&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

zaterdag 23 december 2000

Vakantie in huis van boswachter

door JAN COLIJN

RUURLO - Het is of vanaf heden wellicht was een van de beter bewaarde geheimen van stilteminnend Nederland: de buitenverblijfjes van Staatsbosbeheer. Doordat de boswachters en riettelers vandaag de dag vaak in meerdere gebieden werken en in een 'gewoon' huis wonen, is een aantal van deze vroegere dienstwoningen leeg komen te staan.

Natuurliefhebbers vinden het jammer dat zij in reguliere vakantiehuisjes veelal worden geconfronteerd met buren. Barbecuend, badmintonnend of op andere manieren recreërend, waarmee de nodige decibels zijn gemoeid. Bij de buitenverblijfjes van Staatsbosbeheer is andere bebouwing vaak in geen velden of wegen te bekennen. De huizen staan in de vrije natuur, of zoals de organisatie zelf zegt: de mooiste plekjes van Nederland.

Verspreid door het hele land met uitzondering van de randstad staan in totaal 23 comfortabel en luxueus uitgeruste huisjes of historische boerderijen, die onderdak kunnen bieden aan gezelschappen van drie tot zelfs tien personen. De accommodaties worden het hele jaar door verhuurd: voor een week, weekeinde of midweek. Het aantal huisjes zal de komende jaren worden uitgebreid.

In zo'n huisje ben je één met de natuur.

Foto:
Reinier van Willigen

Op het eerste gezicht wellicht een wat minder voor de hand liggende combinatie, maar een zegsman noemt het toch logisch dat Staatsbosbeheer zich bezighoudt met de verhuur van recreatiewoningen: "We willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen genieten van onze natuurgebieden. Dit biedt het publiek een unieke kans om de natuur van dichtbij te beleven."

De inrichting van een vijftal huisjes is onlangs opnieuw aangepakt. Zo zijn er meubels en keukens in terug te vinden, waarvoor hout uit de eigen bossen is gebruikt. Dit om het 'boswachtersgevoel' te versterken.

De tarieven variëren afhankelijk van locatie en seizoen. De prijs voor een vierpersoons huisje varieert van 890 gulden tot 1480 gulden per week. Dit is inclusief gas, elektra, water, bedlinnen, toeristenbelasting en open-haardhout, want in de meeste huisjes is behalve een centrale verwarming ook een houtkachel aanwezig.

Voor informatie: telefoon 030-6977749 of www.staatsbosbeheer.nl