Fit Vakanties

Deens toerisme in de lift door nieuwe brug

door HARRY MULLER

NYBORG - Een jaar geleden werd de brug over de Grote Belt in Denemarken (de grootste in Europa) voor het verkeer opengesteld. Daarvoor zorgden veerboten tussen de plaatsen Nyborg op het eiland Fünen en Korsör op het eiland Seeland voor de verbinding.

De schepen liggen nu werkeloos aan de kant en de kolossale parkeerplaatsen en spoorwegemplacementen zijn vrijwel opgeruimd. Opmerkelijk is, dat door de komst van de nieuwe brug het toerisme in deze streek met zeker 15 procent is toegenomen.

De nieuwe brug over de Grote Belt zorgt voor een stroom nieuwe toeristen.

De brug ziet er mooi uit. Een fraai stukje vakmanschap waaraan behalve de Denen ook Nederlanders, Portugezen, Italianen en Duitsers werkten. Een vaste brug met een lengte van 6611 meter leidt naar het piepkleine eiland Sprogö in het midden van de Grote Belt en vandaar bereik je over de hangbrug (8025 meter lang) de overkant. Aan tolgeld ben je met de auto voor zo'n enkele reis (inclusief alle inzittenden) 210 Deense Kronen kwijt en dat is ongeveer zestig gulden. Het is iets minder dan je vroeger voor een overtocht met de boot moest betalen.

5 Miljoen

Sinds de opening van de brug passeerden er al meer dan vijf miljoen voertuigen. Gemiddeld waren dat er tussen de 14.000 en 17.000 per dag. Net na de opening was de belangstelling het grootst, want op een warme zomerdag in juli vestigde men een record met 28.560 auto's. Verwacht wordt overigens, dat de bouwkosten pas over dertig tot veertig jaar helemaal betaald zullen zijn. Ook treinreizigers betalen een soort tol, want over de vaste brug zijn rails gelegd en onder de hangbrug boorde men een acht kilometer lange tunnel. Wie met de trein over de brug reist, moet vijftien gulden voor een enkele reis meer betalen.

Een rit met de auto over de brug (eigenlijk meteen ook de belangrijkste toeristische attractie van Denemarken) duurt ongeveer twintig minuten en onderweg mag er niet gestopt worden. Ook niet bij het eilandje Sprogö met een vuurtoren, het huis van de vuurtorenwachter en enkele panden die vroeger dienden om ongehuwde moeders op te vangen. Sprogö is nu een natuurreservaat en het is een wonderlijk gezicht hoe hier te midden van zoveel techniek rond de brug de meeuwen op hun nesten zitten te broeden. Verder is er op het eiland een vrij zeldzaam soort groene kikkers.

Ontdekt

Mooi is, dat plaatsjes als Nyborg en Korsör aan weerszijden van de brug die vroeger nauwelijks de belangstelling van de toeristen konden opwekken, nu ineens ontdekt worden. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Bij de veerboot moest je soms jakkeren om op tijd te komen en als het druk was, stond je urenlang op de parkeerplaats op je beurt te wachten. Dan had je geen behoefte om deze Deense steden te bezoeken.

Het vroegere station van Korsör staat nu leeg.
Men weet nog niet wat er met dit historische gebouw moet gebeuren.

Nu kunnen toeristen zelf bepalen, wanneer ze de Grote Belt zullen oversteken en verlaten de autosnelweg even om vanaf het land de brug te bewonderen. Dan ontdekken ze meteen, dat Nyborg een oude vestingstad is met ook een kasteel. Dat werd gedeeltelijk verwoest, toen onze admiraal De Ruyter eens met 28 schepen daar voor de kust verscheen en samen met de Deense troepen de Zweden toen binnen twee uur uit het fort jaagden. Eén stuk van het kasteel bleef bij die slag gelukkig overeind staan en daar heeft men nu een museum van gemaakt. Met decors die eerder in een film werden gebruikt, heeft men op de verdieping een stad uit vroeger tijden nagebouwd. Daar kunnen kinderen zien, hoe hun leeftijdsgenootjes in de Middeleeuwen leefden en speelden.

Twee eeuwen geleden brandde Nyborg bijna helemaal af en daarom zijn vrijwel alle historische gebouwen in het begin van de 19e eeuw uit de grond gestampt. In de haven van Nyborg ligt de veerboot 'Kong Frederik XI', genoemd naar de vader van de huidige Deense koningin Margarethe. Van het schip heeft men een veermuseum gemaakt en omdat er ook treinen vervoerd werden, staan er zelfs wagons op het spoordek.

Van deze veerboot in de haven van Nyborg heeft men
een veermuseum gemaakt.

Privé

Aan boord is een privésalon van de koninklijke familie, waar ook ministers en andere belangrijke functionarissen gebruik van mochten maken als zij met deze boot de Grote Belt overstaken. De salons voor de passagiers worden nu gebruikt als restaurant en men kan ze ook huren voor feesten. Dit schip kan nog steeds varen en was vorige maand te zien in de haven van Kopenhagen. Toen was ook de speciale treinwagon van het Deense hof aan boord. Als koningin Margarethe tijdens de zomermaanden in haar paleis in Aarhus woont, maakt zij regelmatig van deze wagon gebruik als zij verplichtingen heeft in de Deense hoofdstad.

Modellen van alle veerschepen zijn te zien in Korsör.

Een groot deel van het spoorweg- emplacement en de parkeerplaatsen in het havengebied van Nyborg is inmiddels afgebroken en is er een kale zandvlakte ontstaan. Die gaat men de komende jaren opvullen met appartementen en winkeltjes.

Nyborg ligt op het eiland Fünen en het is beslist de moeite waard om hier wat langer te blijven. Het is er nog niet druk en soms kom je in het binnenland een hele tijd geen auto tegen. Prachtig is het glooiende landschap met witte boerderijen, die scherp afsteken tegen de groene weilanden en akkers er omheen. Veel jonge boeren uit ons land hebben hier een bedrijf gekocht. Langs de kust in het zuiden liggen Faaborg en Svendborg. Beide plaatsen zijn thuishavens voor veel historische schepen waarmee tochten kunnen worden gemaakt.

Camping

Ook in Korsör aan de andere kant van de brug heeft men meer ruimte gekregen. Daar is men van plan om onder meer een grote camping aan te leggen. Er komt een kolossaal strand bij. Het zand ervoor komt uit de spoorwegtunnel. Vanuit de tent of caravan heeft men straks een pracht van een uitzicht over de nieuwe brug.

Veel gebouwen rond de haven zijn inmiddels afgebroken, maar het historische stationsgebouw met een toren dat in het begin van deze eeuw gebouwd werd, staat er nog. Er is nog geen nieuwe bestemming voor gevonden. Voorlopig staat het leeg, maar je zou er een pracht van een hotel van kunnen maken.

De huisjes in de Deense dorpen zijn kleurrijk en vaak zo klein, dat je gemakkelijk een hand in de dakgoot kunt leggen.

Bij de plaatselijke VVV is men heel blij met de brug, want vorig jaar zag men het aantal toeristen met 15 procent stijgen. Velen kenden Korsor alleen maar van het veerboot-kaartje. Toch is een wandeling langs de kleurige huisjes die aan de buitenkant roodbruin, geel, rood, blauw, roze of groen geschilderd zijn, heel interessant. Soms zijn ze zo klein, dat je bijna je hand in de dakgoot kunt leggen.

Storm

Heel beroemd is het huis Kongegaarden, dat in 1761 gebouwd werd. Daar logeerden vroeger belangrijke personen, die door een flinke storm niet meteen de overtocht over de Grote Belt konden maken. Nu wordt het huis gebruikt als museum en ook worden er concerten gegeven.

Onze admiraal De Ruyter joeg eens binnen twee uur de Zweden uit dit kasteel in Nyborg.

Een museum over de geschiedenis van Korsör is ingericht in het plaatselijke kasteel. Daar zijn veel modellen van schepen te zien, waarmee men vroeger de veerdienst onderhield. Aanvankelijk gebruikte men zeilschepen, later kwamen de stoomraderboten en volgt men verder de geschiedenis tot nu toe. Men laat ook een deftige salon zien uit 1886, waarbij de tafel voor het diner gedekt is met prachtig zilver en porselein. Op oude foto's zien we, hoe T-Fordjes in de dertiger jaren bij de veerdienst vervoerd werden. In 1947 was er zoveel ijs, dat ijsbrekers ingezet moesten worden.

Het Musholm Bugt Feriecenter met allemaal aangepaste bungalows voor gehandicapten is uniek.

Korsör is net als Den Helder een marinebasis en ernaast is een jachthaven. Uniek is het Musholm Bugt Feriecenter even buiten de stad aan de kust. Daar is een bungalowpark gebouwd, dat helemaal is aangepast voor gehandicapten. Deuren kunnen vanuit de rolstoel geopend worden, aanrecht en de kastjes erboven zijn in hoogte te verstellen, er zijn speciale bedden en bijvoorbeeld ook een transportsysteem om iemand in bed te leggen.

Rolstoelen

Het strand is voor rolstoelen toegankelijk en ook komen in het haventje zeilschepen te liggen, die voor rolstoelers toegankelijk zijn. Het vakantiecentrum is bedoeld voor gezinnen. Voor de kleinste gasten zijn er kinderspeelplaatsen.

INLICHTINGEN: Deens Verkeersbureau, Postbus 266, 2300 AG Leiden, telefoon 0900-2025280, email: www.dt.dk

Foto's: Harry Muller

Publicatiedatum = 8 mei 1999