events in Purmerend. "Wij organiseren alles wat de klant maar wil. Het hangt natuurlijk van het te besteden budget af, maar niets is in principe onmogelijk", aldus directeur Frank Bruijnesteijn.

Bruijnesteijn: "Men kan bij ons als groep komen of individueel. Van de 'losse' mensen formeren wij dan een groep van minimaal acht personen, die qua leeftijd en persoons voorkeur bij elkaar passen. De laatste tijd melden ook steeds meer bedrijven zich, die met een afdeling iets spannends willen doen voor een goede 'team-building'. Vooral survivaltochten zijn daar zeer geschikt voor."

Een spannende vakantie op het water biedt veel mogelijkheden, zoals snorkelen, duiken, jet-skiën en met een groot zeilschip of catamaran een tropisch zeegebied verkennen. Maar het kan ook een stuk avontuurlijker, bijvoorbeeld in Israël zwemmen met de dolfijnen of naar de poolcirkel varen om orka's te zien en zelfs te aaien of een kanotocht door ongerepte gebieden in India. Raften in een rubberen vlot stroomversnellingen nemen wordt veel gedaan op de rivieren in Frankrijk. Is dit voor sommige waaghalzen niet ruig genoeg, dan kan men ook naar het Amerikaanse Colorado waar het er een stuk harder aan toegaat.

Wie niet zo dol is op water kan ook op het land een heleboel beleven. Survivaltochten in de Franse Ardennen, waar men rotswanden moet beklimmen en weer 'abseilen'. Is dat voor sommige klauteraars niet hoog genoeg, dan biedt de berg Massada in Israël uitkomst. Er zijn nog meer leuke en spannende dingen te doen in Israël. Wat dacht u van met een quad een motor met vier wielen en een kompas en een volle veldfles een dagje door de woestijn crossen.

Al dit soort activiteiten lijkt toch een risico met zich mee te brengen. Bruijnesteijn: "Dat inderdaad zo, maar wij laten ook niet iedereen zomaar dit soort dingen doen. Als wij over de capaciteiten van een deelnemer twijfels hebben, gaat het niet door, of het gebeurt op een manier zonder enig risico. En bij alles dat wordt ondernomen zijn zeer ervaren instructeurs en begeleiders aanwezig. Niemand loopt natuurlijk gevaar, al laten wij de deelnemers soms wel eens in die waan om de spanning op te voeren."

"Zoals op de safaritochten. Niet in zo'n resort waar alles volgens een draaiboek loopt, maar echt in de wildernis. Daar zijn natuurlijk veel begeleiders uit de streek bij en die mensen weten precies waar je wel of niet moet zijn", aldus de Browny's-directeur.

"Het leuke van dit soort reizen is, dat met goede begeleiding je mensen iets laat doen wat ze altijd hebben gewild, maar nooit hebben gedurfd. Iemand die nog nooit gedoken heeft leert bij ons duiken en iemand wiens ultieme wens uitkomt om één keer onder een schitterende sterrenhemel in de wildernis in slaap te vallen. Dat is toch fantastisch", glundert Frank Bruijnesteijn. "Een vakantie die je voor altijd verrijkt."

Inlichtingen: Browny's Events Dubbele Buurt 19
1441 CT Purmerend Tel.: 0299-479710 Fax: 0299-473579

Publicatiedatum= 8 maart 1997

terug intro Diversen