&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Meer wintersport naar Canada

door Nico van der Zwet Slotenmaker

Vancouver - Ook wintersporters zijn steeds meer grensverleggend bezig. Nu in Europa vrijwel alle hellingen zijn afgegleden is het niet meer zo vreemd de oceaan over te steken en de lange latten in Noord-Amerika onder te binden. In Whistler, het meest prestigieuze sneeuwparadijs van Canada, werden vorig (ski)seizoen 942.000 overnachtingen geregistreerd en in 12,8% van de gevallen betrof het Europeanen. Een op de acht bezoekers kwam dus van de oude wereld en in de nieuwe is men er absoluut van overtuigd dat dit slechts het begin is. Monica Leeck kan het weten. Zij is de marketing manager van het Whistler Resort waar het de Europese gasten betreft en in spreek haar in Vancouver waar ze kantoor houdt om de bezoekers van overzee op te vangen en naar het twee uur verder rijden liggende Whistler te dirigeren.

Omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan vraag ik haar ook nog even uit te snuffelen hoeveel Nederlanders in dit mondaine oord neerstreken en ze komt tot een kleine 3000 vaderlandse nachten. Aangenomen dat iedereen een weekje blijft logeren maakt dat ongeveer 500 polderlandbewoners. Echt veel is het niet, maar Monica weet ad rem te antwoorden dat het bijna een verdubbeling is vergeleken met de winter van 97/98. En dan kan het hard gaan natuurlijk.

Topper

Doorkijkje naar Whistler in de sneeuw

Nu is Whistler, dat zonder de geringste twijfel voor de tiende achtereenvolgende keer zal worden uitgeroepen tot de beste wintersportstek van Noord-Amerika, de absolute top. Toch zijn er door Europese bezoekers enige minpuntjes opgesomd. In de eerste plaats zijn de zogenaamde 'bowls' (diepe dalen of kloven) lang niet altijd open en daarnaast zouden de liften te vroeg op slot gaan. Monica Leeck weet dat uiteraard ook. "Maar het heeft allemaal te maken met de veiligheid. Als het echt veel heeft gesneeuwd zijn de bowls voor de minder geoefende skiër gevaarlijk en dat wij vroeg sluiten komt omdat onze instructeurs de opdracht hebben om nog in het volle daglicht alle afdalingen te controleren, omdat er altijd iemand geblesseerd achtergebleven kan zijn. Dat kan vooral in bosrijke gebieden gebeuren."

Ze doet het voorkomen of er achter iedere boom wordt gekeken en misschien is dat ook wel zo, want wie in dit werelddeel ergens verantwoordelijk voor wordt gesteld kan ineens bankroet gaan.

Maar er zijn ook veel positieve punten. Het sneeuwseizoen duurt in Canada beduidend langer dan bij ons en dit jaar kon men tot eind juni doorgaan. Meestal sneeuwt het in de skigebieden iedere nacht en krijg je nooit te maken met de vastgestampte ijspannenkoeken waar we in de Alpen zo voorzichtig mee moeten omspringen. Want daar sneeuwt het wel eens weken niet.

Dat er ook in Canada steeds meer vraag is naar appartementen en hotelkamers minder in trek zijn ziet Monica Leeck niet als een negatieve ontwikkeling. "De mensen kunnen het dan net zo duur maken als ze zelf willen. Bovendien, ze gaan toch wel uit eten. Dat bewijzen de cijfers."

Als ik haar vertel dat er in Europa wintersporters zijn die zelfs hun eigen aardappelen mee op vakantie nemen, kijkt ze me aan of ze water ziet branden. "Dat zou men hier nooit doen. Mensen die een appartement huren kunnen op hun computer ons boodschappenlijstje invullen en als ze dan aankomen staat alles klaar."

Blackcomp was vroeger een apart skigebied. Nu is het samengevoegd met Whistler.

Overigens heeft deze gang van zaken ook te maken met het feit dat Amerikanen korter in de sneeuw vertoeven. Twee weken op wintersport gaan is iets dat men nauwelijks doet. Een weekeinde met nog een paar dagen erbij, dat is het wel. Meer tijd is er doorgaans ook niet. Als een Amerikaan hoort hoeveel vrije tijd de gemiddelde Nederlander per jaar krijgt toegemeten, staart hij je vol ongeloof aan. Als hij drie weken beschikbaar heeft mag hij zeker niet mopperen. En die ga je dan niet helemaal in de sneeuw steken. Er zijn nog andere dingen. Die zijn er in de sneeuw trouwens ook, want het aantal restaurants, dancings, nachtclubs en andere aanverwante zaken groeit in Canada spectaculair. En de komst van de buitenlandse bezoeker heeft daar zeer duidelijk mee te maken. Andere klanten, andere wensen en laat het maar aan Noord-Amerikanen over om daar onmiddellijk op in te spelen.

Standsrondritten

Het nieuwe hotel in Whistler heet niet voor niets 'Het Kasteel'.

Zo heeft men bijvoorbeeld in Vancouver begrepen dat de bezoeker van ver de ski's wel eens een dagje met rust wil laten om de stad in te gaan. Stadsrondritten zijn er nu dus ook in de winter en andere uitstapjes waar vroeger in dit jaargetijde niet naar werd getaald staan ook op het programma. Afgelopen winter moesten toch een paar van die tochtjes worden afgelast. Wegens... sneeuwoverlast. Normaal gesproken laat de echte winter Vancouver met rust, maar op 23 januari viel er precies 23 centimeter sneeuw en in het verkeer ontstond een complete chaos. Waar de witte wade elders met gejuich werd begroet wist Vancouver zich geen raad. Men heeft het er in de stad nog over, al scoort de regeringsmededeling dat er vanaf 1 januari in geen enkele horeca-gelegenheid meer mag worden gerookt inmiddels al een ietsje hoger.

Whistler is ook in de zomer vakantieoord. Dan komen er zelfs nog meer bezoekers dan in de winter.

Vlak bij Vancouver zijn er trouwens ook skimogelijkheden en het bekende verhaal is en blijft dan ook dat je vanaf de hellingen op de latten kan zwaaien naar je vrienden die beneden in de zonnige baai zeilen. Het is het bewijs dat je in sommige delen van Canada alle kanten op kunt.

Dat zullen de reisorganisaties u ook vertellen. En er direct een prijskaartje aan hangen natuurlijk. Om hun aanbiedingen te verdedigen wordt vaak geroepen dat je wat de centen betreft net zo goed naar Noord-Amerika kunt vliegen voor je wintersportvakantie. Daar vallen heel wat vraagtekens bij te plaatsen. De goedkoopste aanbiedingen van een week inclusief vliegen en hotel buiten het seizoen liggen tussen de ƒ1.300,- en ƒ1.500,- per persoon bij een tweepersoonskamer. Als u twee kinderen meeneemt moet u dat dus verdubbelen en bedenken dat daar alles nog bijkomt. Een skipas noteert gemiddeld zo'n ƒ65,- per dag en het huren van ski's met schoenen en stokken kost voor zes dagen ongeveer ƒ100,-. Dat maaltijden in Canada goedkoper zouden zijn wil ik wel onderschrijven, al kan je overal wel een paar boterhammen voor weinig krijgen. Als je op de dure toer gaat maakt het niet uit waar je aanschuift. De prijzen van de wat pittiger drankjes zullen elkaar niet veel ontlopen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon rustig wandelen en in het zonnetje iets drinken.

Een ander argument om skiërs in het vliegtuig te krijgen is dat tien uur vliegen aanzienlijk ontspannender is dan een hele dag in de auto en in de file. Dat zou dan vooral zo zijn als de zilveren vogel van Amsterdam direct naar Vancouver of Calgary zou vliegen. Vaak is er echter een tussenlanding of dient er overgestapt te worden. Verder moet bij aankomst in Canada nog een aanzienlijke afstand overbrugd worden. Informeer trouwens of u dat transport zelf moet betalen of dat het in de reissom is inbegrepen.

Bedenk tevens dat de tarieven in het hoogseizoen in Canada nog veel duidelijker verschillen dan in ons werelddeel. Dat kan wel ƒ400,- tot ƒ500,- per persoon schelen.

Vooral wat het liftgebeuren betreft heeft Canada een voorsprong op veel Europese skigebieden. Wachten is er bijna niet bij en op sommige plaatsen krijg je zelfs geld terug als je meer dan tien minuten hebt moeten staan.

En als u dit lijstje eens heeft opgeteld moet u het maar vergelijken met het geld dat u de laatste keer in Oostenrijk of Zwitserland heeft uitgegeven. Als u in Europa gewend bent iedere middag champagne te nuttigen moet u niet aannemen het in Canada op gesmolten sneeuw te kunnen stellen. Alle vergelijkingen gaan mank, maar dan bent u al kreupel voordat u de eerste keer afdaalt.

REISWIJZER:

Alle grote reisorganisaties hebben wintersportreizen naar Canada in de aanbieding. Inlichtingen ook te krijgen bij Canadian Tourism Commission, Postbus 30820, 2500 GV Den Haag, fax: 070-3111682. E-mail naar: infocanadatourism.nl. Of bel de Canada reisinfo-lijn: 070-3111675. Daar kunt u een folder aanvragen waarin de verschillende aanbiedingen van de reisorganisaties met elkaar worden vergeleken.

Publicatiedatum = 6 november 1999

vlag Cananda vlag