&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

door JENNY VAN DER ZIJDEN

NOORDWIJK - Wanneer u toch naar de Keukenhof gaat, pak dan eens de fiets. Vooral in het voorjaar is het in de bollenstreek echt genieten langs pittoreske dorpjes, duinen en bloembollenvelden met fleurige hyacinten, narcissen en tulpen. Fietsen zijn overal te huur.

De VVV Noordwijk heeft een route uitgezet door dit afwisselende en kleurrijke gebied. De 'Lentefietstocht door de Bollenstreek' begint relaxed met een kopje koffie met vruchtenvlaai in café-restaurant 'De Filosoof', pal naast het VVV-kantoor.

Via de Noordwijkse vuurtoren gaat de tocht langs of door de duinen - wat u maar wilt - richting Noordwijkerhout met haar prachtige monumentale witte kerkje. Het oudste gedeelte van deze kerk is het schip. Het is gebouwd rond het jaar 1000. Vanaf dat jaar is er flink gebouwd en gerestaureerd. In 1573 werd de kerk vrijwel geheel door brand verwoest. Zij was tot 1618 een ruïne. "Met medewerking van de Staten van Holland begonnen de dorpelingen toen aan de herbouw van het pand. De laatste opknapbeurt dateert uit 1986. Toen werd het oude gotische koor herbouwd", vertelt koster Bouwmeester tijdens een rondleiding.

Kleurrijk

Langs bollenvelden en -schuren gaat de fietstocht verder richting Keukenhof. Bij de ingang worden de bezoekers opgewacht door prachtig uitgedoste dames die fotoboekjes proberen te verkopen.

Vorige zomer nam de Keukenhof een nieuw (uitbreidings)gebied in gebruik. Om ook dit gebied een kleurrijke aanblik te geven werden er een miljoen bollen geplant. Centraal in dit nieuwe, waaiervormige gedeelte van de Keukenhof staat het gloednieuwe Oranje Nassau Paviljoen met ernaast een levensgroot schaakbord, een doolhof en een 150 meter lang waterspel met fonteinen.

'Jacoba van Beieren' en haar valken.

 

Ook de, nog ietwat kale, historische tuin op het nieuwe terein is dit jaar voor het eerst open. Deze ommuurde tuin vol medicinale en keukenkruiden als maggi, salie, adderwortel en munt, is het domein van Jacoba van Beieren. De gravin heeft beloofd iedere zaterdag en zondag met haar valken en uilen naar de tuin te komen. Vanaf hun eigen stekje slaan de vogels de bezoekers rustig gade. Wie wil mag de oehoes, torenvalkjes, buizerds en slechtvalken ook aaien. Maar alleen onder toezicht van valkenier Jacoba, die voor dit doel alleen de meest aaibare exemplaren meeneemt.

Terug naar Noordwijk voert de weg langs vrolijke bloemenstalletjes vol bloembollen, bolbloemen en bloemslingers. In Voorhout kan even gestopt worden bij 's werelds grootste en kleurrijkste bloemenpanorama 'Panorama Tulipland'. In een meer dan honderd jaar oude bloembollencomplex kunt u, onder het genot van een kopje koffie, landschapsschilder Leo van den Ende op de vingers kijken. De man werkt hier ieder voorjaar zes dagen per week aan een levensgroot schilderij. Panorama Tulipland, volgens Van den Ende de opvolger van Panorama Mesdag, moet in 2012 gereed zijn.

'Op de fiets naar de Keukenhof', dagelijks tot en met 21 mei. Routeverkoop: VVV, de Grent 8, Noordwijk. Prijs fietsroute incl. koffie/vlaai en entree Keukenhof ƒ28,50 p.p. Voor meer info en reserveren van fiets (niet bij de prijs inbegrepen): telef. 0900-2020404 (95cpm).

Publicatiedatum = 22 april 2000