Portofoons handig op de camping

VEENENDAAL
Ideaal op de camping als de kinderen in een eigen tentje overnachten, handig in een pretpark als de kleintjes er op eigen houtje op uittrekken en makkelijk voor reizigers als ze met meerdere auto's op vakantie gaan. Dat zijn portofoons, die sinds kort ook door particulieren mogen worden gebruikt.

Er is niet meer, zoals in het verleden, een uitgebreide cursus radiotelefonie voor nodig om zulke apparatuur te mogen hanteren. Slechts een vergunning van de overheid geeft de eigenaars het recht een portofoon vijf jaar lang te gebruiken.

Voor de vergunning moet ƒf 185 worden neergeteld. Daarna zijn er aan het gebruik van een portofoon geen kosten meer verbonden en kunnen de bezitters van deze portofoons over een afstand van enkele kilometer onbeperkt met elkaar praten. De kwaliteit van het geluid is voortreffelijk.

Voor de gebruikers zijn er naast genoemde mogelijkheden nog tal van andere toepassingen te bedenken. Bijvoorbeeld tijdens een wintersportvakantie. Skiërs kunnen zo contact maken met medesporters.

Maar ook beoefenaren van de motorsport kunnen zo met elkaar praten, omdat bij de portofoons oorluidsprekers met microfoontjes worden geleverd. Gebruikers hebben zo hun handen vrij en de portofoon wordt automatisch ingeschakeld als de gebruiker iets zegt.

Ook kunnen ouders hun kinderen een portofoon meegeven. Het geeft een prettig gevoel als de kleintjes met behulp van een druk op de knop met hun begeleiders kunnen spreken. Op het water is de portofoon eveneens uitstekend te gebruiken, zodat op de Nederlandse binnenwateren veelal contact met het thuisfront kan worden onderhouden.

Vooralsnog is de vergunning alleen nog in ons land geldig. Over gebruik in het buitenland moet ter plaatse worden geïnformeerd over de mogelijkheden.

De portofoons zijn te koop bij BelCompany, met filialen in een aantal plaatsen in ons land. De apparaten kosten tussen de ƒ600 en ƒ829 per stuk. Inlichtingen: 0318-522632.

Publicatiedatum = 07-12-1996