&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Avontuurlijke activiteiten in een schitterende omgeving

door Ron Peereboom Voller

COCHRANE (ALBERTA) - Binnen een jaar tijd wist de Hollandse ondernemer Jan Klijn met zijn ranch in het Canadese Alberta al een toeristische prijs in de wacht te slepen: de Eager Beaver Award. De combinatie van een in bedrijf zijnde vee-ranch en toeristische bestemming sloeg dermate aan, dat de toeristenindustrie aldaar Klijn onmiddellijk beloonde met deze prijs die is bedoeld voor degene die op meest innovatieve manier het toerisme naar Canada bevordert. Bezoekers kunnen op de enorme boerderij (de ranch heeft een oppervlakte van 2000 hectare) aan allerlei avontuurlijke activiteiten (raften, paardrij-trails) meedoen of ongestoord genieten van de overweldigende natuur. Onze meest avontuurlijke Reiskrant-medewerker liet zich door Klijn graag in de boot nemen...

"Het water is maar zo koud", grijnst gids en stuurman Glenn, terwijl hij tussen duim en wijsvinger de maat van wel iets heel kleins aangeeft. Als ik me even later op m'n rug en met de benen vooruit, commandeert Glenn in het water stort, op de stroomversnelling afraas en m'n heerlijk droge wetsuit het ijs- en ijskoude water gulzig via m'n nek opslurpt, begrijp ik onmiddellijk wat hij bedoelde. Dat hoef ik niet eens te controleren...

Het blijkt het hoogtepunt en tevens het einde van onze raft-tocht te zijn op de Kananaskis-rivier in de Canadese provincie Alberta. De stroomversnellingen die we in het uur daarvoor met de boot namen en door onze stuurman werden betiteld met angstaanjagende namen als 'Widowmaker' en 'Tongue of death', bleken lachertjes te zijn. Was het bij het eerste verval nog doodstil, alle volgende rapids werden, soms hikkend van de slappe lach, moeiteloos afgewerkt.

Wildwater varen

Maar ach, als onderdeel van ons verblijf op de Bar-C Canadian Adventure Resort in het bij Calgary gelegen gehucht Cochrane en voor de meesten van ons als introductie van het wildwater-varen, wilde de Nederlandse gastheer en eigenaar Jan Klijn ons nu ook weer niet direct al te veel avontuur bezorgen. Vakantie is tenslotte plezier, is zijn filosofie. Dus werd dat op deze klasse drie-rivier (bij het raften is de hoogste moeilijkheidsgraad zes) veelvuldig gehaald uit elkaars rubberboot zo hard mogelijk rammen en dan de andere ploeg met de peddels drijfnat spatten...

De Bar-C Ranch ligt in de schitterende Foothills van de imposante Rocky Mountains. Klijn kocht het bedrijf in '94. Toen kon het op primitieve wijze al gasten ontvangen, maar de voormalige supermarkt-keteneigenaar heeft de Bar-C naast de veehouderij dat het al was, inmiddels uitgebouwd tot een volwaardige dude-ranch, zo'n plek waar heuse stadsmensen een kijkje op het platteland kunnen nemen.

"Ik kwam hier al regelmatig", vertelt Klijn (48), als we op cowboy-dag na een plezierig paardrij-tochtje bij de Waiporous-creek zijn beland en zijn voorman op een kampvuur eland en bonen klaarmaakt. "Ik wilde hier grond kopen. De vorige eigenaar van de Bar-C was allerlei stukken aan het verkopen en voor ik het wist had ik het hele bedrijf gekocht."

Vergis u niet, Canada het grootste land ter wereld heeft zo onnoemelijk veel ruimte dat Klijn's ranch alleen al twintig vierkante kilometer groot is. Gevoegd bij de 160 vierkante kilometer (weide)grond die hij in de bergen heeft aangeschaft, betekent het dat deze moderne grootgrondbezitter baas is over een gebied zo groot als de provincie Utrecht. "Ja, een half procent van Nederland", zegt hij niet zonder trots.

Kano-trips

In dat gebied kan naar hartelust worden gereden; te paard, op de fiets, per auto. Er zijn kano-trips, rafting, zelfs een helikoptertocht over het complete Bar-C-gebied behoort tot de mogelijkheden in het totaalpakket dat de 48-jarige ondernemer vooral de Europese vakantieganger wil bieden. "Deze natuur, de uitgestrektheid, het buitenleven, cowboy's, wij kennen dat niet", weet hij. "Ik wil dat mensen hier, naar keuze, een actieve vakantie kunnen meemaken. Dat zit in het pakket inbegrepen, maar je hoeft natuurlijk niet met alles mee te doen."

Bij het ranch-huis, dat dienst doet als kantoor en winkel, ligt het (uitstekende) restaurant, de stallen en een teepee-dorp. Niet ver daarvandaan liggen de cabins, houten blokhutten die per twee geschakeld midden in een naaldbomenbos liggen. Een kleine huiskamer met open haard, een simpele slaapkamer en een veranda is wat het biedt. Meer heb je ook niet nodig en tenslotte moet het nog enigszins op avontuur lijken. Dat krijg je vooral 's avonds als je achter je toiletloze blokhut (vlak na ons bezoek werden er badkamers in de cabins ingebouwd) in het pikdonkere bos een plasje doet en elk kraakje, piepje of zuchtje Grizzly-rillingen over je rug doet lopen.

Dat ze er zijn is te zien in het door een enorme opgezette zwarte beer gedomineerde Bar-C-restaurant Bear Inn. Door voorman Brian Stonham een jaar daarvoor persoonlijk geschoten. "Van alles zit hier: herten, elanden, prairiewolven, poema's, bevers, zelfs adelaars", legt hij uit, als we, in volledige cowboy-outfit getooid, te paard een paar uur durende adembenemend mooie tocht maken naar de zomergronden in de bergen waar de veestapel op dat moment verblijft. "Maar de beren vormen het grootste probleem", legt hij uit. "Kampeerders wisten me vorig jaar te vertellen dat ze een Grizzly een van onze koeien zagen slachten en onze buurman heeft dit jaar al vijf koeien verloren aan die hongerige joekels."

Eindelijk bereiken we, na een schitterende rit door bergen, bossen en rivieren Brian's zomerkamp. Op onnavolgbare wijze dreef de 44-jarige voorman z'n paard op het onvindbare tentje midden in het dichte bos af. Loom van de rit, de maaltijd en het verwarmende zonlicht soezen we met het hoofd op de zadels weg. Weer bespringt dat huiverige gevoel je van te worden gadegeslagen door talloze dierenogen... Ook nu weer kraakt en zucht het bos, maar gelukkig blijken het deze keer boven onze hoofden ravottende eekhoorntjes te zijn.

Avonduren

Ook de avonduren zijn gevuld met allerlei activiteiten. Country-dansen, lasso-werpen, schieten met luchtdruk-colts, of genieten van een pow wow in het op de ranch gelegen tee-pee-dorp (waar je overigens als je wilt ook in kunt overnachten). Zo'n indianendans wordt uitgevoerd door Stoney's, van wie het oneindig grote reservaat grenst aan het gebied van de Bar-C Ranch. Overigens hoef je met de Stoney-indianen hun naam ontlenen ze aan de periode dat ze, voordat de blanke Canadees ze het land ontnam, leefden als holenmensen uit het stenen tijdperk geen medelijden te hebben. De olie die uit hun reservaat komt, levert de stam van 2000 man 45 miljoen dollar per jaar op!

Genoeg western-sfeer dus, daar op en om de Bar-C Ranch. Zo wil Klijn het ook graag houden. "Ik wil nog een saloon bouwen, er moeten nog wat blokhutten bijkomen, maar het moet geen massagebeuren worden. Een familiegevoel, dat willen we blijven uitstralen." Iets dat ze tijdens ons bezoek op de Bar-C perfect is gelukt...

Een verblijf van twee weken op de Bar-C inclusief allerlei activiteiten als paardrijden, fietsen, toeristische uitstapjes, kanovaren, raften, enz. kost in het hoogseizoen, inclusief vlucht, zo'n vierduizend gulden. Boeken kan o.a. bij Hotelplan, Wereld Contact Reizen en Interair Go Canada. Voor verdere info: Vrijbuiter Reizen, 0162 - 319499.

Publicatiedatum = 04-01-1997

vlag Cananda vlag