&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

INTRO

Deze Japanse jongens spelen een partijtje minigolf op het achterdek.

Varen op een cruiseschip is nog nooit zo populair geweest als tegenwoordig. Steeds meer mensen willen verwend worden als in een hotel met vijf sterren en onderweg ook nog in verschillende havens aanleggen. Alles wordt op een presenteerblaadje aangereikt en tijdens zo'n reis is er geen gezeur met het in- en uitpakken van koffers. Omdat de belangstelling van de vakantiegangers voor een cruise zo groot is, worden de rederijen gedwongen grotere schepen in de vaart te brengen. Overal ter wereld zijn nu cruiseschepen in aanbouw en ze worden alleen maar groter en mooier.

Onlangs maakte de 'Voyager of the Seas' de eerste reis. Op dit schip is plaats voor 3800 passagiers en 1200 bemanningsleden. Dit is het grootste cruiseschip ter wereld, twee keer zo groot als de 'Queen Elisabeth II'.

In de Amerikaanse havenstad Miami gingen wij aan boord en voeren een weekje mee langs Haïti, Jamaica en Mexico.

Alles aan boord is groter dan groot

door Harry Muller

Op het terras van een Engelse pub drinken we een biertje en luisteren naar liedjes die door een man met een cowboyhoed en een gitaar gezongen worden. Het repertoire is uitgebreid en voor een ieder is er wel wat bij om gezellig mee te galmen. De deuren van het etablissement staan open en daar wordt door enkele paartjes zowaar een dansje gemaakt.
Parasols op het terras zijn er niet, want we zijn in de Royal Promenade (een winkelstraat met een lengte van twee voetbalvelden achter elkaar) aan boord van de Voyager. Mensen slenteren langs de winkels met veel glitterspul, souvenirs en mode-artikelen en het is alsof je in de overdekte passage in Den Haag bent. Boven de winkels zijn over drie verdiepingen verspreid de ramen van de hutten, waar vakantiegangers tijdelijk wonen, die wel een beetje houden van de drukte van een winkelstraat.

Dit is een wat vreemde wereld, waar we in terecht gekomen zijn. De drankjes moet je zelf betalen, maar bij een restaurant aan de overkant van de straat kun je dag en nacht gratis eten. Ook staan er aan de kant van de straat enkele soft ice machines, waaruit je zoveel ijsjes mag tappen als je maar wilt. En op een glazen brug over de straat staat een juffrouw steeds maar voor zich uit te kijken. Dat blijkt bij een nadere kennismaking een modepop te zijn.

Theater

'De Voyager of the Seas' voor de kust van Labadee.

De winkelstraat is zo groot dat je niet beseft aan boord van een schip te zijn. Iemand heeft bijvoorbeeld een auto in de straat geparkeerd. Alles heeft overigens zeer ruime afmetingen. Zo biedt het theater 'La Scala' plaats aan bijna 2000 bezoekers. Een pracht van een accommodatie, waar menige stad in ons land erg blij mee zou zijn. Er zijn ook drie restaurants met een open verbinding boven elkaar met in totaal 1919 zitplaatsen. Verspreid over het schip zijn nog meer eetgelegenheden, waar je kunt ontbijten of lunchen en omdat de meeste gasten aan boord uit Amerika komen, is er natuurlijk ook een hamburgertent. Om iedereen te eten te geven is een lange boodschappenlijst nodig. Daarop staan bijvoorbeeld 3000 kreeften, 230 kilo zalm, 8000 flessen wijn en 20.000 blikjes bier.

Snorkelen is heerlijk tussen
allerlei prachtige vissen.

Groot is ook het casino in Las Vegas-stijl met maar liefst 300 gokkasten. Wie er meer dan 500 dollars uit haalt, wordt op de foto gezet en komt in een soort eregalerij terecht. In de loop van de week groeit het rijtje winnaars behoorlijk, maar desondanks wordt op het schip hier het meest verdiend. Wie het nuttige met het aangename wil verenigen, kan terecht in het conferentiecentrum met plaats voor 1350 gasten. Daar worden regelmatig veilingen van schilderijen georganiseerd, waarbij je ook op werken van beroemde meesters als Picasso of Dali kunt bieden. Kolossale bedragen worden hier omgezet en het glas champagne dat de veilingmeester aanbiedt, kan er beslist wel van af.

IJsbaan

Spectaculair is de ijsbaan, waar een ieder z'n rondjes kan draaien en waar vooral de kinderen aan boord veel plezier van hebben. 's Avonds worden hier ijsshows opgevoerd van een verbluffende kwaliteit. Wat een wereld van verschil. Hier is een grote ijsvloer en enkele verdiepingen hoger liggen de mensen rond de zwembaden te zonnen onder een tropisch zonnetje.

De Royal Promenade, een winkelstraat zo groot dat je vergeet aan boord van een schip te zijn.

 

Je hoeft je op dit schip geen moment te vervelen. Hoewel er veel oudere mensen meevaren, wordt een cruisevakantie toch steeds meer voor iedereen aantrekkelijk gemaakt. Kinderen hebben een eigen avonturenparadijs tot hun beschikking en voor de wat oudere jeugd is er zelfs een disco. Tegen een van de schoorstenen heeft men een klimwand gemaakt met een hoogte van ongeveer acht meter. Als je op het hoogste punt bent, zit je bijna 60 meter boven zee. Nieuw is ook de skeelerbaan, waarbij strenge veiligheidseisen gelden. Zo is het dragen van een helm en allerlei beschermers voor de knieën, polsen en ellebogen verplicht, de minimum leeftijd is zes jaar en kinderen tot twaalf jaar moeten door een van de ouders vergezeld worden. Gebeurt er toch een ongelukje, dan is er een medisch centrum met een complete operatiekamer en voor de gasten op leeftijd ook een intensive care afdeling bij hartklachten.

Kapel

Wie het wat rustiger aan wil doen, kan in de bibliotheek terecht, een spelletje bingo doen, luisteren naar de muziek van talrijke bands of genieten van een drankje in een van de vele bars. Tot rust komt men ook in de Skylight Chapel, een kapel waar men in de haven van Miami ook kan trouwen.

De 'Voyager of the Seas' is met 142.000 ton het grootste cruiseschip ter wereld. Het werd gebouwd op een werf in Finland en is 347 meter lang, 47 meter breed en 60 meter hoog. Het schip telt veertien verdiepingen en er zijn 1557 hutten, waarvan 765 met een balkon. Met een rolstoel toegankelijk zijn achttien hutten.

Iedere week vertrekt het schip op zondagmiddag vanuit Miami voor een cruise langs Labadee in Haïti, Ocho Rios in Jamaica en Cozumel in Mexico. Labadee is een schiereiland dat door de cruisemaatschappij Royal Caribbean is gekocht. Er is een muur omheen gebouwd en er zijn hekken geplaatst, waardoor de bevolking van Haïti (een van de armste ontwikkelingslanden op deze aarde) hier geen toegang heeft. Wel heeft men een groot aantal mensen een vergunning gegeven om souvenirs te verkopen, met een bandje op te treden of rijden met een treintje de mensen van het schip rond. Omdat de Voyager hier niet kan aanleggen, wordt een ieder met veerschepen naar dit stukje paradijs met een diepblauwe zee, veel stranden en palmen en veel zon gebracht. Je kunt er heerlijk zwemmen, duiken of snorkelen en ook de lunch wordt hier geserveerd, die aan boord is voorbereid.

Watervallen

Vanuit de havenstad Ocho Rios op Jamaica worden tal van excursies georganiseerd. Beroemd zijn de watervallen waar je ook op kunt klimmen, maar rustiger is met een bootje over een tropische rivier te glijden of plantages met tropisch fruit of suikerriet te bezoeken. Men laat je zien hoe allerlei vruchten groeien, maar je kunt ze ook meteen proeven. Er zijn ook heel wat fraai aangelegde tuinen.

Het eiland Cozumel voor de kust van Mexico is net als Cancun een toeristische bestemming, waar niet alleen de cruiseschepen aanleggen. Je vindt hier heel wat hotels en er is zoveel te zien, dat een dag op het eiland eigenlijk niet genoeg is. Fraai zijn de natuurparken als Punta Sur, waar ook de wondere wereld onder water bekeken kan worden. Er is daar verder een museum en er zijn resten van een Maya-tempel. Dichtbij de haven is het park Chankanaab waar men een archeologische route heeft uitgezet en zo iets van het leven van de Maya's laat zien. Verder zijn koraalriffen en is daar een plek, waar je met dolfijnen kunt zwemmen.

Eigen foto's

Publicatiedatum = 8 januari 2000