&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

AMAN-RESORTS KENNEN
GEEN VASTE TIJDEN

Gast maakt de dienst uit

door Peter Babbéko

AMSTERDAM - Menigeen heeft het volgende wel eens meegemaakt: 'Henk, wakker worden. Je moet de handdoeken en de tijdschriften op de ligstoelen bij het zwembad leggen, anders zijn de buren ons weer voor'. De opdracht wordt zuchtend en steunend uitgevoerd, want het is nog geen zeven uur in de ochtend.

Het Aman vakantiepark in Marokko.
Duidelijk is te zien dat de architect gekozen
heeft voor de bouwstijl van het land.

Een uur later. 'Wakker worden. Het ontbijt is van acht tot tien en gisteren waren om negen uur de paling en de zalm al op. En laten we niet vergeten wat broodjes in te pakken om de lunch uit te sparen.' ' s Middags nemen Henk en Mary zich voor om vroeg te gaan dineren: de eerste zitting om zes uur 's avonds. "Alles is er dan nog."

Schikken

Denk nu niet, dat dergelijke taferelen zich alleen in de goedkopere hotels afspelen. Zelfs in vijfsterren zaken zijn ze aan de orde van de dag. Vakantiegangers geven vele duizenden guldens aan verblijfskosten uit en durven niet te zeggen: 'Sorry, wij zijn hier met vakantie en deze tijden komen ons niet goed uit." Zij schikken zich zonder morren in elk hotelregiem.

Strandtafereel. Waarom worden nooit eens twee bij elkaar passende slippers aangetroffen?

 

Ik ken een man die met zijn gezin van vijf personen de Nederlandse Antillen bezocht en voor deze reis van veertien dagen ongeveer vijftigduizend gulden had neergeteld. Buiten de drankjes en uitjes om. Hij werd geweigerd in het restaurant van zijn hotel, omdat hij - de voorbeeldgast - geen das droeg. Hij heeft twee weken buiten de deur gegeten, omdat hij tijdens zijn vakantie beslist geen das wilde dragen.

Dat het anders kan, bewijst het Aman-concern in Singapore, dat op verschillende plaatsen in de wereld vakantieparken exploiteert. In de resorts zijn alleen maar bungalows te huur. Er kan worden gegeten van zeven uur 's morgens tot twaalf uur in de nacht, naar keuze in de eigen bungalow of in het restaurant van het park. Als gasten lekker lang willen uitslapen, geen enkel probleem.

Geen twee Aman-resorts zien er hetzelfde uit. Er wordt gebouwd met materialen uit het land zelf, terwijl ook de architectuur is aangepast aan de bouwstijl van het desbetreffende land. In Amerika is veel met graniet gewerkt, in Marokko met zandsteen en in Thailand met hout. Nergens is hoogbouw.

De bungalows zijn ingericht als een comfortabele woning. Kunstenaars hebben sfeervolle doeken vervaardigd, die niet alleen in de hal van het hoofdcomplex hangen, maar ook in de bungalows. Een eersteklas beeld- en geluidsinstallatie maakt de bungalow compleet. De vakantieoorden beschikken over fikse zwembaden met meer dan genoeg ligstoelen er omheen, zodat geen enkele gast ooit zonder zit.

Gasten van het Aman-resort op de Filippijnen kijken uit op een hagelwit strand en blauwe zee.

 

De 40 bungalows van het Amanpulo-resort, dat ligt op een privé-eiland op een goed uur vliegen van de Filippijnse hoofdstad Manila, grenzen aan het strand. De tachtig gasten die er kunnen logeren, worden verwend door 240 personeelsleden.

In Amanpulo werken hoofdzakelijk mensen die op de eilanden in de directe omgeving wonen. En ze doen het met plezier, want in de wijde omgeving is geen werk te vinden. Tevoren hebben ze een korte opleiding gekregen. De scholing en werkervaring bieden hen de mogelijkheid om later elders in de wereld hun heil te zoeken, bijvoorbeeld op grote cruiseschepen. Zo'n omvangrijke bediendenstaf als in Amanpulo is niet in elk resort te vinden vanwege de loonkosten in sommige landen.

Onrustig

Omdat het momenteel, voorzicht gezegd, nog wat onrustig is p de Filippijnen zullen tal van toeristen het land niet graag aandoen. Ma]ar er zijn meerdere Amasm-resorts, waar de KLM op perfecte wijze naar toe vliegt.

Er bevinden zich Aman-resorts in Marokko, Indonesië, Thailand, Amerika, Frans Polynesië en Frankrijk. Voor inlichtingen: VCK-Travel in Amsterdam, telefoon: 020-6800878.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 16 december 2000

Intro-Diversen