GSM-telefoon vaker redder in nood

door Thijs Jansen

AMSTERDAM
Het bezit van een mobiele GSM-telefoon begint algemeen goed te worden. Werden eigenaren van zo'n draagbare telefoon vroeger dikwijls als patser versleten, vandaag de dag blijkt een mobiele telefoon zelfs redder in nood te zijn. Bijvoorbeeld om bij een ongeval op de weg hulpverleners te waarschuwen.

Maar het gebruik van een mobiele telefoon in geval van nood gaat veel verder dan het waarschuwen bij een ongeval. Zo kunnen bootbezitters snel en veel goedkoper dan de huidige scheepsapparatuur alarm slaan en kunnen ouders van kleine kinderen met een gerust hart gaan stappen. Ze zijn niet meer aan één plaats gebonden, want ze zijn doorlopend voor de oppas bereikbaar.

Klein

Technisch gezien ontlopen de mogelijkheden van mobiele telefoons elkaar niet zo veel, weet Bart Maussen van BelCompany, een landelijke keten op het gebied van mobiele communicatie. Het laatste nieuws op dat gebied is een telefoontje van Nokia. Het weegt amper een paar ons en de batterij gaat ongelooflijk lang mee.

"De mogelijkheden van mobiele telefonie zijn bijna onuitputtelijk," vervolgt Maussen. "Je kunt faxen verzenden, boodschappen ontvangen enz. Van belang is nu de service naar de gebruiker. Die wil graag weten wat al die mogelijkheden van een mobiele telefoon zijn." Personeel van de organisatie van Maussen krijgt daarvoor standaard een opleiding van twee weken.

Zo kunnen ze onder meer telefoonnummers programmeren. Bijvoorbeeld als een ouder echtpaar in een warm land als Spanje wil overwinteren. "Wij zetten dan het telefoonnummer van familie en de ANWB-alarmcentrale in het geheugen van de telefoon. Het enige dat de overwinteraar moet doen is één nummer intoetsen en het geheugen van de telefoon doet de rest."Zo kunnen de mensen in het buitenland gemakkelijk hun relaties opbellen. Ook zijn ze in het buitenland voor de thuisblijvers bereikbaar. Oproepen van de ANWB kunnen zo in de toekomst minder voorkomen en bij handig gebruik kunnen de gesprekskosten voor een draagbare telefoon tot een minimum beperkt blijven, want de telefoon hoeft alleen in geval van nood te worden gebruikt.

En onder de landen waar de bezitters van een mobiele telefoon bereikbaar zijn zitten soms hele exotische; Azerbeidzjan, Hongkong, Indonesië, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland zijn slechts een greep uit de waaier van landen waar GSM-toestellen met een Nederlands abonnement kunnen worden gebruikt.

Om de thuisblijvers de groeten te doen kan daar beter gebruik worden gemaakt van een gewone telefoon, waarvan de gesprekskosten nog altijd een stuk lager liggen dan die van een mobiele telefoon. Een mobiele GSM-telefoon is in bijna alle West-Europese landen te gebruiken. Daar kunnen veel reizigers hun voordeel mee doen.

Veilig

Voorbeeld daarvan is een echtpaar uit Amsterdam, van wie de man hartpatiënt is. Het echtpaar is verzot op bergwandelingen en met een mobiele telefoon durven ze het aan op stap te gaan in de Zwitserse Alpen. Het echtpaar heeft in de GSM-telefoon een aantal nummers geprogrammeerd van kennissen in het Zwitserse dorp waar ze altijd komen. Dat geeft volgens het echtpaar een veilig gevoel als er iets mocht gebeuren. Want in de bergen werkt een mobiele telefoon eveneens perfect.

Maar ook dicht bij huis kan een mobiele telefoon redding betekenen, zoals een man die in een lift opgesloten raakte. Hij draaide een hulpnummer en werd snel uit zijn hachelijke positie bevrijd. En ouders van opgroeiende kinderen weten wat het is als hun kroost rond het middernachtelijk uur nog geen teken van leven heeft gegeven. Geef ze een mobiele telefoon mee. Binnen een minuut weet je waar ze uithangen. Inlichtingen BelCompany: 0318-522632.

Publicatiedatum = 07-09-1996

terug intro Diversen