&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
CANADA
SKIËN IN DE RUIMTE
De echte waaghalzen kunnen hun hart ophalen
op de afdalingen van de Rockie Mountains.

Door TJERK DE VRIES

ALBERTA - Geen idee eigenlijk of engelen wel eens op wintersport gaan. Maar mochten ze ooit de lange latten onderbinden, dan doen ze dat vast en zeker in Canada.

Hemelse heuvels en beeldschone bergen vormen hier het sprookjesachtige toneel voor een ideale wintersportvakantie. De miljoenen naaldbomen die het land bewonen, wijken slechts hier en daar nederig uiteen om plaats te maken voor prachtige pistes op de Rockie Mountains.

Het is het andere wintersporten, in Canada. Luxer dan we hier in Europa zijn gewend, rustiger ook dan in de bekendere ski-oorden. Het après-skiën is een fenomeen in de kinderschoenen en gaat er dan ook nog zeer beschaafd aan toe. De accommodaties zijn meestal ruim en dikwijls voorzien van open haard en hot-pool.

De uitgestrekte natuurgebieden in het op één na grootste land van de wereld zijn er niet om te feesten, maar vooral om het ultieme skiën te ontdekken.

Ruimte heeft Canada genoeg en de pistes
zijn daarom vaak heerlijk rustig.

Waar daal je nog vrijwel in je eentje af over een afdaling van vijf kilometer, slechts bekeken door met dikke pakken sneeuwpoeder versierde kerstbomen? En waar sta je zelden in een rij voor de lift en word je door charmante dames in je stoeltje geholpen?

In Noord-Amerika. Canada is de naam.

De negen uur durende vlucht met Canadian Airlines naar Calgary is nog maar net achter de rug, of een oude Canadese luchthavenmedewerker komt op de gele See Buy Fly-tasjes van ons af. ,,Hé, you are from Sjiphol," zegt hij trots grijnzend. Hij blijkt een Nederlander te zijn die al veertig jaar in de Canadese provincie Alberta woont. Hij legt uit dat we wel meer landgenoten zullen ontmoeten die als boer of ondernemer succesvol hun heil in dit gedeelte van Noord-Amerika hebben gezocht. Of we wel van de Canadese vrouwen afblijven, bijt hij ons tenslotte toe.

Dat is fraai. De Canadezen hebben vijfenvijftig jaar geleden ons hele land bevrijd en daarna de helft bevreeën, maar wij moeten van hun vrouwen afblijven.

Dat blijkt echter niet zo'n moeilijke opgave.

En ineens is het weer een uurtje vroeger!

 

Tijdens de anderhalf uur durende rit naar onze eerste bestemming, Banff, wordt duidelijk dat de dames hier erg houden van het bezoeken van de ontelbare eethuizen. Werkelijk om de twintig meter kun je hier ribs eten tot je erbij neervalt of een hamburger halen in één van de vele McDonalds-klonen. Nee, honger wordt hier bepaald niet geleden.

Fenomeen

We rijden ineens door Calgary, bekend van de Olympische Spelen en nog altijd een bedevaartsoord voor jaarlijks honderden Engelsen die er een foto komen bekijken van Eddy the Eagle. Dit fenomeen verwierf naam en faam door in Calgary op geheel eigen wijze deel te nemen aan het schansspringen en vanaf de schans vrijwel linea recta naar beneden te duiken.

Calgary laten we echter snel achter ons en we rijden in ruim een uur naar Banff.

Wintersportplaats Banff blijkt verrassend leuk te zijn. Een klein stadje met gezellige restaurants, luxe winkels en, naar wat later zou blijken, een goed verzorgd nachtleven. Het is een soort epicentrum van de diverse mooie ski-gebieden in de Canadese provincie Alberta. Het Rockie Mountain resort waar we worden ondergebracht bestaat uit idyllische huisjes van twee verdiepingen met open haard, televisie met spelletjes en thuisbioscoop erop, een megabed, enorme badkamer en een fles rode wijn met stukjes Franse kaas. Buiten in de besneeuwde heuvels bubbelen mensen in een heet bad.

Het voordeel van Canada is dat het enorm groot is. Dat zorgt ervoor dat nergens te veel mensen op één plaats zijn. Het nadeel van Canada is ook dat het enorm groot is. Om te kunnen skiën of snowboarden moet je vanaf de verblijfplaats Banff vrijwel altijd wel een stuk(je) met een bus.

Maar dan kom je ook wel ergens.

Bijvoorbeeld in Sunshine Village, een kwartiertje rijden vanaf Banff.

Sunshine Village is zo'n oord waar doodleuk van oktober tot juni op echte sneeuw geskied kan worden. Ongeveer een week heb je nodig om in dit gebied alle pistes goed te bekijken. De temperatuur is zeer aangenaam. Een branderig zonnetje zorgt ervoor dat het deze maand (maart) aan de voet van de berg dik boven het vriespunt is. Boven aan de pistes is het natuurlijk fors kouder, maar het blijft aangenaam toeven hier. En er zijn verschillende stubes waar een al dan niet alcoholische versnapering gehaald kan worden. Sunshine Village is mooi, gezellig en hét skigebied voor het hele gezin.

Sunshine bevat drie verschillende bergen met in totaal twaalf liften. De pistes zijn uitgestrekt en de sneeuw is droog, zacht en poederig en staat bekend als champagnesneeuw. Ideaal om op te skiën of om in te vallen.

Skiwalhalla

Lake Louise is de andere skihalte waar wij een dag en nacht zullen blijven. Dit Anton Pieck-achtige plaatsje ligt op een uur rijden van epicentrum Banff. Aan te raden is echter om niet in Lake Louise te gaan overnachten, maar gewoon één of meerdere dagen vanuit Banff naar dit skiwalhalla te rijden.

Lake Louise is een gebied waar louter en alleen gewintersport kan worden. Verder vertier is er gewoonweg niet. Een avondleven ontbreekt volledig, om over de nacht nog maar te zwijgen. Werkelijk niets is er te beleven. Of ja, toch wel. De benzinepomp is de hele nacht open.

Het skiën in Lake Louise maakt echter alles goed. Zo is het bedoeld. Schitterende uitgestrekte afdalingen. Voor kneuzen tot professionals is het hier ideaal. Rijen bij de liften staan er bijna niet doordat speciale lifthostess ervoor zorgen dat alle stoeltjes iedere keer bezet zijn. Tijdens het wachten op de lift worden papieren zakdoekjes uitgedeeld om de snotterende neuzen op te drogen. Er gaat geen lege stoel de lucht in, wat natuurlijk tijd bespaart. In Lake Louise heeft men dan ook een unieke garantie. Langer dan tien minuten voor de lift wachten, betekent het geld voor de skipas terugkrijgen. "Nee, dat is nog nooit voorgekomen," zegt Patrick, de gids voor vandaag.

Mooier skiën dan in Lake Louise lijkt welhaast onmogelijk.

Omdat dit dorp verder niet wordt gehinderd door enige vorm van amusement, heeft men op de skipistes besloten zelf drie keer in de week plezier te creëren. Het is 'fun' waarmee de Canadezen, zo wordt later duidelijk, hun après-skiën geforceerd een duwtje in de goede richting willen geven. Een ski-fakkeltocht in het donker vooraf gegaan door een avondje georganiseerd eten en drinken. Het dringende advies luidt: vermijd dit!

Het après-skiën in de stubes van Canada gaat er nog zeer beschaafd aan toe.

 

Het avondje wordt iedere keer muzikaal begeleid door twee oude uitgerangeerde nep-comboys die zichzelf The Suds noemen. Al snel heeft mijn tafelgezelschap het duo omgedoopt in They Suck. Werkelijk heel erg vals klinken hun nauwelijks herkenbare covers. Alleen de vele oude Amerikanen vinden het allemaal prachtig en dansen of hun leven ervan af hangt. Om deel te mogen nemen aan het buffet, moet iedere tafel een limbodanser afvaardigen. Wij besluiten spontaan op dieet te gaan, maar gids Patrick limboot alsnog onze buiken vol. Het wachten is op de bingokaarten.

Toegegeven, na dertig bier is het best vermakelijk om een veel te dikke Amerikaanse in een korte broek met skischoenen aan de polka te zien dansen, maar vervelender is het om met diezelfde dertig bier op met een lamp op je hoofd achter een fakkel aan naar beneden te skiën.

Kortom, Lake Louise is uniek om te skiën, maar daarna: wegwezen! Snel terug naar Banff.

Voor de avontuurlijke wintersporter is een tripje naar Revelstoke echter wel een absolute must. Het is wel drie uur rijden vanuit Banff, maar niet getreurd; onderweg rijd je door een tijdzone en is het ineens zomaar weer een uurtje vroeger. Overigens is drie uur rijden in een land als Canada een schijntje. De buurman woont vaak verder weg. Het land is zo enorm uitgestrekt dat uren voorbijgaan zonder dat het besneeuwde landschap enig teken van menselijke beschaving vertoont. De tocht naar Revelstoke is dan ook indrukwekkend mooi.

Slechts enkele dieren tonen hun gezicht. In Alberta huizen onder meer wolven, cayotes, elken (een soort vermomde rendieren) en beren. Deze laatsten verkeren gelukkig nog in een diepe slaap.

De service in Canada is uniek. Speciale lift-hosts zorgen voor papieren zakdoekjes en een snelle afhandeling in de liften.

In Revelstoke is de mooiste snowmobile-route van Canada uitgezet. De slimme en avontuurlijke Nederlander Alex Szirmai runt het gebied, de bijbehorende bungalows en het hotel. Plus de twintig sneeuwmotoren waarmee je echt in een andere wereld terecht komt. Met minstens zestig kilometer per uur razen we zodoende op 700 CC Yamahamotoren door wit wonderland. Na twee uur doet alles zeer door het gebonk over besneeuwde boomwortels, maar is de voldoening immens. En het kan nog veel gekker. In een kajak achter de motoren hangen of gewoon in zo'n boot van een berg af sjezen. Het kan allemaal in Revelstoke. Hoe je dan kunt remmen, vragen wij onwetenden. "Dat kan dus niet," zegt Alex droog.

Wie van actie houdt moet dus beslist in Revelstoke zijn.

Wie daar niet van houdt, kan naar Sunpeaks. Een stadje dat sprekend op Duckstad lijkt, maar waar schepper Walt Disney is vergeten voor enige afleiding te zorgen. Er is een kroegje, een mini supermarktje, een kledingwinkel en een koffiehuis. Je kunt er opnieuw prachtig skiën of snowboarden, maar daarna is de enige optie: vroeg naar bed in één van de vele hotels die wonderbaarlijk genoeg overvol zitten.

Voor de optimale wintersportvakantie is een verblijf in Banff dus aan te raden. Vanuit deze stad zijn de beste ski-pistes vrij simpel en snel met auto of openbaar vervoer te bereiken. Banff zelf biedt een keur aan schitterende pubs, restaurants, resorts en winkels. Het nachtleven is bruisend, maar is niets voor Hollanders die er polonaises van skipakken, meedeinend op Jop's 'Jij bent de Zon', verwachten. Banff is Canada, met vooral Canadese toeristen, bewoners en muziek van Amanda Marshall.

Slechts enkele duizenden Nederlanders weten vooralsnog jaarlijks de weg te vinden naar Canada. De reis is voor velen nog een struikelblok, maar wie er negen uur vliegen voor over heeft, komt gegarandeerd in een andere wintersportwereld.

Een wereld van luxe, ruimte, rust en avontuur. De prijzen voor consumpties en overnachtingen verschillen niet zoveel met die in Europa. In veel gevallen kunnen voordelige 'packagedeals' worden afgesloten voor verblijf en skipassen. Canada is zodoende een aanrader voor een ieder die wintersporten wel eens op een andere manier wilt beleven.

  • Voor meer informatie over wintersport in Canada, kunt u terecht bij: Canadian Toerism Commission, Den Haag, telefoon 070-3111668. Website: www.travelcanada.ca. Email: infocanadatourism.nl

Publicatiedatum = 28 oktober 2000

Archief Canada