&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Sneeuwblindheid is zo opgelopen

door Thijs Jansen

Zonnebrillen zijn in. Vooral als ze van de laatste trend zijn. Wie wel eens een blik werpt in een discotheek zal het niet zijn ontgaan. Het merendeel van de 1,3 miljard zonnebrillen die elk jaar wereldwijd over de toonbank gaan, wordt gekocht door jongeren.

De nachtelijke discogangers dragen dan ook dikwijls een zonnebril. Niet op de neus, maar op het voorhoofd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, zegt directeur Jan Pieterman van een grote zonnebrillenimporteur in Breda. Ontspanning door inspanning in volgens hem populair. Dat geldt vooral voor de wintersport. Dit seizoen trekken er weer circa anderhalf miljoen landgenoten er op uit naar hun favoriete skigebied.

Letsel

Daar kleven echter meer gezondheidsrisico's aan vast dan aan een weekje bruinbakken in een warm land. Van elke twintig wintersporters komt er een terug met zodanig letsel dat medische zorg noodzakelijk is. Vooral jeugdige onervaren snowboarders zijn slachtoffer.

Jan Pieterman: "Sneeuw geeft gezondheidsrisico's."
Eigen foto

Toch schuilt in deze ongeoefendheid niet het grootste gevaar. Dat komt van boven. In de hagelwitte sneeuw geeft zelfs het waterigste zonnetje nog felle schitteringen op het oogvlies. Hinderlijke zonreflecties kunnen de skiër soms secondenlang verblinden. Dat kan akelige gevolgen hebben. Zeilers zijn wel bekend met de verraderlijkheid van zonnestralen op het water. Maar ook op andere gladde oppervlakten, zoals sneeuw, kan de zon een gevaar zijn. In de sneeuw lopen we zelfs gevaar zonder dat we de zon zelf zien. Door de hoge mate van reflectie van de zonnestralen en de ijle lucht is de hoeveelheid straling snel hoger dan verantwoord.

Pijnlijk

Op zo'n 1800 meter boven de zeespiegel is de UV-straling soms vier maal intenser dan in het dal. Een zonnebril is dan van belang. Een zogenaamde zonneblindheid is zo opgelopen, maar de pijnlijke en schadelijke gevolgen merken we pas uren nadien.

Uit onderzoek blijkt dat vooral kinderen relatief weerloos zijn tegenover de UV-straling: soms lopen zij oogletsel op dat zich pas op latere leeftijd openbaart. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Met een goede zonnebril die hinderlijke schittering wegneemt.

Inlichtingen Polaroid Nederland, telefoon 076-5315080.

Publicatiedatum = 22 januari 2000