&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Wintersport

door Alfred Monterie

Het Millennium heeft de wintersporter weg van de piste gehouden. De skiërs zaten liever thuis. Maar de sneeuw staat nu weer volop in de belangstelling. Belangrijk zijn actuele sneeuwberichten. Dat geldt zeker voor plaatsen die gemakkelijk in een dag vanaf Nederland bereikbaar zijn.

Sauerland

Neem nu Sauerland. Daar zijn de sneeuwberichten sinds kort ook te bekijken via www.sauerland-touristik.de. Deze service blijft overigens toegankelijk via het telefoonnummer 00.4929111630. Het gaat daarbij onder meer om hoogte en kwaliteit van de sneeuw, de kwalificaties van de verschillende wintersportmogelijkheden (van 'zeer goed' tot 'beperkt mogelijk') en de temperaturen.

Tirol

Wie op het laatste moment naar Tirol wil, vindt informatie over vrije slaapgelegenheden bij www.tiscover.com. Je kunt er ook direct online reserveren. De dienst is telefonisch bereikbaar onder het nummer 00.435127272. De toerisme-organisatie in Tirol (www.serviceline.tirol.at) biedt Duits- en Engelstalige informatie. De weersvoorspellingen gaan tot vijf dagen. Liefst 42 live-panoramacamera's laten zien hoe de situatie ter plaatse is. Prognoses voor heel Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland worden gegeven door Meteofax (www.meteofax.de).

Snowboarden in Oostenrijk? Kijk eens bij www.snowboard.at. Het Oostenrijks Toeristenburo zit op www.austria-tourisme.at.

ADAC

De Duitse ADAC (www.adac.de) biedt reisinformatie, tips en weerberichten. Aanbevolen is de rubriek Winter Service. U vindt daar informatie over 180 routes in het Alpengebied dat zich over vijf landen uitstrekt. Gedetailleerd wordt beschreven hoe de situatie op bijvoorbeeld de Fluelapas in Zwitserland is. Handig zijn de tips. Zo staat vermeld hoe geschikt deze route is voor caravans of chauffeurs met weinig ervaring in de bergen.

Reisweb

Steeds meer vakantiegangers raadplegen internet bij het voorbereiden van hun reis. Nuttig ook kunnen de ervaringen van andere reizigers zijn. Wie veel reist, kan veel vertellen. En moderne mensen delen hun belevenissen op internet. ReisWeb (www.reisweb.nl) biedt hun een platform. In deze eerste grote 'reiscommunity' van Nederland wisselen reizigers ervaringen met elkaar uit. Ze doen ook nieuwe ideeën op, die zij gebruiken bij hun vakantieplanning. Sinds kort heeft ReisWeb ook de rubriek 'Op stap in Nederland'. De meeste vakanties worden immers nog steeds in eigen land gevierd. Reizigers geven hun ervaringen en tips over leuke fietsroutes, bestemmingen en verblijfsmogelijkheden in Nederland.

Per land heeft ReisWeb 'ambassadeurs' aangesteld. Bij hen kan de reiziger voor praktische vragen terecht. Wat is een leuke bestemming, waar kan ik het beste overnachten en welk vervoermiddel is het meest geschikt? De landen- ambassadeurs wonen in het betreffende land of hebben veel reiservaring in het land opgedaan. Daardoor kunnen zij informatie geven die vaak niet in de reisgidsen is te vinden.

Vakantiekriebels? Proef alvast de sfeer van de Vakantiebeurs 2000 door de site (www.vakantiebeurs.nl) te bezoeken. Dit evenement wordt gehouden van woensdag 12 tot en met zondag 16 januari. De beurs zal zo'n 1.650 organisaties uit 100 landen herbergen. Het is bijna onmogelijk al die stands te bezoeken. Het gevaar is groot dat U er eentje overslaat. De virtuele beurs biedt kans die schade in te halen.

Vakantienet

Vakantienet, gespecialiseerd in het on-line boeken van vakanties, begint van de grond te komen. Directeur Ton Elsink zegt 15 à 30 boekingen per dag te krijgen. Op jaarbasis is dat ongeveer 7500 reizen. Bij een gemiddelde reissom van 900 gulden per persoon geeft dat een omzet van pakweg drie 'reisbureaus op de hoek'. De boekingen betreffen merendeels landen rond de Middellandse Zee. Elsink verwacht ook stedentrips en autovakanties via het web te kunnen verkopen.

De site www.vakantienet.nl trekt 3000 à 3500 bezoekers per dag. En dat is een heel behoorlijk aantal. Kort geleden is de vormgeving vernieuwd. De achtergrondinformatie is uitgebreid. Je vindt er nu meer tips en advies. Vakantienet heeft aanbiedingen van diverse touroperators en reisbureaus. Het assortiment wordt steeds breder.

Tot de deelnemers behoren inmiddels De Jong Intratours, Mobiplan, Sunair, Evenementsreizen en D-Tours. Door een totaalpakket te bieden aan touroperators, reisagenten en reisbureaus hoopt Elsink nog meer klanten binnen te halen. Een probleem is dat enkele grote reisorganisaties qua automatisering moeilijk de stap naar online reizen verkopen kan maken. Het ontwikkelen van een goede reissite is bepaald niet gemakkelijk, verzucht Elsink. In Nederland zijn daar nu een stuk of zeventig van. Maar de meesten verdienen geen droog brood.

 

Publicatiedatum = 8 januari 2000