&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Uitstapje naar
drugslaboratorium

door Bart Olmer

LEEUWARDEN - Een xtc-laboratorium in een natuurmuseum. Dat kan alleen in Holland. Het drugslaboratorium, compleet met mixers, chemicaliën, tabletteermachines, centrifuges, gasmaskers, vacuümpompen, mengkuipen en xtc-grondstoffen, staat in het Friese Natuurmuseum in Leeuwarden.

"Getverdemme, wat ziet dat er vies uit", zegt een vijftienjarige meisje, als ze het lab ziet. Het 'museumlaboratorium' is omgeven met politiefoto's van opgerolde laboratoria, waarvan de hygiëne van een dichtgeslibd doucheputje afstraalt.

Het is een rommeltje in zo'n xtc-fabriek.

 

De justitiefoto's tonen knoeierige zoldertjes vol met chemiekolven en ingewikkelde opstellingen, die niet misstaan in een horrorfilm. Overal slingeren halflege jerrycans met chemicaliën, zoals ammoniak. Wie dit ziet, slikt nooit meer.

"Xtc is een vreselijke drug", zegt educatief medewerkster Regina Kooiman van het Natuurmuseum. "Niemand weet wat die criminelen erin drukken. Het kan de ergste rotzooi zijn. Maar we willen niet moraliseren. We geven een objectief beeld. Wel waarschuwen we."

De tentoonstelling 'Drugs, je lust of je leven' in het Friese museum is typisch Hollands door de hoge tolerantiegraad die het ademt. De tentoonstelling zou buiten Holland tot commotie leiden. Paddo's, smart drugs, heroïne, cocaïne, maar ook koffie en bier worden er uitvoerig beschreven.

Beest

In vitrines staan smokkelmethodes, zoals holle schoenen, boeken, speelgoed en schilderijlijsten, koffers met dubbele bodem en draagvesten met vakjes voor drugs. De opgezette politiespeurhond, een Duitse herder, staat er versteend naast. "Jak, wat eng, zo'n dood beest", zegt een bezoekster.

De tentoonstelling is voor zowel tieners als volwassenen. "Nee, ik ben nog nooit op een houseparty geweest", zegt een mavo-scholiere van het Piter Jelles College uit Sint Annaparochie, die samen met een aantal klasgenootjes de expositie bezoekt. "Maar ik wil het wel", lacht ze verlegen.

Educatief medewerker Jac Passchier erkent dat tieners uit plattelandsgebieden nauwelijks met drugs in aanraking komen. Het is dan maar de vraag of het wijs is hen op te zadelen met de wereld aan (verboden) 'psychedelicatessen'.

Zelfs een opgezette politiespeurhond behoort tot de inboedel.

 

Het museum heeft zich verdiept in xtc-productie, waarin Holland wereldwijd koploper is, tot wanhoop van buitenlandse politiekorpsen. Bezoekers leren dat laboratoria leiden tot een enorme stijging van water, gas en elektriciteitsgebruik, kwalijke geuren van ether, ammoniak, en aceton verspreiden en geluiden van ventilatoren, mixers en andere machines maken. "Vaak rijden trucks af en aan voor de toevoer van chemicaliën. Producenten hebben door de bijtende zuren en gassen last van brandwonden en huidaandoeningen."

Waarschuwingen worden er ook gegeven. Lachgas, bijvoorbeeld, is beslist niet ongevaarlijk. De kleur-, reuk- en smaakloze 'hippiecrack', die housegangers lurken uit ballonnetjes of uit gaspatronen van ouderwetse slagroomspuiten, kan leiden tot zuurstoftekort in het bloed met kans op hersenbeschadigingen en acute hartstilstand. De Nederlandse Vereniging van Anesthisten noemt de partydrug bloedlink.

Het museum toont, pal naast de wetsartikelen over drugs, hasjpijpen van marmer tot koper, een kleine wietkwekerij in een woonkamer en een hartverscheurende fotoserie van een afkickende vrouw. Maar ook hangen er wapens die populair zijn bij drugscriminelen, zoals de handzame pistoolmitrailleur M61 van Tsjechische makelij.

"Als je een xtc-pil wilt slikken, moet je hem wel eerst laten testen", zegt museummedewerkster Kooiman tegen de tieners. "Maar waar kan dat in Sint Annaparochie? Besef dat je je eigen proefkonijn bent. Niemand weet nog wat xtc doet in jouw hersenpan."

De rondleiding over de expositie eindigt dramatisch. "Er was een jongen die nadat hij paddo's en xtc had geslikt kabouters bij een vijver zag staan. Die wilde hij van dichtbij zien. Hij verdronk in de vijver."

'Drugs, je lust of je leven' loopt tot 18 februari 2001 in het Fries Natuurmuseum, Leeuwarden, telefoon 058-2129085. Het museum is open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 17 uur; op zondag van 15 tot 17 uur.

Fotografie: Joop Fenstra

Publicatiedatum = 16 december 2000

Intro-Diversen