&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Jeugdherbergen steeds luxer

Van onze redactie Reiskrant

AMSTERDAM - Meer privacy en meer comfort. Dat is het doel dat de stichting Nederlandse Jeugd Herberg Centrale (NJHC) in Amsterdam zich stelt. Het bewijs dat het de NJHC ernst is, is onder meer te aanschouwen in Soest waar onlangs een jeugdherberg na een grondige renovatie is heropend.

De herberg heeft zeven verschillende zalen voor groepsactiviteiten variërend in grootte van 10 tot 180 personen. Zij kan onderdak bieden aan onderwijsgroepen, muziekgezelschappen en familiereünies. Bedrijven en instellingen kunnen er trainingen geven of vergaderingen houden.

De vrolijke entree van de Soester jeugdherberg.

Foto: Thijs Jansen

 

Maar, zo legt Margreet Sandee van de stichting uit, jeugdherbergen zijn er voor iedereen. Leeftijdsgrenzen bestaan al lang niet meer. Jan en alleman is welkom. Jong, oud, alleen, in gezinsverband of met een grrote groep, het maakt niet uit. "Spontane ontmoetingen met andere vakantiegangers uit binnen- en buitenland zijn eerder regel dan uitzondering."

Veel jeugdherbergen liggen op verrassend mooie plekjes: in de duinen, in de bossen, aan het water of midden in de stad. Niet alleen de plekjes zijn uniek, ook de herbergen zelf. Vele zijn gehuisvest in verrassende gebouwen, zoals kastelen en karakteristieke landhuizen. Geen herberg is hetzelfde. Elke vesting heeft haar eigen sfeer.

Stapelbedden

Er wordt bij de herbergen vanuit gegaan dat er wordt overnacht in stapelbedden op meerpersoonskamers (vier, zes of acht personen). Maar er kan ook in een eigen kamer worden overnacht. Dan moet er echter meer worden betaald. Lakens en een sloop kunnen worden gehuurd of kunnen door de logés zelf worden meegenomen. En het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Er kan al worden overnacht vanaf ƒ22,50 per persoon.

Vroeger sliepen gasten veelal op slaapzalen van minimaal 15 personen. Douches en toiletten moesten worden gedeeld met andere logés.

De NJHC-herbergen nieuwe stijl hebben kleinere kamers. Elke kamer is voorzien van een zitje en eigen sanitair. In totaal zijn nu zes herbergen gerenoveerd. Dat zijn de vestigingen in Haarlem, Den Haag, Amsterdam, Bunnik, Ameland en Soest. Voor 2001 staan Texel en Egmond op het programma.

  • Van oudsher is de NJHC een lidmaatschapsorganisatie. In plaats van leden wordt nu gesproken van kaarthouders. Met de kaart ontvangt de houder korting op overnachtingen in de ruim 4000 herbergen van Hostelling International en op tal van producten en diensten die gerelateerd zijn aan de toeristisch-recreatieve sector. Inlichtingen 020-5513155.

Publicatiedatum = 15 juli 2000