&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Windstilte is spelbreker in
Vaarkrant IJsselmeer Ronde

door WIL VAN BARNEVELD

LELYSTAD - Reinout en Clarine van Vloten en hun kinderen Jaime, Gaëtan, Marthe, hebben alles in het werk gesteld om hun zeilboot tijdens de Vaarkrant IJsselmeer Ronde in beweging te krijgen. De kinderen zaten óf muisstil óf vlogen tegelijkertijd naar één kant van de boot om maximaal te kunnen profiteren van elk sprankje wind. Maar het mocht niet baten.

Na een windstille dag tijdens de deelname aan de Vaarkrant IJsselmeer Ronde toog de familie Van Vloten weer opgewekt in de zeilboot naar hun thuishaven.
FOTO: BOBBY FRIEDLANDER


Er was gewoon niet voldoende wind om behoorlijk te kunnen zeilen. "Verder was het de mooiste dag van het jaar", aldus Clarine van Vloten vrolijk op het terras van jachthaven Flevo Marina in Lelystad.

Flevo Marina fungeerde als gastheer voor de deelnemers aan de zeilwedstrijd. De familie had samen met de andere deelnemers keurig gewacht op het startsein van de havenmeester.

"Tot de eerste boei bij de Ketelbrug ging het aardig", vertelt Reinout van Vloten na afloop. "De tocht naar de Flevo Centrale verliep rustig, bij het Hollands Kanaal ging het wat waaien en vervolgens werd het windstil. En de wind die er was kwam uit alle hoeken en gaten."

Onweer

"We zijn heel braaf geweest", vindt Clarine zelf. "Totdat er onweer boven ons hoofd hing, de eerste regendruppels vielen en er nog een heel klein blauw stukje lucht zichtbaar was. Toen hebben we om negen uur 's avonds de zeilen laten zakken en de motor aangezet. Helaas. Wij hebben er met de motor tien uur over gedaan, maar bezeild zou dat minstens 12 uur zijn geworden. Ik denk dat niemand onder deze omstandigheden binnen de tijd was binnengekomen."

Deelname Vaarkrant IJsselmeer Ronde

Zeilers die mee willen doen aan de Vaarkrant IJsselmeer kunnen zich aanmelden via de speciale internetpagina www.ijsselmeer.net. Hierop staan ook de uitslagen vermeld en alle overige informatie. De zeilwedstrijd duurt nog tot en met 7 oktober.Er zijn weer vele prijzen te winnen voor diegene die in een twee-wekelijkse periode de beste tijd heeft gevaren. Voor de fraaie 'overall-prijs' moeten de winnaars tegen elkaar varen. De start- en finishlijn ligt bij Flevo Marina in Lelystad, die weer als gastheer fungeert.

Inschrijving staat open voor alle scherpe (kajuit)zeiljachten met een minimum lengte van 7 meter. Uitgesloten zijn multihulls en schepen die uitsluitend voor wedstrijdzeilen worden gebruikt en zijn ingericht. De havenmeester van Flevo Marina is verantwoordelijk voor de gang van zaken rond start en finish. Hij stelt elke deelnemer een fotocamera ter beschikking die voor het bewijsmateriaal dient. Een avond voor deelname moet men zich melden bij de havenmeester, die een gratis ligplaats aanwijst.


Het was de eerste keer dat het gezin deelnam aan een wedstrijd met hun Rode Dolfijn, een circa 30 jaar oude Jarkon. Tijdens hun vakantie die ruim twee weken geleden begon in de thuishaven Biddinghuizen, voeren ze onder andere naar Terschelling en Vlieland. Met voldoende wind, soms 4, soms 6.

Ondanks alles wil het gezin volgend jaar weer deelnemen aan de Vaarkrant IJsselmeer Ronde. "Zo'n wedstrijd maakt toch wat los, vooral bij de kinderen. En je zit gelukkig niet in een enorm wedstrijdveld. Het is heel leuk om te doen."

Publicatiedatum = 05 augustus 2000