Jaarmarkt in Chinese stad toont
'antiek' en 'kunst'

GUANGZHOU - In het voor- en het najaar is het in de Chinese miljoenenstad Guangzhou weer tijd voor de internationale jaarmarkt. Bijna alles wat in China wordt gemaakt en maar een beetje verkoopbaar is, wordt er van 15 tot 30 april en van 15 tot 30 oktober tentoongesteld.

Zakenlieden uit de hele wereld komen massaal op dit goedkoopteparadijs af. Ze worden ondergebracht in enorme hotels van dikwijls meer dan 30 verdiepingen hoog. Soms is zo'n etage tot meerdere eer en glorie van ons land versierd met metershoge posters van de Keukenhof in Lisse.

Tuincentra vanuit de hele wereld kopen hun materiaal, zoals deze fantasiebeelden, in China. (eigen foto)

Wie een paar dagen in de stad rondloopt valt van de ene verbazing in de andere. Zo wemelt het er van de brommertjesen is de dagelijkse warenmarkt een attractie. Maar met name de jaarmarkt maakt een bezoek aan Guanzhou extra de moeite waard (toegang f 25,- en twee pasfoto's meenemen).

De bezoekers kunnen het beste de autobanden, het huis-, tuin- en keukengereedschap, het vuurwerk en het textiel links laten liggen, want dat Chinese spul valt in tal van warenhuizen in ons land ook te bewonderen. Ze kunnen zich beter direct gaan verbazen over het overweldigende aanbod Chinese 'kunst' en 'antiek'.

Over smaak valt daarbij niet te twisten, want met Chinezen is het door de taalbarrière moeilijk praten. Maar de metershoge gevallen (anders kun je het niet noemen) schreeuwen als-het-ware om de aandacht.

Stuk voor stuk zijn het kunstig gemaakte objecten, waaraan zeer veel tijd is besteed. Indrukwekkend is onder meer een manshoge, vaardig gesneden tempel met allerlei tierelantijnen er omheen. In de tempel brandt zelfs een lichtje. Japanners zouden er gek op zijn.

Bruidskasten

Ook traditionele Chinese bruidskasten trekken de aandacht. Ze lijken tientallen jaren geleden te zijn gemaakt. In ons land waren ze een paar jaar terug razend populair. Er moest hier soms wel meer dan 4000 gulden voor zo'n kast worden neergeteld. Op de beurs kostte de mooiste kast nog geen 80 dollar. Maar antiek is het niet.

In reisgidsen wordt daarvoor gewaarschuwd. Wat er in China aan antiek was is al jaren geleden het land uit gesmokkeld en wat er nog over was is in de jaren zestig tijdens de culturele revolutie als decadent spul op de brandstapel terechtgekomen.

Zo goed als alles wat nu aan 'antiek' in China wordt verkocht is onlangs in één van de vele fabrieken in het land gemaakt. Twee keer per jaar sturen deze fabrikanten hun producten op naar de beurs. Wie daar een kijkje neemt weet wat in de rest van het land aan 'antiek' te koop is... Inlichtingen China Southern Airlines, telefoon: 020-4123120.

Publicatiedatum = 13 maart 1999