&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Prachtige wandelroute over
tiendwegen, jaagpaden en graskaden
Een van de molens bij Kinderdijk
Pak eens een stukje van het
FLORIS
V
PAD
door JENNY VAN DER ZIJDEN

MUIDEN/BERGEN OP ZOOM - Op veel plaatsen in ons land wordt morgen gehoor gegeven aan de autoloze zondag. Geen autorijden dus. Maar wat maakt het uit. Gaan we toch lekker een dagje wandelen! Het Floris V-pad dat wij voor morgen in gedachten hebben is lang genoeg. De lange afstandswandeling LAW 1-3 Floris V-pad biedt zelfs mogelijkheden te over om een hele vakantie plezier aan te beleven.

Het Floris V-pad loopt van Muiden tot Bergen op Zoom of andersom, net wat u wilt. Het pad leidt dwars door een oer-Hollands landschap over onverharde dijken, paden en karrensporen die speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. Bijna de helft van de 222 kilometer lange route gaat over tiendwegen, jaagpaden en graskaden.

Hekjes

Als wandelaar van deze natuur- en dorpenroute, maakt u er natuurlijk geen probleem van wanneer u zo nu en dan over boerenhekjes moet klauteren of hier en daar voorzichtig een paar koeien of geiten van het pad moet duwen. Het Floris V-pad is ook een wandeling door de geschiedenis. Het pad doorkruist diverse malen de wegen die ook Floris V bijgenaamd 'Der Keerlen God' gelopen heeft en waar de graaf bijvoorbeeld in zijn laatste levensdagen werd bedreigd en waar de hij invloed heeft gehad op de ontginning en inrichting van het land. Verder zult u op de hele route forten tegenkomen die iets vertellen over de geschiedenis van de Verenigde Republiek en over de Nederlandse staat na de Franse revolutie.

Trapgevelpandje aan de Noord Linschoterdijk
in Linschoten.

Loopt u van noord naar zuid dan begint de LAW 1-3 Floris V-pad bij het Muiderslot en loopt langs de Ankeveense en Loosdrechtse Plassen naar Woerden waar wij onze wandeling beginnen. Dat is het leuke van een lange afstandswandeling; je kunt eigenlijk overal beginnen en op elke plek stoppen.

Net voorbij Woerden ligt langs het romantische riviertje de Lange Linschoten het Landgoed Huize Linschoten. Vanachter het zware toegangshek is nog net een glimp op te vangen van het statige landhuis dat hier in het bos verscholen ligt. Het pad gaat hier verder langs historische boerderijen, knotwilgen en weilanden richting Oudewater. Dit historische stadje is op zich al een bezoekje waard. Bij de VVV is een uitgebreide stadswandeling verkrijgbaar.

Heksen

Het meest bekende gebouw van Oudewater is de Heksenwaag aan de Markt. Hier werden vroeger mensen gewogen, die beschuldigd waren van tovenarij.

Het stadhuis van Oudewater.

 

Na de weegceremonie werd een certificaat uitgereikt, waarin het stadsbestuur verklaarde dat deze persoon een natuurlijk gewicht had en dus onmogelijk door de lucht kon vliegen en dus geen heks was. Wie wel te licht werd bevonden, was wel een heks en moest onherroepelijk op de brandstapel.

De Oudewaterse Heksenwaag dateert uit 1595 en is tegenwoordig ingericht als Heksenmuseum. Bezoekers kunnen zich nog steeds laten wegen op de authentiek schalen en desgewenst ook een 'Certificat van Weginghe' meekrijgen. Het Oudewaterse stadhuis met trapgevel is gebouwd in 1588 op de restanten van het in 1575 verwoeste gebouw. Het ooievaarsnest op de schoorsteen van het historische pand is helaas al jaren onbewoond.

Kanoërs op het riviertje Vlist.

De route van Oudewater naar Haastrecht is eigenlijk niet veel meer dan een karrenspoor. Het pad voert hier langs slootjes, schapen, koeien en prachtige oude boerderijen. Een schitterend natuurpad van soms maar tien centimeter breed. Het riviertje de Vlist, van Haastrecht naar Schoonhoven is ook een prima stek om een kano te huren en heerlijk de Vlist af te peddelen.

Het zilverstadje Schoonhoven heeft een mooi historisch centrum en dankt haar naam aan de zilverindustrie die er vooral in de 18e- en 19e eeuw bloeide. Zo'n honderd jaar geleden was nog driekwart van de beroepsbevolking werkzaam in het goud en vooral het zilver. Ook tegenwoordige neemt het zilver nog een centrale plaats in dit stadje aan de rivier de Lek. Zilveren voorwerpen van toen worden nu tentoongesteld in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum (open van di t/m zo. van 12.00 tot 17.00 uur).

De zilversmid aan het werk in het Zilverstadje Schoonhoven.


Iets verderop ligt het Ooievaarsdorp het Liesveld (open van 1 april t/m 30 september) met gemiddeld tussen de 80 en 100 'bewoners'. "De functie ooievaarsdorp als beschermde broedmogelijkheid en fokstation voor ooievaars is door de uitbreiding van de populatie eigenlijk niet meer nodig", legt een van de vrijwilligers ons uit.

"Het terrein is door de Vogelbescherming Nederland nu overgedragen aan de streek in de vorm van een stichting, onder voorwaarde dat wij ons best doen een goed leefgebied voor de ooievaar te behouden."

Een bezoekje aan het Ooievaarsdorp Liesveld
gaat in één moeite door.

Zo rustig als het is op de smalle tiendweg die ons naar Nieuw-Lekkerland voert, zo druk is het bij de molens in Kinderdijk. Drommen toeristen van alle nationaliteiten vergapen zich hier aan de in totaal negentien molens.

Op deze plek loopt het Floris V-pad over het smalle fiets-voetgangerspad langs de molens. Een van de zogenoemde 'bovenkruiers' is dagelijks te bezichtigen voor het publiek. Met een open boot een vaartocht maken langs de molens kan ook. Deze zogenoemde molentochten vertrekken ieder half uur vanaf het cafeetje bij de parkeerplaats.

Met de veerpont van Schoonhoven naar Nieuwpoort.

Na de molens van Kinderdijk hielden wij het voor gezien. Voor wie nog niet genoeg heeft van het wandelen loopt de lange afstandswandeling nog door tot Bergen op Zoom. En wel tot het station. Of zoals gezegd, andersom mag ook.

Wandelen door het Groene Hart Floris V-pad, ISBN 9071068412 prijs ƒ31,50. Verkrijgbaar bij VVV-kantoren in het gebied tussen Muiden en Bergen op Zoom, de ANWB en te bestellen bij de boekwinkel. Voor meer info www.wandelnet.nl

Publicatiedatum = 23 september 2000