&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Attractieparken met Pasen open

door Harry Muller

BIDDINGHUIZEN - Nederland is het land van de attractieparken. Als we naar de oppervlakte van ons land kijken en het aantal pretparken, dan vind je er nergens anders zoveel. Traditiegetrouw openen ze deze maand rond Pasen weer hun poorten en een ieder is dan benieuwd, welke investeringen men gedaan heeft om het aantal bezoekers op peil te houden. Miljoenen guldens heeft men ook de afgelopen maanden weer uitgegeven. Het geld werd gebruikt om nieuwe attracties aan te schaffen, maar vaak ook om het park te verfraaien. Topper is dit jaar de opening van het attractiepark Six Flags in de polder Oostelijk Flevoland bij het dorp Biddinghuizen. Meer dan honderd miljoen gulden was nodig om het vroegere Walibi Flevo om te bouwen tot een van de meest spectaculaire pretparken van Europa.

Veel aandacht voor shows

Er wordt nu bijna dag en nacht gewerkt om het park Six Flags op tijd te kunnen openen. Men heeft nog maar een paar weken tijd, maar toch besloot de Amerikaanse directie op het laatste moment om nog eens extra vijf nieuwe attracties te bestellen.

Het reuzenrad bij Six Flags is 45 meter hoog.

 

Van de vroegere Flevohof en het latere Walibi Flevo is weinig meer over. De kinderboerderij, de veiling met groenten en fruit en allerlei tuinbouwkassen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor spectaculaire installaties, waarmee je snel de lucht in wordt geschoten of gezeten in een treintje met grote snelheid door allerlei bochten vliegt. Maar liefst 25 nieuwe attracties worden straks gepresenteerd, waaronder een groot aantal achtbanen. Adembenemend is een attractie waarbij je via een lanceerbaan met een treintje afgeschoten wordt en in nog geen drie seconden een snelheid van 90 kilometer per uur bereikt. Dan gaat het steil omhoog en volgt een rit, waarbij je vele malen over de kop gaat.

 

Een van de nieuwe attracties is een achtbaan, waarbij je via een lanceerbaan met een treintje afgeschoten wordt.

 

Origineel is de houten achtbaan die een lengte van ruim een kilometer heeft en waarin maar liefst 198 kilometer hout is verwerkt. Fraai is het reuzenrad met een hoogte van 45 meter en voor een prachtig uitzicht zorgt over de polder, het Veluwemeer en bijvoorbeeld een stadje als Elburg. Voor de kinderen zijn er eigen attracties als een miniatuurtrein, draaimolens en draaiende theekopjes.

Veel aandacht heeft men besteed aan verschillende showprogramma's. Dagelijks zijn er 37 voorstellingen met acht verschillende shows. Daarbij is ook een stuntteam rond de figuur van Batman.

Meer dan 100 miljoen gulden werd geïnvesteerd in het nieuwe park Six Flags

Six Flags met 35 parken in Amerika en Europa hanteert een nieuw prijssysteem. Men heeft de Euro Season Pass geïntroduceerd, die geldig is voor zeven parken in Europa; kinderen met een lengte tot 140 centimeter krijgen 50 procent korting op een kaartje voor volwassenen en kinderen tot een meter lengte hebben gratis toegang.

Inlichtingen: Six Flags, Biddinghuizen, telefoon 0321-329999 of
www.sixflags.nl

OCEAN

Burgers' Ocean is de nieuwste aanwinst van het dierenpark in Arnhem, die gisteren officieel geopend werd door Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Nadat in de afgelopen jaren de wereld van het tropisch oerwoud (de Bush) en de woestijn (de Desert) gepresenteerd werden, komt nu het dierenleven in de oceaan aan bod. Een vergelijking met een groot aquarium is nauwelijks van toepassing, want hier kan men de verschillende zeedieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving zien.

Bij Burgers' Ocean zijn de bezoekers onder de indruk van de gigantische afmetingen van een aquarium.

 

Kort na binnenkomst kijk je uit over een lagune en daarna gaat het pad naar beneden, waardoor je een kijkje onder water kunt nemen met tal van rotsen en koraalriffen. Duizenden kleurige vissen laten zich zien, die soms in grote scholen zwemmen. Komt er een haai voorbij, dan gaan de visjes dicht bij elkaar zwemmen om zo hun veiligheid te vergroten. De haaien worden overigens met de hand gevoerd en men zorgt ervoor, dat ze steeds genoeg gegeten hebben.

Achter een glazen wand met een hoogte van vijf meter en twintig meter breed zien we het leven zoals dat bijvoorbeeld in de Indische Oceaan is. Een firma in Japan leverde het glas, dat maar liefst 35 centimeter dik is. De bezoekers blijven hier vaak een hele tijd kijken, want er is veel te zien. Tussen de rotsen en de koralen zwemmen kleine vissen, roggen en haaien komen voorbij en rond een scheepswrak is het ook een drukte van belang. Wat verderop kom je in een glazen tunnel onder water bij een steiger. De houten palen, metalen balken en een bootje dat boven ons hoofd in het water drijft, zijn van kunststof gemaakt. Zou men echt metaal in het water gebruiken, dan zouden de vissen vergiftigd worden.

Ruim drie jaar geleden werd met de bouw van Burgers' Ocean begonnen. Omdat de dierentuin niet aan zee ligt, moet men zelf het zeewater maken, zo'n acht miljoen liter. Het zout komt gewoon uit Nederland, de mineralen uit de Rode Zee bij de toeristenplaats Eilat. Een complete waterfabriek zorgt voor een constante kwaliteit. In totaal werd in dit project ongeveer 80 miljoen gulden gestoken.

Inlichtingen: Burgers' Zoo, Arnhem, telefoon 026-4424534 of www.BurgersZoo.nl.

SLAGHAREN

Het Attractiepark Slagharen neemt met Pasen de miljoenen kostende 'Wild West Adventure' in gebruik. In een voormalige koepelhal heeft men het wilde westen nagebouwd, compleet met de bekende rode rotsen uit de Amerikaanse staat Arizona. Met ronde boten varen de bezoekers langs diverse taferelen uit het land van de indianen en de cowboys.

Directeur Henric Bemboom van het Attractiepark Slagharen bij een van de bisons in de attractie 'Wild West Adventure'.

 

Deze attractie (de grootste investering in de geschiedenis van het park in Slagharen) werd speciaal ontworpen en alle bewegende figuren worden door een computer gestuurd. Zelfs laat men bisons met elkaar vechten en wordt een bezoek gebracht aan een indianendorp. Om de zaak nog wat realistischer te maken, worden zelfs geurmachines ingezet. Spectaculair zijn de watervallen, de stormen en het brandend water. Per uur kunnen duizend bezoekers een tocht door dit wilde westen maken.

Tijdens de wintermaanden werd ook een Western-dorp gebouwd en de oppervlakte van een overdekt speelparadijs voor kinderen werd verdubbeld. Attractiepark Slagharen heeft een logiesmogelijkheid voor 5000 gasten. Men heeft inmiddels grond aangekocht om het park in de toekomst verder uit te breiden, waardoor de accommodatie vergroot kan worden tot 7000 bedden.

Inlichtingen: Attractiepark Slagharen, telefoon 0523-683000 of www.attractiepark-slagharen.nl.

EFTELING

De Efteling in Kaatsheuvel trok vorig jaar ongeveer drie miljoen bezoekers en is daarmee het populairste attractiepark in ons land. Bij het doen van investeringen gaat de voorkeur niet in de eerste plaats uit naar spectaculaire attracties als bijvoorbeeld in het nieuwe park Six Flags.

De sprookjesshow van de Efteling werd internationaal bekroond.

 

Men heeft duidelijk voor de sprookjeswereld gekozen en daarom ook is een nieuwe groene laan naar het hart van de 'Wereld vol Wonderen' aangelegd. Het is de Pardoes Promenade, genoemd naar de gastheer van het park. Wie daar wandelt, krijgt een voorproefje van wat verder in het park beleefd kan worden. Er is ook een Efteling Brink met poorten naar het Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk en het Ruigrijk.

Voor de kleine kinderen zijn er nieuwe traptreintjes in een oer-Hollands landschap. Voor shows en straattheater wordt dit seizoen 20 procent meer geld uitgegeven. De Sprookjesshow kreeg onlangs een internationale prijs voor de beste show in een attractiepark. Muziek zal een grote rol spelen op de vier zaterdagen in augustus waarop het park voor het eerst tot middernacht geopend zal zijn. Op de woensdagen in april en mei kunnen 60-plussers leren, hoe zij het beste een sprookje kunnen vertellen en oktober wordt de maand van de Carrousel.

Dit jaar werd ongeveer 20 miljoen gulden geïnvesteerd, waarbij vooral ook gedacht werd aan het groene karakter van het park. De veelheid aan bomen, planten en bloemen wordt door de bezoekers als een verademing ervaren.

Inlichtingen: Efteling, Kaatsheuvel, telefoon 0416-273535 of www.efteling.nl.

DUINRELL

Het attractiepark Duinrell in Wassenaar viert dit jaar het 65-jarig bestaan. Allerlei evenementen worden georganiseerd om dit feit te herdenken. Zo is er in de maanden juli en augustus een zomershow die in het jaar 1935 begint met de Charleston en eindigt met de eigentijdse muziek van het jaar 2000. Een ieder die tussen 15 april en 31 oktober 65 jaar wordt, krijgt gratis toegang tot het attractiepark. Wel een bewijsje als een paspoort of een rijbewijs meenemen. Elke vierde zondag van de maand zijn er speciale evenementen, waarbij een duik genomen wordt in de geschiedenis van het park.

Het landgoed Duinrell, eigendom van de adellijke familie Van Zuylen van Nijevelt, werd in 1935 voor het eerst opengesteld om een aanmerkelijke belastingverlaging te verkrijgen. De entreeprijs was toen een dubbeltje. De oranjerie werd omgebouwd tot een theehuis. Al spoedig kwam er een skibaan, waarbij men gebruik maakte van dennennaalden. In de loop van de jaren groeide Duinrell uit tot een populair centrum voor dag- en verblijfsrecreatie. Naast het attractiepark kwam het Tikibad tot stand, een camping, een bungalowpark en een congres- en partycentrum.

Inlichtingen: Duinrell, Wassenaar, telefoon 070-5155155 of www.duinrell.nl.

AVONTURENPARK HELLENDOORN

Vorig jaar werd tijdens het seizoen de attractie Château Christal in het Avonturenpark Hellendoorn in gebruik genomen. Men heeft daarin nu meer avontuur gebracht en de naam veranderd in Discovery Club. Er gaat van alles mis in het statige clubhuis, waarbij ook acteurs worden ingeschakeld. De luiken beginnen te klepperen en de wijzers van de klok draaien wel heel erg snel rond. Daarna volgt een rit door de kelders van het pand, waarbij men met een laserpistool op allerlei originele voorwerpen, afkomstig uit de hele wereld, kan schieten.

Op deze voorwerpen, afkomstig uit de hele wereld, mag met een laserpistool in de Discovery Club van het Avonturenpark Hellendoorn geschoten worden.

 

Hellendoorn wil een echt familiepark blijven en daarom zijn er dit jaar veel shows voor kinderen tot 12 jaar. Een dagje uit naar dit park wil men betaalbaar houden en daarom werden de entreeprijzen niet verhoogd. Bij de ingang krijgt men bovendien een chequeboekje met kortingsbonnen, waardoor bijvoorbeeld het eten en drinken in het park een stuk voordeliger wordt.

Inlichtingen: Avonturenpark Hellendoorn, telefoon 0548-659159 of www.avonturenpark-hellendoorn.nl.

DRIEVLIET

Het familiepark Drievliet in Rijswijk presenteert dit seizoen drie nieuwe waterglijbanen. Vanaf een vijftien meter hoge toren glijd je met een rubberboot naar beneden. Bij de Hara-Kiri ga je over enkele heuvels, de Aqua Snake is een buisglijbaan en de Free Fall ga je met een snelheid van 60 kilometer per uur bijna loodrecht naar beneden. Door een uitgekiende watertoevoer op de glijbanen blijf je, op een paar spetters na, gewoon droog.

De waterglijbanen werden speciaal voor het park Drievliet ontworpen. De totale investering bedroeg 1,8 miloen gulden.

Inlichtingen: Drievliet, Rijswijk, telefoon 070-3999305.

LAND VAN OOIT

In het Land van Ooit in Drunen waar kinderen de baas zijn, heeft men veel nieuwe shows op het programma staan. De nieuwste attracties zijn het Sjiek de Friek Trimpaleis en het Tuintheatertje van Sap. Voor het traditionele riddertoernooi komen de ridders dit jaar uit tal van Wereldwindstreken en nieuw is ook, dat je elke ochtend het wereldberoemde Reuzenkind Kloontje kunt ontmoeten.

Inlichtingen: Land van Ooit, Drunen, telefoon 0416-377775 of
www.ooit.nl.

Foto's: Jan Stappenbeld, Bert Wieringa en Efeling.


Publicatiedatum = 1 april 2000