Binnenbaaien Curaçao geven visgeheim prijs

door Theo Jongedijk

WILLEMSTAD - Een min of meer toevallige ontdekking is er de oorzaak van dat sinds kort niet alleen zon- en zeezoekers naar Curaçao afreizen, maar ook steeds meer sportvissers.

Er waren altijd al veel redenen om een vakantiereis naar het Antilliaanse eiland te ondernemen. De gebruikelijke baggage voor een verblijf op Curacao, zoals zwemkleding, zonnebrand en eventueel duikspullen, kan zondermeer worden uitgebreid met een hengeluitrusting. In de binnenbaaien van het eiland krioelt het namelijk van de vis.

De Nederlandse sportvissers Rudy van Duynhoven en Rene (met streepje) Flohil legden het jongste geheim van Curaçao bloot. Als medewerkers van het blad Beet waren ze wel aan hun stand verplicht om tijdens een vakantie op Curacao een hengeltje uit te gooien. Het resultaat overtrof hun stoutse verwachtingen.

Ze vertellen: "Sportvissers geven vermogens uit om waar ook ter wereld tenminste een keer in hun leven een tarpon te vangen. Niet voor niets geldt die vis als een van de grootste uitdagingen op het gebied van de sportvisserij. Het dier weet met zijn kracht, snelheid en wilde sprongen immers maar al te vaak aan zijn belager te ontkomen. Wint de sportvisser het geveacht dan zal de vis uit respect worden teruggezet, echter wel nadat het 'levende bewijs' op de gevoelige plaat is vastgelegd."

René Flohil met een prima vangst.

Tijdens een visexcursie smaakten beide sportvissers niet alleen het genoegen een aantal tarpons aan de haak te slaan, maar ook wisten ze meerdere snooks te verschalken. Deze vis dient niet te worden verward met onze vertrouwde snoek. Net als de tarpon heeft de snook een ongekend temperament, wat de prestatie van een vangst alleen maar benadrukt. De grootste tot op heden op Curaçao gewogen tarpon deed de weegschaal naar 82 kilo doorslaan.

De twee Nederlandse sportvissers zijn misschien nog wel het meest verbaasd dat 'het geheim van Curaçao' zo lang onontdekt is gebleven. Ze spraken zelfs met Nederlandse sportvissers, die voor kortere of langere tijd op de Antillen hadden gewoond, maar die het bestaan van de rijke visgronden in de binnenbaaien gewoon niet voor mogelijk hadden gehouden.

De 'nieuwe' toeristische attractie wordt op het eiland met voortvarendheid ontwikkeld. Sportvissers kunnen in de vroege ochtend, de late middag of aan het begin van de avond een vier meter lange Boston Whaler huren, om onder begeleiding van een gids, slepend of voor anker te gaan vissen. Als aasvissen worden harders, pinvissen en masbango's gebruikt. Behalve de twee eerder genoemde soorten kunnen ook barracuda's, horse-eye jacks en ladyfishs aan de haak worden geslagen.

Voor informatie: Curaçao Tourist Bureau, Vasteland 82 - 84, 3011 BP Rotterdam 010-4142639/4142355.

Publicatiedatum = 11 april 1998