Het geheime Rif St. Marie

door Coo Dijkman

CURAÇAO - De Dutch Caribbean, zoals Curaçao zich in de vakantiefolders graag wil afficheren naar de Nederlandse toerist, heeft er een attractie bij met een duidelijke Dutch Connection. Het is het duikresort Habitat Curaçao dat evenals de andere duikcentra op het Caribische eiland aan de zuidkust ligt. Het uitzonderlijke evenwel is niet zozeer dat het resort het enige PADI vijfsterren opleidingscentrum op Curaçao is, maar dat het in het schitterende natuurgebied Rif St. Marie is gesitueerd. Geëxploiteerd door Maduro, vormt de duikschool onderdeel van Coral Estate van Van Rootselaar Projects uit Scherpenzeel, waarmee de Nederlandse link is verklaard.

  • De Caribische Zee omzoomt het fraaie natuurgebied Rif St. Marie, waar woningen in de natuur zijn 'weggewerkt'.

Projectontwikkelaar Jan van Rootselaar, die zelf hoog gevoetbald heeft bij de zaterdagamateurs en later sponsor werd in de autosport, laat zijn sportieve hart spreken als hij zegt dat "deze plek voor duiken verschrikkelijk mooi is." Vorig jaar oktober werd het duikcentrum met 56 junior-suites, winkeltjes, zwembad en restaurant feestelijk geopend en intussen draait Habitat op volle toeren. De meeste gasten van het eerste uur kwamen uit de Verenigde Staten, maar Maduro Travel, Indigo Tours, Hotelplan en Holland International hebben deze vakantiebestemming intussen in hun reisgidsen opgenomen.

Bevlogen vertelt Van Rootselaar over dat onderwaterparadijs: "Er zijn zoveel verschillende vissen en koraalriffen te zien, het is een verborgen geheim. Maduro dat ook op Bonaire zit, zocht al jarenlang een goede locatie. Toen we met dit project begonnen, waren ze er als de kippen bij. Bonaire staat officieel bekend als één van de drie mooiste duiklokaties ter wereld, maar de mensen van Maduro menen dat onze plek op Curaçao meer bijzonder is."

Net zo bijzonder is de wijze waarop Van Rootselaar zijn project heeft geïntegreerd in het 400 hectare grote natuurgebied, dat in 1993 werd aangekocht van een rijke Antilliaan. Rif St. Marie ligt richting het plaatsje St. Willibrordus, ten westen van hoofdstad Willemstad en op 30 minuten rijden van luchthaven Hato. Het gebied is een bijzonder leefmilieu voor planten en bloemen, struiken en bomen, waarin bijzondere diersoorten hun habitat hebben. Vermaard is het Rif om de honderden flamingo's die er het binnenmeer komen opzoeken. Die vogel is dan ook terug te vinden in het logo van Coral Estate Rif St. Marie, waar de Nederlandse investeerder binnen tien jaar een compleet dorp laat verrijzen.

  • Het duikresort Habitat Curaçao draait intussen op volle toeren. De suites kijken uit op de Caribische Zee.

Als natuurliefhebber hou je dan je hart vast. Het oostelijk gedeelte van het eiland is al helemaal volgebouwd en bijvoorbeeld aan het Spaanse Water kijken de bewoners bij wijze van spreken bij elkaar op tafel. Een rit naar de Westpunt en het nationale Christoffelpark is dan ook een verademing voor wie van rust en groen houdt. De Gelderlander belooft dat hij die twee elementen in stand houdt. "De hele aanpak is namelijk on-Curaçaos. Normaal wordt hier met een plan alles kaal geschoven, maar wij gaan anders met de natuur om", aldus Van Rootselaar, die kritisch is op mensen die zich projectontwikkelaar noemen en alleen maar kopen en verkopen. "Wij doen meer. Niet alleen werken we de woningen weg in de natuur, zodat je geen voor- of achterburen ziet, maar doen ook veel aan de infrastructuur. Ik kan hier al mijn creativiteit kwijt."

Op Curaçao is men in de loop der jaren wat afwachtend geworden, want de Antilliaan is er aan gewend geraakt dat grote plannen vaak op niets uitlopen. Maar nu hebben politici die Coral Estate bezochten, enigszins wezenloos om zich heen gekeken en zich afgevraagd: Wat gebeurt hier allemaal? Van Rootselaar is er trots op, want "ze merken dat ons plan serieus is.

Zien dat we nu de beste weg op Curaçao naar zee hebben aangelegd, dat er voor 1,6 miljoen gulden in een waterzuiverings-installatie is geïnvesteerd en dat we dit unieke natuurgebied niet ruïneren. Een aantal kavels aan zee wordt ook opgeofferd om vogels die niet over bebouwing willen vliegen toch naar zee te laten vliegen. De mensen die er vakantie komen vieren of er permanent wonen, moeten dat goede gevoel ook behouden dat ze in een natuurgebied zitten."

BN'er Jan des Bouvrie is intussen ook bij het project betrokken geraakt, nadat hij Van Rootselaar op Curaçao had ontmoet. Laaiend enthousiast over het idee en ligging van Coral Estate besloot de binnenhuisarchitect ook eens zijn visie op de buitenkant van een woning te geven. Zijn vijf verschillende ontwerpen sluiten aan bij het kleurenpatroon op het eiland en zijn van binnen uit bekeken met de gedachte dat het zonnige leven aan de Caribische Zee zich buiten afspeelt. En niet geheel ten onrechte, want zeggen de Curaçaoënaars niet: hoe kunnen we leven zonder de heerlijke zon?

Publicatiedatum = 31 mei 1997