&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Met een caravan de bergen in

Van onze redactie Reiskrant

LELYSTAD - In de polder bij Lelystad bereidt de ANWB caravanrijders voor op het rijden in de bergen. Zij doet dat op haar test- en trainingscentrum aan de Talingweg. Automobilisten, die zich onzeker voelen met een aanhanger achter zich, worden daar getraind tot zij de kneepjes van het vak kennen. Na één dag lessen zien de meeste cursisten niet meer op tegen een rit door de Zwitserse of Oostenrijke bergen. Zelfs de lastigste manoeuvres kunnen zij vlekkeloos uitvoeren.

Cursisten kunnen lessen met hun eigen caravan, boottrailer of aanhangwagen, maar als zij dat teveel rompslomp vinden, kunnen zij een caravan bespreken bij het boeken. Zij dienen wel in bezit te zijn van een geldig rijbewijs B of BE.

Een cursist krijgt aanwijzigingen op het ANWB test- en trainingscentrum in Lelystad.

Foto: Axipress

 

Chef uitvoering van het centrum is Matthieu Stam. Hij zegt: "Het rijden met een caravan achter je auto is niet moeilijk, als je de basisbeginselen maar kent. Probleem is, dat het achteruit manoeuvreren tegen je gevoel in gaat. Het stuur draait namelijk de andere kant op dan de caravan. Ook lastig is het op de buitenspiegels rijden, waarbij oriëntatiepunten moeten worden gebruikt," zegt Stam.

Vorig jaar had de ANWB circa 1000 caravanrijders in Lelystad op bezoek, variërend van jong tot heel oud. Meestal betrof het paren, die elkaar op lange ritten wilden kunnen afwisselen.

Rustige mensen

Stam: "Caravanrijders zijn doorgaans rustige mensen. Zij willen alles van een caravan afweten: hoe zij ermee moeten omgaan en wat zij erbij nodig hebben. Een caravanrijder komt niet voor actie. Hij of zij wil van de cursus leren, er beter van worden."

De ANWB oefenhelling, die 8 graden is, wordt intensief gebruikt bij de dagtraining. Op verzoek van cursisten kan de helling nat (lees: spekglad) worden gespoten. Er wordt ook gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het naburige Politie Verkeersinstituut. Dat heeft een gigantisch oefencircuit, alsmede een helling van 7 graden.

Een training van een halve dag omvat de theorie over het rijden met en het beladen van caravans. Ook de praktijk van het achteruit manoeuvreren krijgt alle aandacht. Vooruit, achteruit, zijwaarts... Dressuur op hoog niveau.

Een training van een hele dag begint zoals de halve dag-training. Na de lunch volgt een nieuw theoriegedeelte, waarna een uitgebreide rijvaardigheidstraining wordt gegeven. Na afloop beheerst de cursist zijn combinatie in de meest uiteenlopende omstandigheden.

Een training van een halve dag kost ƒ270,-; een hele dag ƒ 420,-. ANWB-leden krijgen korting.

Voor telefonische inlichtingen: 070-3146468.

Publicatiedatum = 20 mei 2000